Εθνικά θέματα

Αρχεία Μέριλαντ: Ανατριχιαστικά ντοκουμέντα προέκυψαν για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το τρίτο μνημόνιο εκτός όλων των άλλων θα αποτελέσει και την “ταφόπλακα” του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Η εκδήλωση που έγινε στο ΥΠΕΘΑ με θέμα «Πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού»,είναι το πρώτο ενθαρρυντικό μήνυμα ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορεί να συμβεί.

Τα όσα ακούστηκαν μέσα στο ΥΠΕΘΑ ,ειδικά από τη διδάκτωρ Ιστορίας Έφη Πασχαλίδου, είναι ανατριχιαστικά! Και δεν πρόκειται πλέον για γεγονότα που διηγούνται απλά όσοι τα έζησαν. Μιλάμε πλέον για ντοκουμέντα! Για έγγραφα των Γερμανών που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας στην ομιλία του έδωσε το στίγμα για το περιεχόμενο των αρχείων:

“Τεκμηριώνουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι αυτό που συντελέστηκε, δεν ήταν μόνο έγκλημα πολέμου αλλά και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Είναι η πείνα, ο μεγάλος λιμός της Κατοχής, που πήρε χαρακτηριστικά γενοκτονίας και εξολόθρευσε στη χώρα μας αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπων, οι ομαδικές εκτελέσεις χιλιάδων και χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών, ο αφανισμός των Ελλήνων Εβραίων, τα ολοκαυτώματα χωριών και πόλεων, η αρπαγή του φυσικού πλούτου της χώρας, η αρπαγή αρχαιολογικών θησαυρών, η ίδια η αρπαγή των τραπεζών υπό τη μορφή «δανείου», του αποκαλούμενου «κατοχικού δανείου».

Όλα αυτά, συνθέτουν μια εικόνα που δεν πρέπει να σβήσει από τις μνήμες μας, από τη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού. Είναι ακόμα ανοιχτά κεφάλαια όχι της ιστορίας, γιατί η ιστορία έχει απαντήσει, είναι ανοιχτοί λογαριασμοί.

Εδώ ακριβώς, αναφέρομαι στην εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών. Η κυβέρνησή μας, για πρώτη φορά, έβαλε το θέμα στο τραπέζι. με τόσο σαφή τρόπο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το έθεσε ανοιχτά και δημόσια στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς τους Έλληνες, αποτελεί ένα αυτοτελές θέμα και σε καμία περίπτωση δεν συμψηφίζεται - ούτε ποτέ ζητήσαμε κάτι τέτοιο - με τρέχοντα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας μας.

Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα που άνοιξε την ήμερα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από την Ελλάδα και συνεχίζει να υπάρχει. Στη ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή. Και ενδιαφέρει, και πρέπει να ενδιαφέρει, την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα θέμα, πρώτα ηθικό και στη συνέχεια οικονομικό. Ή όπως είπε ο Μανώλης Γλέζος "και ένα μάρκο να ήταν". Ωστόσο, η μη αποδοχή από την γερμανική πλευρά της οικονομικής διάστασης του ζητήματος, ακυρώνει και την όποια ηθική αποκατάσταση επιχειρείται κατά καιρούς από Γερμανούς αξιωματούχους.

Η δικαίωση των ελληνικών διεκδικήσεων αποσκοπεί στο να κλείσει μια πληγή και να προχωρήσουμε μπροστά. Για μια Ευρώπη του μέλλοντος, που γνωρίζει την ιστορία της και διδάσκεται από αυτή. Γιατί μια Ευρώπη που αγνοεί τις μελανές σελίδες της ιστορίας της, είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να τις ξαναζήσει”.

Στη συνέχεια η διδάκτωρ Ιστορίας Έφη Πασχαλίδου, αναφέρθηκε διεξοδικά στα πρώτα επιλεγμένα ευρήματα της μέχρι τώρα έρευνας τα οποία προκαλούν ανατριχίλα!

Διαβάστε ορισμένα από τα συγκλονιστικά στοιχεία που κατέθεσε τα οποία προκύπτουν από τα αρχεία:

«  Το αρχειακό υλικό που προσφέρεται από την οπτική γωνία του κατακτητή και θύτη, αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην τεκμηρίωση συγκεκριμένων στόχων, ορισμένης χρονικής στιγμής, σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας. Είναι το συγκεκριμένο υλικό που προσφέρει το ίδιο το χιτλερικό κράτος, τα σιωπηρά φωτισμένα ντοκουμέντα, γνήσια και αδιάψευστα ιστορικά στοιχεία, που η απεικόνισή τους μόνο την αλήθεια μπορεί να αποδείξει. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου αρχειακού υλικού που διαθέτει η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, από κάθε άλλη συγγραφή και έκδοση.

Η κατηγοριοποίηση ευρημάτων δεν είναι απόλυτη, καθώς το κάθε έγγραφο αποτελεί πρωτογενή ιστορική πηγή, πλούσια και διαθέσιμη στην άντληση πληροφοριών. Ωστόσο, σε ένα διευρυμένο πλαίσιο, μπορούμε να διακρίνουμε:

—  ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ  ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΨΥΧΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Νεκροί_Αιχμάλωτοι_Εκτελεσθέντες (με πυροβολισμό/απαγχονισμό)_Όμηροι_Αντίποινα (μέτρα εξιλέωσης-τιμωρίας-αντεκδίκησης)_Καταναγκαστική εργασία (στρατόπεδα συγκέντρωσης)

—  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ - ΛΑΦΥΡΑ

Καταστροφή/εμπρησμός χωριών, κτηρίων, οπλισμού_Καταστροφή/επίταξη πλοίων_Λάφυρα (όπλα, εξοπλισμός, οχήματα, τρόφιμα, εφόδια, ζώα, χρυσός, μεταλλεύματα, πλοία)

—  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η σειρά Τ315 περιέχει έγγραφα προερχόμενα από συγκεκριμένες μεραρχίες (αναφορές, διαταγές ή ημερολόγια) με σημαντική εγκληματική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο, όπως αυτή της 1ης Ορεινής  Μεραρχίας στην Ήπειρο, από τα τέλη Ιουνίου έως τον Δεκέμβριο του 1943.Η σειρά Τ78 περιέχει έγγραφα κυρίως με αναφορές που υποβλήθηκαν στην Ανώτατη Διοίκηση του Νοτιοανατολικού Μετώπου, κατά τα έτη 1943-1944, οπότε περιλαμβάνει σημαντικές καταγραφές γεγονότων και εγκληματικής δράσης των γερμανικών στρατευμάτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας (όπως  και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα της Νοοτιοανατολικής Ευρώπης), συνοπτικά, με στρατιωτικό πρωτόκολλο.

Η Έφη Πασχαλίδου παρουσίασε έγγραφα με ανατριχιαστικές “οδηγίες” ,διαταγές που εκτέλεσαν οι ναζί στην Ελλάδα.

Όπως ένα έγγραφο της 1ης Ορεινής  Μεραρχίας σχετικά με την προέλαση των κατακτητών στα Ιωάννινα, το οποίο μάλιστα εφιστά την προσοχή στην κατασκοπεία των τηλεπικοινωνιών,’ καθώς ο εχθρός παρακολουθεί’.

Οι κυνικές οδηγίες:

«Κατά την εκκαθάριση της περιοχής των συμμοριτών θα πρέπει να γίνεται αιχμηρή επέμβαση. Όλες οι τοποθεσίες που οι συμμορίτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως καταφύγια πρέπει να καταστρέφονται, ο ανδρικός πληθυσμός για τον οποίο δεν υπάρχει υπόνοια συμμετοχής στον αγώνα ή υποστήριξης των συμμοριών και δεν έχει εκτελεστεί, θα πρέπει να συλλαμβάνεται. Σε περιπτώσεις σαμποτάζ  (δρόμοι, ανατινάξεις γεφυρών, αποκοπή τηλεφωνικών γραμμών) πρέπει να υπάρχουν αυστηρά αντίποινα (καταγράφονται ως ‘μέτρα εξιλέωσης’) εναντίον του τοπικού πληθυσμού. Τα αντίποινα αυτά θα έχουν επιτυχία μόνο εάν γίνουν γρήγορα και σε δημόσιους χώρους, εάν οδηγούνται οι συμμετέχοντες του σαμποτάζ στον τόπο καταγωγής τους, όπου θα πρέπει να απαγχονίζονται δημόσια (ακόμα και απέναντι στην οικογένεια των δραστών θα πρέπει να υπάρχει αδίστακτη στάση). Τυχόν ελαστικότητα στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων θα ερμηνεύεται από την τοπική κοινωνία ως αδυναμία και θα κοστίζει γερμανικό αίμα. Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα θα πρέπει να αναφέρονται με λεπτομέρειες στις ημερήσιες αναφορές της Μεραρχίας. Μαζικότερες εκτελέσεις και εμπρησμός χωριών μόνον κατόπιν εντολής του τοπικού διοικητή».

Ιδιαίτερα συχνές είναι αντίστοιχες οδηγίες και κατευθύνσεις:

«Η επιχείρηση πρέπει να εκτελεστεί με σκληρότητα και ταχύτητα. Πρέπει να καταφερθούν χτυπήματα σε βάθος. Καθένας που θα βρεθεί με κατοχή όπλου ή είναι ύποπτος για κάτι άλλο θα πρέπει να εκτελείται επί τόπου. Κάθε χωριό που προβάλλει αντίσταση θα πρέπει να καταστρέφεται με εμπρησμό».

Προειδοποίηση στον ελληνικό πληθυσμό (διαταγή για στρατιώτες): Κάθε πολίτης που θα  βρεθεί στην κατοχή του όπλο ή εξοπλισμός θα εκτελείται με πυροβολισμό. Σε κάθε πράξη σαμποτάζ η τιμωρία είναι εκτέλεση και εμπρησμός των χωριών.

Διαταγή για την εξονυχιστική εξέταση σπιτιών και τοποθεσιών προς αναζήτηση και κατάσχεση εχθρικών όπλων και ζώων. Ο πληθυσμός πρέπει να πληροφορηθεί ότι η κατοχή όπλων και εξοπλισμού τιμωρείται με θάνατο.

Ενδεικτικά, σταχυολογήθηκαν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές:

Κρήτη: Επιχειρήσεις Εκκαθάρισης ΒΑ Βιάννου. 440 εχθροί νεκροί.

Λόγω της αντίστασης του κρητικού λαού δόθηκε εντολή για εκτελέσεις, καταστροφές χωριών και εξαφάνιση ανδρικού πληθυσμού.

Περιγραφή της μαχητικής συμπεριφοράς του πληθυσμού της Κρήτης ενάντια στους κατακτητές: Διαταγή για κάθε νεκρό ή τραυματία Γερμανό στρατιώτη να εκτελούνται 10 Κρητικοί, να καίγονται τα χωριά τους και όλοι οι άμαχοι να συλλαμβάνονται όμηροι.

Αντίποινα για εκτέλεση γερμανόφιλου Έλληνα: 12 όμηροι εκτελέστηκαν με πυροβολισμό.

Επιχειρήσεις εκκαθάρισης: 191 αντάρτες και ύποπτοι ανταρσίας εκτελέστηκαν μεπυροβολισμό. Περιοχή ανταρτών καταστράφηκε. 1.500 πολίτες εκτοπίζονται από τα σπίτια τους.

Όρη Ίδης: οι συλλήψεις έφθασαν τους 1.600 άνδρες.

Περιοχή Ρεθύμνου: μέτρα ενάντια στην κομμουνιστική προπαγάνδα: ο ανδρικός πληθυσμός εξαναγκάστηκε σε καταναγκαστική εργασία.

Εμβληματικός τόπος μαρτυρίου: 3 τοποθεσίες σε επιπλέον αντίποινα καταστράφηκαν με εμπρησμό. Τα Καλάβρυτα καταστράφηκαν ολοσχερώς. 511  άνδρες πολίτες εκτελέστηκαν με πυροβολισμό. Κατά τη συνέχεια επιχειρήσεων αντιποίνων στα Καλάβρυτα:  1 περιοχή και 2 μοναστήρια καταστράφηκαν.

Υπάρχουν αναφορές από ολόκληρη την κατακτημένη Ελλάδα:

Αντίποινα στην ενέδρα ΝΔ Γυθείου: 25  όμηροι εκτελέστηκαν με πυροβολισμό.

Γυθείου: ενέδρα ανταρτών σε μεραρχία μεταφορών. Αμφίπλευρες απώλειες. Αντίποινα για την ενέδρα σε ράγες τρένου. ΝΑ Τρίπολης: 50  όμηροι απαγχονίστηκαν.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για ανθρώπινες απώλειες με  νεκρούς, αιχμαλώτους, εκτελεσθέντες και ομήρους. Επίσης, δίνονται συνήθως στοιχεία για το αν οι απώλειες προήλθαν από μάχες ή από αντίποινα. Η δράση του κατακτητή είναι προδιαγεγραμμένη. Ήταν όμως η Αντίσταση του ελληνικού λαού, εκείνη που πυροδότησε τις  λυσσώδεις αντιδράσεις του. Αντίποινα για την καταστροφή γέφυρας και τη δολοφονία ενός Γερμανού στρατιώτη στην Τρίπολη : περιοχή ανταρτών καταστράφηκε. 30  κομμουνιστές εκτελέστηκαν με πυροβολισμό.

Αντίποινα: 9 χωριά καταστράφηκαν. 142  άνδρες πολίτες εκτελέστηκαν με πυροβολισμό.

Ελαία: 125  εχθροί νεκροί, 66 αιχμάλωτοι, όπλα και άλλα λάφυρα. 1 αποθήκη ρουχισμού και 1 τροφίμων κατασχέθηκαν.  Μεγάλες ποσότητες σιτηρών και ζώων κατάσχονται.

Μπλόκα στην Αθήνα - 25 κομμουνιστές εκτελέστηκαν με πυροβολισμό. 70 κομμουνιστές ύποπτοι συνελήφθησαν. Και στην Καλαμάτα - 200 ύποπτοι αντάρτες συνελήφθησαν. 25 χμ. Δ Θεσσαλονίκης. Την καταστολή μεγάλης κομμουνιστικής διαδήλωση με τη βία των όπλων, ακολούθησαν 400 συλλήψεις.

Αντίποινα για την ενέδρα στον οδικό άξονα Αγρινίου-Μεσολογγίου. 120  κομμουνιστές εκτελέστηκαν με πυροβολισμό ή απαγχονισμό. Σε επιχειρήσεις Ν του Ολύμπου, η τοπική αντίσταση του εχθρού εκτοπίστηκε και ο πληθυσμός κατέφυγε στην πλειοψηφία του στα βουνά.116 προσωρινά  αιχμαλωτίστηκαν, ενώ οι εγκαταλειμμένοι τόποι καταστράφηκαν με εμπρησμό.

ΝΔ της Νεάπολης σε συμπλοκές με μέτριας δύναμης αντάρτικη ομάδα, 15  εχθροί νεκροί, πολλοί τραυματίες και 1 περιοχή καταστράφηκε. Πολλοί πολίτες λόγω συνεργασίας με αντάρτες εκτελέστηκαν με πυροβολισμό. Στις διερευνητικές επιχειρήσεις σε Καλαμάτα, Σπάρτη και Πάτρα, περίπου 3.000 Έλληνες αιχμαλωτίστηκαν.

Σε επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών νότια του Ολύμπου, 37 άνδρες γειτονικής περιοχής αιχμαλωτίστηκαν ως όμηροι. Ήταν εκείνοι που τελικά εκτελέστηκαν με πυροβολισμό, ως αντίποινα για ενέδρα σε εργοστάσιο χρωμίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν διάφορα ευρήματα που δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες, αλλά σε στοιχεία που αφορούν τον πληθυσμό, τη στάση του, τις ενέργειες και τη συμπεριφορά των Γερμανών στρατιωτών απέναντι σε διαταγές για την αντιμετώπιση καταστάσεων ή στη συνεργασία με Έλληνες πληροφοριοδότες. Το έγγραφο με ημερομηνία Αυγούστου 1943, αναφέρεται στη ρίψη ποσότητας χρυσού από τους Βρετανούς, με αεροπλάνο, στα Ιωάννινα. Επίσης στην παρουσία Εβραίων και στη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού προς τους αντάρτες. Κατασχέθηκαν 19 ράβδοι χρυσού ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι ποσότητα χρυσού αντίστοιχη με 30 εκατομμύρια δραχμές (εμπορική αξία σε αγγλικές λίρες) είχε περιέλθει στην περιοχή τους τελευταίους τρεις μήνες. Η Εβραική Κομμουνιστική Επιτροπή, επίσης συλλέγει χρηματική βοήθεια για τους αντάρτες. Τέλος, η Μεραρχία παρακαλεί να ληφθεί απόφαση σε ποια υπηρεσία θα πρέπει να μεταφερθεί ο μέχρι τώρα κατασχεθείς χρυσός.

Στην ομάδα των εγγράφων που αναφέρονται σε  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ – ΛΑΦΥΡΑ,  παράλληλα με τα στοιχεία για τις ανθρώπινες απώλειες, υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες  για καταστροφές/εμπρησμούς χωριών, κτηρίων, οπλισμού, πλοίων, λιμανιών. Ακόμη, για καταναγκαστική εργασία (στρατόπεδα συγκέντρωσης) και κάθε είδους λάφυρα (όπλα, εξοπλισμό, οχήματα, τρόφιμα, εφόδια, ζώα, χρυσό).

Οι καταστροφές περιοχών, χωριών και πόλεων, άλλες πολύ και άλλες λιγότερο γνωστές, είναι εξαιρετικά συχνές και γίνονται με δραματικά λιτό, λακωνικό τρόπο. Έγγραφα εδώ, με αναλυτική αναφορά της καταστροφής του Κομμένου της Άρτας στις 16.08.43: ολοσχερής εμπρησμός του χωριού, 150  πολίτες έχασαν την ζωή τους, σπίτια καταστράφηκαν ή κάηκαν με χειροβομβίδες. Το σύνολο των ζώων και του μαλλιού κατασχέθηκε. Από τον εμπρησμό των σπιτιών καταστράφηκε μεγάλο μέρος πυρομαχικών και όπλων.

Κρήτη, Όρος Ίδη: Σε αντίποινα, 4 περιοχές ανταρτών καταστράφηκαν. Περίπου 200 άτομα υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία. Καταλύματα ανταρτών καταστράφηκαν. Όπλα, ρουχισμός, υλικό φροντίδας κατασχέθηκαν.

Ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονταν υπό τη δεινή βουλγαρική κατοχή, η παρουσία των Γερμανών στοιχειοθετείται:  Διαταγή για την κατάληψη και χρήση όλων των ταχυδρομείων Αλεξανδρούπολης – Ξάνθης – Κομοτηνής – Κεραμωτής, καθώς και του εξοπλισμού τους. Επίταξη μέρους των εργαζομένων για τις ανάγκες της επικοινωνίας των Γερμανών . Ακόμη τα στρατεύματα που βρίσκονται στη γέφυρα του Νέστου διατάσσονται να κατάσχουν όλα τα άλογα και τους όνους της περιοχής.

Διαταγές για τα λιμάναι του Πόρτο Λάγος  και της Αλεξανδρούπολης, ώστε να καταληφθούν με επίθεση από Ανατολή ή  Δύση και να παραμείνουν στη γερμανική κατοχή. Πρέπει  όλες οι εκεί εγκαταστάσεις, πλοία και μηχανές να περιέλθουν στα χέρια μας, σημειώνει ο συντάκτης του εγγράφου.

Καταστροφές πλοίων:  ΝΑ Πελοποννήσου: 18 πλοιάρια ανταρτών βυθίστηκαν, 13 καταστράφηκαν στην ξηρά και 4 κατασχέθηκαν. Σε επιχειρήσεις ΝΔ του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας,15 μηχανοκίνητα πλοία και πλοιάρια ανταρτών λαφυραγωγήθηκαν ή καταστράφηκαν. Σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης: Ν Πελοποννήσου 3 πλοιάρια ανταρτών κατασχέθηκαν και 13 βυθίστηκαν ή καταστράφηκαν.

Στην Εύβοια, όπου 50 σπίτια αντιστασιακών κάηκαν ολοσχερώς, ως πρώτα αντίποινα. Σε επιχείρηση εκκαθάρισης  των κατακτητών, αναφέρεται επίσης ότι ΒΔ του Αλιβερίου βρέθηκαν όπλα και σφαίρες καθώς και ένας σάκος με 180 χρυσές λίρες. Τα λάφυρα ωστόσο μπορεί να είναι 500.000 κονσέρβες, 400 οχήματα, 2 κανόνια ή 100 σκηνές, όπως φαίνεται στο απόσπασμα.

Αναφέρονται πολλές καταστροφές περιοχών, κτηρίων, πυρομαχικών. Δίνονται στοιχεία για λάφυρα, ιδίως πολεμικού υλικού και εφοδίων, ενώ άλλα αναφέρονται σε τρόφιμα, βοοειδή, σιτηρά, ρουχισμό και είδη που θα χρησίμευαν στον ελληνικό πληθυσμό για την επιβίωσή του. Αναφορές έχουμε σε χρυσό, ή χρηματικά ποσά. Πέρα όμως από αυτά τα συγκεκριμένα ευρήματα, έχουμε πληροφορίες και αποσπάσματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική κοινωνική και οικονομική κατάσταση του ελληνικού λαού καθώς και την αντιμετώπιση του πληθυσμού και της χώρας μας συνολικά, από τον κατακτητή.

Συνολικές λοιπόν καταστάσεις απωλειών του εχθρού στην Ελλάδα κατά εβδομάδα: (15.08.44): 982  νεκροί, 237 αιχμάλωτοι, 205 όπλα, 3 αποθήκες εφοδίων, 8 πλοία, 1 στρατιωτικό νοσοκομείο, 1 όχημα μεταφοράς και άλλα λάφυρα.

1.574  νεκροί, 135 αιχμάλωτοι, 76 συλληφθέντες, λάφυρα….  …

Στην περιοχή των Ιωαννίνων, γερμανικές μονάδες παρενοχλήθηκαν από τον εχθρό στην περιοχή Νεγράδες-Καρυές. Οι αντάρτες είχαν 18  απώλειες  Ως αντίποινα (‘τιμωρητικά μέτρα’ αναφέρονται) καταστράφηκαν οι περιοχές  Ασπράγγελοι και Ελάτη. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που προκλήθηκε από τον εμπρησμό, έγιναν εκρήξεις των όπλων  που έκρυβαν οι κάτοικοι. Οι περιοχές Μονοδένδρι-Βίτσα πυρπολήθηκαν από πυροβολικό

Το Ημερολόγιο του Διοικητή των γερμανικών δυνάμεων στην Αθήνα: 10:00   Ξενοδοχείο King George. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλάμβανε κατάσχεση πολεμοφοδίων, κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, μέτρα ελέγχου κυκλοφορίας, κατάληψη αποθηκών εφοδίων και λαφύρων.

Ο λαός της Αθήνας όμως αντιστεκόταν: Διαδήλωση διακόπηκε με διέλευση οχήματος: μερικοί νεκροί και τραυματίες. Πολλές συλλήψεις. Η περιοχή ησύχασε προσωρινά από απεργίες. Μέτρα αντιποίνων έχουν σχεδιαστεί.

Καταγράφοντας κάποια οικονομικά στοιχεία, σημειώνουμε το σχέδιο για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Ελλάδας, τις σκέψεις για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού καθώς και τις αναφορές για χρηματοδοτήσεις προς τη Γερμανία.

Υπάρχουν χρήματα για τους κατακτητές, όπως προκύπτει από την πληροφορία που αφορά σε δαπάνη 5.000.000 δραχμών  για την ψυχαγωγία των Ελλήνων πληροφοριοδοτών, των συνδέσμων και των γερμανικών μεραρχιών. Καταγράφεται αίτημα για αύξηση του ποσού από  500.000.000 σε 1.000.000.000 δραχμές.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός στην οικονομία έχει επίδραση και στη ζωή των Γερμανών στρατιωτών και αξιωματικών καθώς προκαλεί χρέη εκατομμυρίων (Καταγράφεται στο έγγραφο ότι ο ίδιος ο Διοικητής, έχει οφειλή 12 εκατομμυρίων...).

Παράλληλα, 2.500 Έλληνες εργάτες δουλεύουν στην Κρήτη για τον γερμανικό στρατό, με πολύ χαμηλούς μισθούς που δεν αρκούν για να επιζήσει μια οικογένεια. Η αμοιβή τους ‘ανέρχεται’ σε 1.600-2.000 δραχμές, όταν 1 ψωμί κοστίζει 3.000 δραχμές.

Πρόκειται για έναν τραγικό κατάλογο χωρίς τέλος…».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...