Κόσμος

Αποκάλυψη! Oι Σαουδάραβες χάρισαν βαλίτσες γεμάτες κοσμήματα σε συνεργάτες του Ομπάμα

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την επίσημη επίσκεψη αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Σαουδική Αραβία το 2009 αποκαλύπτει σύμβουλος του πρώην προέδρου Ομπάμα στα απομνημονεύματά του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο βιβλίο του “The World As It Is” ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και συντάκτης των ομιλιών του Μπαράκ Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας χάρισε σε συνεργάτες του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ μεγάλες βαλίτσες που περιείχαν κοσμήματα αξίας χιλιάδων δολαρίων.

Όταν έφθασαν στη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο του 2009 οι Αμερικανοί αξιωματούχοι οδηγήθηκαν με αμαξίδια του γκολφ σε πανομοιότυπα κτίρια σ’ ένα οικιστικό σύμπλεγμα μέσα στην έρημο, ιδιοκτησίας του βασιλικού οίκου της χώρας, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Όταν άνοιξα την πόρτα βρήκα μια μεγάλη βαλίτσα», γράφει ο Ρόουντς. «Μέσα είχε κοσμήματα».

Ο Ρόουντς σκέφτηκε αρχικά ότι οι Σαουδάραβες προσπαθούσαν να τον δωροδοκήσουν επειδή εκείνος συνέτασσε την ομιλία που θα απηύθυνε προς τον Μουσουλμανικό κόσμο από το Κάιρο ο Ομπάμα στον επόμενο σταθμό της περιοδείας του. Αλλά όπως ανακάλυψε, κι άλλα μέλη της αποστολής του Λευκού Οίκου είχαν λάβει παρόμοια δώρα. Όλοι τους τα παρέδωσαν στο αρμόδιο κρατικό Γραφείο Πρωτοκόλλου που διαχειρίζεται τα δώρα, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, λέει ο Ρόουντς.

Ο ίδιος έλαβε ένα ζευγάρι ασημένια μανικετόκουμπα, ένα ανδρικό κι ένα γυναικείο ρολόι χειρός, μια ασημένια πένα κι ένα σετ διαμαντικών, που περιλάμβανε σκουλαρίκια, δαχτυλίδι και βραχιόλι εκτιμώμενης συνολικής αξίας 5.405 δολαρίων.

Παρόμοια δώρα αξίας έως και 9.000 δολαρίων δόθηκαν σε άλλα 13 μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου.

Παλαιότερα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο τότε βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, είχε χαρίσει στην Μισέλ Ομπάμα ένα σετ κοσμημάτων με διαμάντια και ρουμπίνια αξίας 132.000 δολαρίων καθώς και ακριβά δώρα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις δύο κόρες τους, τα οποία επίσης παραδόθηκαν στην Εθνική Αρχειοθήκη των ΗΠΑ, όπως επιτάσσει η αμερικανική νομοθεσία.

Στη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του με την προεδρική του ιδιότητα στο Ριάντ τον Μάιο του περασμένου χρόνου ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε ως δώρο από τον βασιλιά Σαλμάν ένα χρυσό μετάλλιο και μια αλυσίδα.

Δεν έχει γίνει, όμως, γνωστό τι δώρα έλαβαν τα μέλη της οικογένειάς του και οι αξιωματούχοι που τον συνόδευαν καθώς η αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρμεντ δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα στοιχεία για το 2017.

Έκτοτε η Σαουδική Αραβία έχει αναδειχθεί σ’ έναν από τους στενότερους συμμάχους της κυβέρνησης Τραμπ στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα τον περασμένο μήνα υποστήριξε την απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – σημαντικότερου αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ