Κόσμος

Απίστευτο και όμως αληθινό - Πώς το κρεμμύδι και η πατάτα απειλούν τα ποσοστά του Ερντογάν λίγες ώρες πριν τις εκλογές

Ένας νέος εχθρός έκανε την εμφάνισή του στην Τουρκία και υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει πρόβλημα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν από τις εκλογές. Αυτό είναι το… κρεμμύδι. Πιο συγκεκριμένα η τιμή του που έχει εκτοξευτεί στις 6 τουρκικές λίρες το κιλό (1,5 ευρώ) και απειλεί τον Τούρκο πρόεδρο στις εκλογές της Κυριακής.

Η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή των κρεμμυδιών έγινε «όπλο» στα χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες, η οποία επικρίνει την κυβέρνηση για την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως το κρεμμύδι, την πατάτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μάλιστα, η αντιπολιτευτική εφημερίδα Cumhuriyet σε ρεπορτάζ της στις λαϊκές αγορές της Τουρκίας έχει ανάγει σε μείζον θέμα την αύξηση της τιμής του κιλού των κρεμμυδιών, θέλοντας έτσι να δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης της οικονομίας μέσα από ένα βασικό αγαθό.

Μάλιστα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος αναφέρουν ότι ήταν φυσικό να αυξηθεί η τιμή του κρεμμυδιού, μετά το 1 δις. δολάρια που δάνεισε η Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας -κατόπιν εντολής Ερντογάν- στο νέο αφεντικό των μίντια Yıldırım Demirören προκειμένου να αγοράσει τον όμιλο Ντογάν.

Η κυβέρνηση πάντως ήδη εξετάζει να επιτρέψει την εισαγωγή κρεμμυδιού από άλλες χώρες, προκειμένου να βάλει «φρένο» στην τιμή του. Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, δήλωσε πως δεν γνωρίζει γιατί κάποια τρόφιμα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ αλλά εξετάζει την κατάσταση. Το κόστος για ένα κιλό κρεμμύδια αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 212% φτάνοντας το 1,5 ευρώ. Παρόμοια αύξηση έχει σημειώσει και η πατάτα που έφτασε και αυτή αισίως στις 6 λίρες ανά κιλό.

Βέβαια με την υποτίμηση της λίρας ήταν φυσικό ο πληθωρισμός της Τουρκίας και οι αυξήσεις να κάνουν άλμα, ωστόσο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η κατάσταση αυτή μπορεί να κάνει τον Ερντογάν να πληρώσει και αυτός πολύ ακριβά, παρά το μέγεθος της περιουσίας του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης