Οικονομία

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη μεταφορά έδρας της «Τιτάν»

Παραμένει πάντα στο επίκεντρο το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του ομίλου Τιτάν στο εξωτερικό, αν και, όπως διαβεβαίωσε η διοίκηση στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου, ακόμα και αν προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, η επίπτωση στην εν Ελλάδι παρουσία της εισηγμένης θα ήταν αμελητέα, όπως άλλωστε έχει συμβεί και σε αντίστοιχες κινήσεις άλλων ελληνικών βιομηχανιών. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημ. Παπαλεξόπουλος, «επιθυμία μας είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, αλλά έχουμε την υποχρέωση να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι και ανταγωνιστικοί».

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά είναι η πιο μικρή για τον ελληνικό όμιλο, από πλευράς μεγέθους, καθώς πλέον, η δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνεισφέρει πάνω από το 50% του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών κερδών. Ως εκ τούτου και το 2018, ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης για τον όμιλο τσιμέντων θα προέλθει και πάλι από τις ΗΠΑ. Ετσι, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, εκτιμάται ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος του φετινού πρώτου τριμήνου (λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν) και θα σημειώσει αύξηση για το σύνολο του έτους. Οι τάσεις στον κλάδο των οικιστικών ακινήτων και των δημοσίων δαπανών για έργα υποδομής παραμένουν ανοδικές. Επιπλέον, θετική επίδραση στον κατασκευαστικό κλάδο αναμένεται να έχει και η φορολογική μεταρρύθμιση που νομοθετήθηκε πρόσφατα.

Στον αντίποδα, οι προκλήσεις στην ελληνική αγορά θα διατηρηθούν και το 2018, όπου αναμένεται να καταγραφεί νέο ιστορικό χαμηλό ζήτησης, δεδομένου ότι οι όποιες επενδύσεις πραγματοποιούνται στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τους κλάδους των υποδομών και των κατοικιών. Ωστόσο, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, οι επικεφαλής του ομίλου εκτιμούν ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά πτώσης, θεωρώντας ότι το 2019 είναι πιθανό να σηματοδοτήσει την έναρξη της ανάκαμψης για τον κλάδο. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως μέχρι να συμβεί αυτό, η ελληνική δραστηριότητα θα παραμείνει ζημιογόνος.

Στην Αίγυπτο, η υπερπροσφορά εξακολουθεί να δημιουργεί ζητήματα, παρά τη μικρή αύξηση της ζήτησης κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο. Ακόμη και με δεδομένη την ταχύτερη ανάπτυξη της ζήτησης φέτος, όπως εκτιμούν αναλυτές, η επικείμενη λειτουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής τσιμέντου 12 εκατ. ευρώ (ιδιοκτησίας του αιγυπτιακού στρατού), θα συνεχίζει να πιέζει την κερδοφορία των υπόλοιπων μονάδων της χώρας, παρότι εκείνη της «Τιτάν» συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών ανταγωνιστικότερων στη χώρα της Β. Αφρικής.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε η αγορά ιδίων μετοχών μέχρι του ποσοστού του 10%, με ανώτατη τιμή αγοράς τα 40 ευρώ. Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών θα διαρκέσει δύο χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ