Ελληνοτουρκικά

Αναπόφευκτο το «θερμό» επεισόδιο με την Αγκυρα - «Ετοιμάζουμε νέες κατακτήσεις με τον Πορθητή» - Ερχονται εξελίξεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο

Tραβάει το σχοινί η Αγκυρα και προκαλεί σε όλα τα επίπεδα. Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονη κινητικότητα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Μπορεί οι Τούρκοι να πετάνε πυροτεχνήματα και να προκαλούν κάποιες φορές στα λόγια, όμως οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.

Βγήκαμε στις θάλασσες πια, του δώσαμε το όνομα ‘Πορθητής’ και περιμένουμε νέες κατακτήσεις στη θάλασσα”, δήλωσε ο Τούρκος Yφυπουργός Eνέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Σε δηλώσεις του για τα ενεργειακά προγράμματα της Τουρκίας, ο Τούρκος Υφυπουργός είπε: “πρώτα ο Αλλάχ, ελπίζουμε να κάνουμε την πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα έχουμε εξετάσει όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας από τις σεισμικές έρευνες. Θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση στο μέρος που φαίνεται πιο πρόσφορο”.

Πρόσθεσε δε ότι “θα την πραγματοποιήσουμε με το δικό μας πλοίο μας και με το δικό μας προσωπικό κατά μεγάλο ποσοστό. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε δύο γεωτρήσεις το χρόνο”.

Και το ερώτημα είναι που θα πραγματοποιήσουν τις γεωτρήσεις; Οταν οι Τούρκοι ομιλούν για Μεσόγειο, εννοούν Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, ξεκάθαρα πράγματα.

Την ίδια στιγμή, φωτιά έβαλε με τις δηλώσεις του και ο Μ.Μποζντάγ: «Όπου και να είναι οι τρομοκράτες γκιουλενιστές, θα τους φέρουμε στην Τουρκία και θα τους δικάσουμε» είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, ενώ υπενθύμισε ότι, μετά την απελευθέρωση των «οκτώ» στην Ελλάδα, η Τουρκία «πάγωσε» τη συμφωνία που είχε με την Αθήνα για την επανεισδοχή προσφύγων, λέγοντας ότι έτσι καταδικάζει την στάση της Ελλάδας.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ακόμη ότι το «πάγωμα» της συμφωνίας (η οποία ούτως ή άλλως είναι «νεκρή» καθώς η ελληνική πλευρά δεν πραγματοποιούσε επαναπροωθήσεις στην Τουρκία) θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ είπε ότι, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, σε επίπεδο Έλληνα πρωθυπουργού είχε δηλωθεί ότι η Ελλάδα βλέπει θετικά την επιστροφή των πραξικοπηματιών στρατιωτικών.

«Στο σημείο που βρισκόμαστε οι πραξικοπηματίες προστατεύονται» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «παραβίαση του των κανόνων μεταξύ των δύο χωρών και του διεθνούς δικαίου».

Όπως είπε, «όπου και να είναι οι τρομοκράτες γκιουλενιστές, είτε εντός είτε εκτός της χώρας, δεν θα τους αφήσουμε. Εμείς θα τους πάμε αυτούς στο δικαστήριο και στο όνομα του λαού μας θα ζητήσουμε λογαριασμό.

Όλοι -και ο τρομοκράτης Γκιουλέν- θα βρεθούν στο τέλος ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αυτό η Τουρκία θα το πετύχει. Εμείς αυτό θα το πετύχουμε, δεν υπάρχει διαφυγή».

Οπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, πλέον λαμβάνουν χώρα τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη περιοχή.

Οι σημερινές δηλώσεις του ΠτΔ δείχνουν προς οδεύουμε προς την ανακήρυξη ΑΟΖ. Βεβαίως σε αυτή την περίπτωση, οι Τούρκοι δεν θα μείνουν απαθείς και κάνουν τα πάντα για να μην συμβεί.

Βέβαια ξέρουν πως εάν κάνουν το λάθος, του περιμένει στη γωνία το ΠΝ και γενικά οι ΕΔ.

Την ίδια αποστολή θα φέρει σε πέρας το Πολεμικό μας Ναυτικό και για την υπεράσπιση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μετά τον καθορισμό της σύμφωνα με τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας. Το οποίο, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικό, με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και για τα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay του 1982, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

Με την στάση του αυτή το Πολεμικό μας Ναυτικό διαμηνύει, προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι θέλουμε το Αιγαίο θάλασσα Ειρήνης, που ενώνει τους Λαούς στον δρόμο της συνεργασίας και της δημιουργίας.

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε, όμως, οιαδήποτε αμφισβήτηση και, πολύ περισσότερο, οιαδήποτε προσβολή των συνόρων μας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Και έχουμε αποδείξει, ως Λαός και ως Έθνος, ότι αυτό το κάνουμε πράξη κάθε φορά που το Εθνικό μας Χρέος το απαιτεί, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ποιο ξεκάθαρες δεν μπορούσαν να ήταν οι δηλώσεις του ΠτΔ.

Οπως ανέφερε σήμερα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, στη βρετανική εφημερίδα Guardian επέλεξε να μιλήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, για να τονίσει πως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ελληνοτουρκικού ατυχήματος στο Αιγαίο ενώ για πρώτη φορά ενώνονται οι Εθνοφύλακες Ελλάδας-Κύπρου καθώς με απόφαση ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ συνδέθηκαν σε προγράμματα Κοινών Ασκήσεων.

O Eλληνισμός μια γροθιά καθώς ο κίνδυνος και οι απειλές είνια κοινές. Οταν ομολογεί ακόμη και ο Φ.Κουβέλης τις πιθανότητες για «ατύχημα» στο Αιγαίο, πόσο κοντά είμαστε άραγε;

Πιο αναλυτικά, για αυξημένες πιθανότητες να υπάρξει ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο έκανε λόγο σε δηλώσεις του προς την βρετανική εφημερίδα Guardian ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Κληθείς να σχολίασει την αυξημένη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο σε σχέση και με την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Κουβέλης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Πολλά πλοία έχουν μεταφερθεί στην περιοχή και μιλάμε για μαχητικά αεροσκάφη που κινούνται σε τρελές ταχύτητες, στοιχείο που αυξάνει τις πιθανότητες για ένα ατύχημα».

Τυχαία βέβαια δεν ήταν και η κίνηση του Ισραήλ.

40 μαχητικά F-15 και F-16 από 10 πολεμικές Μοίρες έστειλε αιφνιδιαστικά το Ισραήλ στην Ελλάδα για αποστολές μακράς εμβέλειας με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κάτω από άκρα μυστικότητα. Την είδηση αποκάλυψαν πριν λίγο ΜΜΕ του Ισραήλ αφού ολοκληρώθηκε η πρωτοφανής πολεμική κινητοποίηση.

Η άσκηση έδειξε τους εξής στόχους: Πρώτον το Ιράν, δεύτερον την Τουρκία αν επιχειρήσει το οτιδήποτε στην Κυπριακή ΑΟΖ και σε δεύτερη μοίρα Λίβανος, Συρία, Γάζα.

Η είδηση αποκτά ξεχωριστή σημασία: Λίγες ημέρες πριν ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου πήγε στο Ισραήλ με κύριο θέμα την Τουρκία και τις προκλήσεις της ενώ ακολουθεί η τριμερής των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ