Κοινωνία

Αναβολή στη δίκη του αρχιμαφιόζου Σουσανασβίλι λόγω... συνταξιοδότησης του εισαγγελέα έδρας

Χρειάστηκαν περισσότερες από 20 δικαστικές συνεδριάσεις για να… αναβληθεί η δίκη του 57χρονου κατηγορούμενου αρχιμαφιόζου Λάσα Σουσανασβίλι στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Και αυτό τελικά έγινε επειδή συνταξιοδοτήθηκε ο εισαγγελέας της έδρας και δεν υπήρχε αναπληρωτής του!

Η υπόθεση, παρ’ ότι εισήχθη στο δικαστήριο στις 24 Απριλίου, δεν ξεκίνησε ποτέ να δικάζεται στην ουσία της, δηλαδή δεν εξετάστηκε η εμπλοκή του κατηγορούμενου σε εγκληματική οργάνωση, για την οποία πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών.

«Το δικαστήριο παρ’ ότι κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες εντούτοις δεν κατάφερε να περατώσει τη διαδικασία», είπε από την έδρα η πρόεδρος του Εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία προήδρευσε στην πλέον επεισοδιακή συνεδρίαση των τελευταίων δικαστικών χρόνων, η οποία μάλιστα παρά τις τόσες συνεδριάσεις δεν μπήκε ποτέ στην ουσία.

Από την πρώτη ημέρα της δίκης, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου «βομβάρδιζε» με ενστάσεις και αιτήματα το δικαστήριο, με συνέπεια ο χρόνος να μην φτάσει ποτέ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ακολούθησαν αιτήσεις εξαίρεσης τόσο της προέδρου, όσο και όλου του δικαστηρίου, ενώ στη συνέχεια οι συνήγοροι υπεράσπισης ενισχύθηκαν με την πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανέλαβε το βάρος της σύγκρουσης με τη δικαστική έδρα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του 57χρονου Λάσα Σουσανασβίλι είχαν «σημαία» των αιτημάτων τους την αναβολή της υπόθεσης με σκοπό να κληθεί να καταθέσει ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ένας Ισπανός αστυνομικός, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο. Η απόρριψη του αιτήματος έφερε ένταση, αιτήσεις εξαιρέσεις, νέα αιτήματα και ενστάσεις και ιδιαίτερα βαριές κουβέντες. Μόνον σήμερα, η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «εκτρωματική δικαστική διαδικασία», υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο κινείται με βάση σκοπιμότητες και καταγγέλλοντας ότι η δίκη επιχειρείται να επισπευσθεί, σε συνδυασμό με την εξέταση του αιτήματος έκδοσης του 57χρονου στη Γαλλία που εξετάζεται παράλληλα από το Συμβούλιο Εφετών. Και στη διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου πάντως η δίκη δεν έχει μπει ακόμη στην ουσία της, λόγω κατάθεσης αιτημάτων και ενστάσεων.

Τη λύση στη διαρκή σύγκρουση υπερασπιστών και δικαστικής έδρας την έδωσε η συνταξιοδότηση του εισαγγελέα της έδρας αντεισαγγελέα Εφετών Φανούρη Λιούτα, ο οποίος χθες ολοκλήρωσε τη θητεία του στο εισαγγελικό σώμα λόγω της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα χρειαζόταν τόσες συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί η δίκη που θα προλάβαινε τον χρόνο συνταξιοδότησης, δεδομένου σε πρώτο βαθμό είχε γίνει σε λιγότερες από δέκα δικασίμους. Ο κ. Λιούτας στην πρόταση για αναβολή, ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του κατά τη διάρκεια της θητείας του, κυρίως τους καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο.

Τον εισαγγελέα ευχαρίστησε και ο κατηγορούμενος λέγοντας πως λόγω των προβλημάτων υγείας του, του φέρθηκε ανθρώπινα στη φυλακή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ