ΗΠΑ

Αλλάζουν όλα πλέον: Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν έθαψαν το «τσεκούρι του πολέμου» - Η Β. Κορέα βάζει τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα


Μεγάλες και και ιστορικές στιγμές για την ανθρωπότητα. Αυτό που λίγοι φαντάζονται μέχρι πριν λίγα χρόνια, σήμερα έγινε πραγματικότητα. Πραγματικά πρόκειται για στιγμές που θα μείνουν χααγμένες στο βιβλίο της ιστορίας.

Ποιος να το περίμενε. Οταν το 1945 τερματίζεται η ιαπωνική κατοχή της κορεατικής χερσονήσου μετά την ήττα του Τόκιο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κορέα διχοτομείται στον 38ο παράλληλο μεταξύ της Βόρειας, η οποία υποστηρίζεται από τους Σοβιετικούς υπό τον Κιμ Ιλ Σουνγκ, και της Νότιας, που βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο του 1950 η Βόρεια Κορέα, με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας, εισβάλει στη Νότια. Ένας συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ανακαταλαμβάνει τη Σεούλ. Τον Ιούλιο του 1953 μια εκεχειρία, που ποτέ δεν έγινε ειρηνευτική συμφωνία, υπογράφεται και η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Τον Ιανουάριο του 2002 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος συμπεριέλαβε τη Βόρεια Κορέα, μαζί με το Ιράν και το Ιράκ στον «άξονα του κακού». Τον Οκτώβριο η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ ότι διεξάγει ένα μυστικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, παραβιάζοντας τη συμφωνία του 1994.

Και σήμερα αλλάζουν όλα.

Οι πρώτες λεπτομέρειες για το κείμενο που υπέγραψαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ στην Σιγκαπούρη αρχίζουν τώρα να διαρρέουν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύτηκε για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής χερσονήσου και ο Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Πιονγιάνγκ.

Και μπορεί, βέβαια, αυτό να ακούγεται εξαιρετικά σημαντικό, αλλά αναλυτές σημειώνουν ότι ο Κιμ έχει ήδη δεσμευτεί να εργαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου στις συνομιλίες που είχε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν τον Απρίλιο στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών. Υπογραμμίζουν δε ότι μένει να αποδειχθεί αν η Πιονγιάνγκ και η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνονται το ίδιο πράγμα όταν μιλούν για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση».

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της Ουάσιγκτον για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, ερωτηθείς νωρίτερα από τον δημοσιογράφο Τζιμ Ακόστα του CNN αν η Βόρεια Κορέα συμφώνησε στην αποπυρηνικοποίησή της απάντησε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει «πολύ σύντομα».

Τα τέσσερα βασικά σημεία της συμφωνίας Τραμπ – Κιμ, όπως αναφέρει το BBC, αναφέρουν:

ΗΠΑ και ΛΔΒΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας) δεσμεύονται να βάλουν σε νέα βάση τις διμερείς τους σχέσεις σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο κρατών για ειρήνη και ευημερία. 

ΗΠΑ και ΛΔΒΚ θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης, σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. 

Επιβεβαιώνοντας τη διακήρυξη του Πανμουντζόν [αναφορά στη συνάντηση Κιμ-Μουν Τζάε Ιν στη μεθόριο των Βόρειας και Νότιας Κορέας] της 27ης Απριλίου, η ΛΔΒΚ δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. 

ΗΠΑ και ΛΔΒΔ δεσμεύονται για την ανάκτηση των σορών των αιχμαλώτων πολέμου και των πεσόντων περιλαμβανομένου και του άμεσου επαναπατρισμού όσων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Τραμπ: Υπογράψαμε ένα πολύ σημαντικό και περιεκτικό έγγραφο

Νωρίτερα, καθώς ο Τραμπ κάθισε στο τραπέζι και υπέγραψε μαζί με τον Κιμ τα σχετικά έγγραφα, χωρίς να αποκαλύπτει το περιεχόμενό τους είπε: «Υπογράφουμε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, ένα πολύ περιεκτικό έγγραφο.»

Από την πλευρά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σημείωσε: «Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση κι αποφασίσαμε να αφήσουμε πισω το παρελθόν. Ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής αλλαγής. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που κατέστησε εφικτή αυτή τη συνάντηση».

Μετά τις πρώτες δηλώσεις έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν τα έγγραφα. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι υπέγραψαν. Ο Τραμπ είπε ότι σύντομα αυτό θα ανακοινωθεί κι ότι θα μιλήσει λεπτομερώς σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε 45’, τόνισε πάντως ότι η συμφωνία είναι «περιεκτική».

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε: «Αρχίζουμε μια διαδικασία πολύ γρήγορα. Πάρα πολύ γρήγορα. Προηγήθηκε πολλή προετοιμασία κι όλα ήταν φανταστικά.

Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό που έγινε σήμερα. Η κορεατική χερσόνησος θα είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Θέλουμε κι οι δυο να κάνουμε πολλά και αναπτυξαμε έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ μας. Είναι τιμή μου που είμαι μαζί σας», είπε απευθυνόμενος στον Κιμ.

Σας ευχαριστώ όλους.

-Θα προσκαλέσετε τον κ. Κιμ στον Λευκό Οίκο; τον ρώτησε δημοσιογράφος.

-Φυσικά, απάντησε.

Στη συνέχεια Τραμπ και Κιμ εμφανίστηκαν στο κατώφλι του ξενοδοχείου. «Είχαμε μια φανταστική μέρα και μάθαμε πολλά ο ένας για τον άλλο και για τις χώρες μας», είπε ο Τραμπ. Ερωτηθείς τι έμαθε για τον Κιμ, απάντησε: «Έμαθα ότι είναι ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος κι έμαθα επίσης οτι αγαπά πολύ τη χώρα του».

Μετά έδωσαν γι’ άλλη μια φορά τα χέρια σε άλλη μια παρατεταμένη χειραψία.

«Θα συναντηθούμε πολλές φορές», διαβεβαίωσε ο Τραμπ προτού αποχωρήσει.

Oι δύο ηγέτες αναχώρησαν από το ξενοδοχείο στη νήσο Σεντόζα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής. Ο Τραμπ θα παραχωρήσει αργότερα συνέντευξη Τύπου, προτού απογειωθεί το Air Force One από τη Σιγκαπούρη στις 19:00 τοπική ώρα.
https://twitter.com/FoxNews/status/1006419042016681984?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/FoxNews/status/1006418414838181889?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/FoxNews/status/1006416695030841344?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/FoxNews/status/1006411344839630849?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ