Κόσμος

"Βιασμός" της Τουρκίας από τον Πεζοναύτη Τ.Μάτις - Παρακαλούσε ο Υπουργός Άμυνας του Ρ.Τ.Ερντογάν

Με τη φράση "Οι πύραυλοι S-400 που παίρνουμε από τη Μόσχα δεν αποτελούν απειλή για την αμυντική μηχανή του ΝΑΤΟ, δεν θα τους χρησιμοποιήσουμε εναντίον σας" προσπαθούσε να πείσει ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τον Αμερικανό ΥΠΑΜ, Τ.Μάτις για ακύρωση των επερχόμενων κυρώσεων.

Μιλάμε για φοβερό επιχείρημα στα νατοϊκά ιστορικά χρονικά.

Επιχειρηματολογία μη "νατοϊκής χώρας".

Στην Αγκυρα πρέπει να θεωρούν κάτι παραπάνω από δεδομένο πως F-35 θα τα βλέπουν μόνο ως επισκέπτες στις ΗΠΑ ή ως καρτ ποστάλ. Αλλιώς τέτοιο επιχείρημα από τον Τούρκο ΥΠΑΜ δεν διακιολογείται.

Και προφανώς γνωρίζουν πως η ανακοίνωση περί παγώματος των S-400 δεν αρκεί. Η Τουρκία πότε κράτησε τον λόγο της για να το κάνει τώρα; Και αν ενεργοποιηθούν αργότερα;

Από την επόμενη εβδομάδα οπότε και ψηφίζει η Γερουσία ετοιμαστείτε για "γερές ανακατατάξεις". Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας φέρεται να έστειλε τελεσίγραφο για πολλά επιμέρους ζητήματα.

Οι Τούρκοι παρακάλεσαν και έφθασαν στο σημείο να πουν "θα πάρουμε S-400, αλλά δεν θα τους χρησιμοποιήσουμε εναντίον σας".

Αυτό έλειπε δηλαδή! Να του έλεγε "μην ανησυχείς, θα σε καταρρίψουμε"!

Και λίγο αργότερα αφού είδε ότι δεν έχει αποτέλεσμα, προχώρησε στις γνωστές απειλές, "θα τους πάρουμε", "δεν υποχωρούμε" κτλ.

Οι Τούρκοι είναι σοκαρισμένοι μετά την απόφαση της Γερουσίας για τα F-35 και παρά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει ζήτημα με τα μαχητικά 5ης γενιάς, οι συναντήσεις, Τσαβούσογλου Πομπέο και Μάτις Τζανικλί, δείχνουν πως την Αγκυρα την έχει πιάσει κρύος ιδρώτας.

Η χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Τουρκίας πως παγώνει την παραλαβή των S-400, φαίνεται πως ήταν κίνηση κατευνασμού και αποπροσανατολισμού καθώς όπως έγινε γνωστό, νομοσχέδιο «τέρας» 1140 σελίδων ετοίμασε το Αμερικανικό Κογκρέσο και το σχέδιο νόμου πάει για ψήφιση άμεσα και πριν τις τουρκικές εκλογές.

Εντύπωση προκαλεί η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, μόλις λίγα 24ώρα μετά τη συνάντηση Πομπέο – Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον και την ανακοίνωση των S-400. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Οπότε σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε οριστικά τι θα γίνει με Τουρκία και F-35. 

Τι έγινε στη συνάντηση Μάτις-Τζανικλί

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε να ενημερωθεί η Γερουσία ότι οι πύραυλοι S-400 που προμηθεύεται η Άγκυρα από τη Μόσχα δεν αποτελούν απειλή για την αμυντική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Στις δηλώσεις του ο Τζανικλί δεν απέφυγε και τους γνωστούς λεονταρισμούς λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν υποχωρεί από την θέση της να μην εγκατασταθούν οι S-400 στην Τουρκία.

Το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ αναφέρει τα εξής:

Το ζήτημα των F35 συζήτησε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τζανικλί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στην Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε ο ίδιος σημειώνοντας ότι του ζήτησε να ενημερώσει τη Γερουσία ότι οι S400 δεν αποτελούν απειλή για την αμυντική μηχανή των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στις ΗΠΑ είχαν μια μια εποικοδομητική και λεπτομερή συζήτηση και διαβεβαίωσε τον Τζέιμς Μάτις ότι το αντι-πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας S400 δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, ενώ του ζήτησε να ενημερώσει και την αμερικανική γερουσία σχετικά, η οποία αναμένεται αυτό τον μήνα να αποφασίσει για την παράδοση ή όχι τελικά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία .

Πρόσθεσε ότι οι S400 θα εγκατασταθούν στην Τουρκία και από αυτό το θέμα δεν υποχωρεί η Τουρκία.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα σε πλήθος ζητημάτων τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής των ΗΠΑ στη Συρία και ορισμένων νομικών υποθέσεων κατά Τούρκων και Αμερικανών υπηκόων που κρατούνται στις δύο χώρες.

Το θέμα όμως είναι ότι με την αγορά ρωσικών πυραύλων ως δεδομένη από την Άγκυρα, δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε παράδοση αμερικανικών αεροσκαφών , ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι και η ισραηλινή κυβέρνηση πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση , διότι μετά τις απειλές Ερντογάν κατά της Ιερουσαλήμ και της δημοσιοποίησης των γνωστών ισλαμιστικών του θεωριών, ο σουλτάνος έχει γίνει επικίνδυνα επιθετικός κατά του Ισραήλ και αυτό δεν ανέχεται ο Τραμπ .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...