Πλήγμα στους ΑΝΕΛ από την παραίτηση-βόμβα της Μανταλένας Παπαδοπούλου

Δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2018, 7:05 πμ

Πλήγμα στρατηγικής σημασίας για τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ., χτύπημα βαρύ σχεδόν όσο και η διαφοροποίηση βουλευτών και οι απώλειες εδρών αποτελεί η χθεσινή παραίτηση της Μανταλένας Παπαδοπούλου.


Δείγμα του σοκ που προκάλεσε η «βόμβα» της 36χρονης δυναμικής πρώην Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος το οποίο συγκυβερνά με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά το γεγονός ότι για πολλές ώρες μετά από την ανακοίνωση της παραίτησης της κας Παπαδοπούλου δεν υπήρξε καμία δημόσια αντίδραση, ούτε εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ. ούτε από τον ηγέτη του κόμματος και Υπουργό Άμυνας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε αμέσως μεγάλος όγκος σχολίων. Κάποια συνέχαιραν την Μανταλένα Παπαδοπούλου «που φοράει παντελόνια». Κάποιοι άλλοι την έψεξαν επειδή, υποτίθεται, άργησε να καταλάβει πού είχε μπλέξει.

Καθ’ ομολογίαν της κας Παπαδοπούλου, η οποία έως πριν από μερικά 24ωρα υποστήριζε αναφανδόν και υπερασπιζόταν μαχητικά τον Πάνο Καμμένο πχ για την εκδρομή του στο Μόντε Κάρλο κ.λπ., το γεγονός που της προκάλεσε κρίση συνείδησης ήταν η συμφωνία για το Σκοπιανό. Φαίνεται ότι οι προσωπικές της «κόκκινες γραμμές» δεν είναι τόσο ελαστικές όσο των υπολοίπων ΑΝ.ΕΛ. που στηρίζουν τις πολιτικές και (ιδεο)λογικές ακροβασίες του Πάνου Καμμένου. Φαίνεται επίσης ότι η κα Παπαδοπούλου δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα του αρχηγού της, ο οποίος επιμένει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, κάποτε στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει την κυβέρνηση που προωθεί αυτή τη συμφωνία και προσδοκά λύτρωση από τα ίδια τα Σκόπια.

Μάλλον η Μανταλένα Παπαδοπούλου, έστω και κάπως καθυστερημένα, συνειδητοποίησε το προφανές: Ότι η μία επιλογή που είχε ήταν να υπαρασπίζεται δημόσια κατ’ ουσίαν την καταπάτηση μιας από τις ελάχιστες θεμελιώδεις αρχές των ΑΝ.ΕΛ., δηλαδή την συλλήβδην απόρριψη οποιασδήποτε λύσης του Σκοπιανού ζητήματος θα περιελάμβανε μετονομασία με χρήση του όρου «Μακεδονία». Η θέση της κας Παπαδοπούλου είχε γίνει αφόρητα δύσκολη τις τελευταίες ημέρες όταν άρχισαν να αναπαράγονται παλαιότερες βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου που διακήρυττε ότι θα έριχνε την κυβέρνηση που θα έκανε παραχωρήσεις στην ονομασία των Σκοπίων.

Η άλλη επιλογή που είχε η Μανταλένα Παπαδοπούλου ήταν να προστατεύσει την προσωπική της ηθική, την ανθρώπινη και πολιτική αξιοπρέπειά της και να βαδίσει σύμφωνα με την κοινή λογική που αποκλείει να συναινείς με αυτό που κατ’ αρχήν απορρίπτεις. Τελικώς η κα Παπαδοπούλου αποφάσισε να μην πιαστεί αγκαζέ με τον Πάνο Καμμένο και να μην τον συνοδεύσει στον αλλοπρόσαλλο δρόμο των «δημιουργικών» ελιγμών στο Σκοπιανό. Οπότε, λίγο μετά από τον Δημήτρη Καμμένο, έθεσε εαυτήν εκτός ΑΝ.ΕΛ -έστω και εάν εκείνη δεν ήταν βουλευτής.


Σε ανάρτησή της στο facebook την Κυριακή και ενώ τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη ελληνοσκοπιανή φιέστα των Πρεσπών, η κα Παπαδοπούλου εξηγούσε πως θεωρεί την συμφωνία για το Σκοπιανό σαν «κατάπτυστη» και τόνιζε ότι η απόφασή της να εγκαταλείψει τους ΑΝ.ΕΛ συνεπάγεται και την απομάκρυνσή της γενικώς από την πολιτική: «Η συνείδησή μου μού επιβάλει να γυρίσω στο σπίτι μου» έγραψε η Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Το παράξενο είναι ότι μόλις προ εβδομάδας η κα Παπαδοπούλου προήχθη σε υπεύθυνη κατάρτισης των ψηφοδελτίων για τις επερχόμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Πάνου Καμμένου, ανακοινώθηκε ότι η Μανταλένα Παπαδοπούλου παραχωρεί τη θέση της εκπροσώπου τύπου στον δημοσιογράφο Θεόδωρο Τοσουνίδη. Η ίδια στο εξής θα αναλάμβανε έναν κρίσιμο επιτελικό ρόλο, ως συντονίστρια των υποψηφίων για λογαριασμό των ΑΝ.ΕΛ. Το πιθανότερο είναι ότι η ίδια είχε ζητήσει να απαλλαγεί των καθηκόντων της ως εκπροσώπου τύπου στην τελική φάση του Σκοπιανού. Καθήκοντα που πλέον, εξαιτίας της αυτοανατρεπόμενης στάσης του Πάνου Καμμένου και των εν ΑΝ.ΕΛ. πιστών του είχαν καταστεί αδύνατον να εκπληρωθούν με έστω και την ελάχιστη πειστικότητα.

Πάντως, στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου της 12ης Ιουνίου η κα Παπαδοπούλου καθόταν παραπλεύρως του κ. Καμμένου και δεν άφησε να γίνει αντιληπτή η παραμικρή υπόνοια διαφωνίας με τον αρχηγό της. Τελικά όμως το πρωί της Κυριακής έγραψε στο facebook το εξής: «Σε ό,τι με αφορά περίμενα μέχρι και την ύστατη ώρα. Πλέον εξαντλείται κάθε περιθώριο μέχρι την υπογραφή σε λίγη ώρα στις Πρέσπες. Δεν αμφισβητώ τις πατριωτικές προθέσεις του Πάνου Καμμένου. Διαφωνώ με τους χειρισμούς προς υπεράσπιση της θέσης μας για το Σκοπιανό, που είναι η μόνη υπερ του εθνικού συμφέροντος. Ενημέρωσα έγκαιρα σε ανώτατο επίπεδο εσωκομματικά για τους προβληματισμούς μου. Ίσως δικαιωθούν στο μέλλον οι όποιες επιλογές. Εμένα όμως η συνείδησή μου επιβάλλει να αποχωρήσω από την ενεργό πολιτική και να γυρίσω στο σπίτι μου. Η κατάπτυστη συμφωνία που προέκυψε και από την ανεπάρκεια και τις εγκληματικές πολιτικές του παρελθόντος δεν πρέπει να υπογραφεί από τον Υπουργό Εξωτερικών και από κανέναν άλλον».

Μολονότι έδειχνε να εμπνέεται από την προσωπικότητα και τις ικανότητες του Πάνου Καμμένου, η Μανταλένα Παπαδοπούλου ήταν από τα πιο αναγνωρίσιμα, ενημερωμένα και καταρτισμένα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. Ο δημόσιος λόγος της ήταν πάντα μαχητικός αλλά τεκμηριωμένος, με περιορισμένες λαϊκίστικες κορώνες -γνώρισμα που την διαφοροποιούσε από την πλειονότητα των συναδέλφων της στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Άλλωστε, η κα Παπαδοπούλου έχει στέρεο υπόβαθρο λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησής της με τις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις. Ο τρόπος που αποχώρησε, η αιτιολογία που παρουσίασε, όπως και το κενό που αφήνει πίσω της η Μανταλένα Παπαδοπούλου, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. θα δυσκολευτούν πολύ να αναπληρώσουν.