Κόσμος

Κτυπάει τώρα ο Ερντογάν πριν τις εκλογές: Δείτε τους τουρκικούς χάρτες -Που θα κινηθεί ο "Πορθητής"

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το τουρκικό γεωτρύπανο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις εργασίες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Προφανώς ο "Πορθητής" θα κινηθεί σε όλο το εύρος των χαρτών που έχουν ήδη δημοσιευτεί από την Τουρκία. Πρόκειται για την λεγόμενη τουρκική "Μεσογειακή ΑΟΖ".

Οι νέο-οθωμανοί Τούρκοι θέτουν σε επιφυλακή το τουρκικό ναυτικό με δύναμη κρούσης μοίρας πολεμικών πλοίων , υποβρυχίων και κομάντος SAΤ-SAS στο Αιγαίο όχι βέβαια γιατί αναμένουν «ελληνική πρόκληση» όπως διαμηνύουν αλλά διότι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ενδεχομένως περιμένουν δράση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και πιθανόν του 6ου αμερικανικού στόλου .

"Πρόκειται για τους φυσικούς πόρους που είναι ένα ζωτικό μέρος της "γαλάζιας πατρίδας μας" , αναφέρει η τουρκική κυβέρνηση στα εκατομμύρια των Τούρκων , τώρα λίγο πριν τις εκλογές για το απόλυτο Colpo Grosso .

Ναι,  ο Ερντογάν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο κόλπο του «τρυπώντας» σε κυπριακό θαλάσσιο χώρο αρχικά, ενώ στην συνέχεια υπάρχει σενάριο να μεταβεί το τουρκικό τρυπάνι κοντά στο Καστελόριζο το οποίο έχει «σβηστεί» από τους τουρκικούς χάρτες  για ευνόητους λόγους.

Από το Φεβρουάριο του 2018 το  Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κυκλοφόρησε δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση, σε πλήρη περιφρόνηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι οι συνιδιοκτήτες της Κύπρου  και των φυσικών  πόρων του νησιού , συνεχίζουν  μονομερώς  τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων γύρω από το νησί της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το θαλάσσιο οικόπεδο 3 δεν ανήκει στην δήθεν ελληνοκυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη .

Είναι ευρέως γνωστό ότι υπάρχει μια κοινή συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο .

Μπορεί να υπάρχουν μερικές διμερείς συμφωνίες μεταξύ ορισμένων παράκτιων χωρών, αλλά η Τουρκία δεν αποδέχεται καμία από αυτές . Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο αντιδράσεων εναντίον τους.

Η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ιδρύθηκε από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για Ναυτικού Δικαίου.

Ουσιαστικά το τουρκικό Υπουργείο αποδέχεται  την αναγνώριση σε ένα  παράκτιο κράτος ορισμένων δικαιωμάτων  κυριαρχίας πάνω ή κάτω από το βυθό της θάλασσας σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων (Huseyin Pazarcı).

Ωστόσο, αν η απόσταση των 200 μιλίων που περιγράφεται  συμπίπτει με τη ζώνη των 200 μιλίων  άλλου παρόχθιου κράτους, όπως συμβαίνει στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο ( Κύπρο), οι δύο παράκτιοι γείτονες αναμένεται να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία.

Η Τουρκία δεν έχει τέτοια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο με τα άλλα παράκτια κράτη.

Ωστόσο, αν και δεν έχει δηλωθεί, η Τουρκία έχει τις δικές της αξιώσεις για την ΑΟΖ της.

Ως εκ τούτου, οι δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο υπόκεινται σε συνεχή προβλήματα και συγκρούσεις», καταλήγει το πολεμικό μανιφέστο της Άγκυρας για όλα αυτά που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες  .

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να πράξουν αυτό που φοβούνται όλοι στην Αθήνα , δηλαδή ο Ερντογάν με την αποστολή  πολεμικού στόλου , υποβρυχίων και κομάντος θα ξεκινήσει γεώτρηση  εκεί που  ο ίδιος  θεωρεί ότι έχει δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ .

Σε άρθρο μας με τίτλο ( Οι Τούρκοι «εξαφανίζουν» Καστελόριζο απαιτώντας ΑΟΖ έως την Κρήτη και την Κύπρο), είχαμε προειδοποιήσει ότι οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας , του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων , θα διεκδικήσουν  ΑΟΖ από την Ελλάδα μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα το οποίο διαθέτει και χάρτη  .

Τι αιτιάσεις αυτές τις έχουν ενδύσει  μάλιστα  με τον μανδύα των « δίκαιων» νομικών διεκδικήσεων απαιτώντας νομική λύση , χωρίς να μας πουν από ποιο ακριβώς δικαστήριο.

Όπως γίνεται αντιληπτό το Καστελόριζο « εξαφανίζεται» ως δια μαγείας από την περιοχή,  και απλά για την Τουρκία» δεν υπάρχει», διότι έτσι διευκολύνονται καλύτερα τα σχέδια τους.

Προκλητικό τουρκικό δημοσίευμα ανέφερε  ότι η Ανατολική Μεσόγειο είναι μια «ημίκλειστη θάλασσα» με  υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, με πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να καθορίζονται από όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής( συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), βάση συμφωνίας και με βάση τις αρχές της ισότητας.

Εδώ οι Οθωμανοί σύμφωνα με το κείμενο δεν ζητούν , αλλά απαιτούν « σκιαγραφώντας» τις κινήσεις  τους για το επόμενο διάστημα.

Η Τουρκία,   αν και το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζει το δημοσίευμα, αποκλείεται από ορισμένες πραγματικές εφαρμογές , επειδή η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής της αρνούνται τις «δικαιοδοσίες αυτές».

Η Τουρκία θα κινηθεί σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς , πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής, καταλήγουν οι Τούρκοι. Δηλαδή ξεκινούν νομικό αγώνα για την διεκδίκηση ΑΟΖ έως κάτω από την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται με όλα τα μέσα,  ΠΡΩΤΑ να το « επιβάλουν» σε όλες τις παράκτιες χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Αυτό ακριβώς θα πράξει ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας στείλει σήμερα τον Τούρκο Α/ΓΕΝ στην Μόσχα δήθεν για συνεργασία, ενώ στην ουσία επιζητεί νομιμοποίηση των ενεργειών του σε Κύπρο  και Αιγαίο , κερδίζοντας το παιχνίδι με την Ελλάδα,  τις τουρκικές εκλογές και θέτοντας τους Αμερικανούς προ τετελεσμένων γεγονότων.   

Η Τουρκία επίσης κατηγορεί   τις γιγάντιες πετρελαϊκές εταιρείες : ExxonMobil (ΗΠΑ), TOTAL (Γαλλία), ENI (ιταλική), KOGAS (Κορέα) ότι κινούνται στην περιοχή χωρίς να ρωτήσουν την Άγκυρα , κάτι που δεν θα το επιτρέψει , θέλοντας να θέσει η ίδια τους όρους του παιχνιδιού .

Την ίδια στιγμή όμως το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Ελλάδα είναι ότι την  υπολογίζουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό  ως έναν πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολική Μεσόγειο και των Βαλκανίων.

Αυτό δήλωσε και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά την διάρκεια ομιλίας που παρέθεσε στην δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation στη Ουάσινγκτον.

Για αυτό και ο ΥΠΑΜ Π. Καμένος μίλησε για επέκταση της ελληνικής επικράτειας προχθές ενώ ο ελληνικός στόλος έχει λάβει θέσεις μάχης με την μορφή άσκησης σε όλο το ελληνικό Αρχιπέλαγος , όντας πανέτοιμος  για κάθε ενδεχόμενο .

https://www.youtube.com/watch?v=1ZcKO8PBvYs

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ