Σκοπιανό

«Ανένδοτος αγώνας» πολιτών ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ - Ξεκινά την Παρασκευή

Σε «ανένδοτο αγώνα», με στόχο να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και ταυτόχρονα να οδηγηθεί σε παραίτηση η κυβέρνηση που τη διαπραγματεύθηκε, σχεδιάζουν να καλέσουν την κοινωνία οι διοργανωτές των πρόσφατων συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων εναντίωσης στη συμφωνία θα αποτελέσει η πλατεία Συντάγματος, όπου η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία καλεί να συγκεντρωθούν, από αύριο στις 10 το πρωί και για τρεις ημέρες, πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν εναντίον του «ξεπουλήματος της Μακεδονίας» και να αξιώσουν να φύγει η «χούντα», όπως χαρακτηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Tην ίδια ώρα την Παρασκευή το πρωί αναμένεται η ενημέρωση του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία από τον πρωθυπουργό.

Την πρόθεσή του να μιλήσει στην αυριανή συγκέντρωση εξέφρασε ο κ. Γιώργος Πατούλης. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως με βάση όσα ανακοινώθηκαν υπάρχουν δύο σημαντικές παρεκκλίσεις από τις εθνικές κόκκινες γραμμές: η αναγνώριση μακεδονικής ταυτότητας και μακεδονικής γλώσσας.

«Αναμφισβήτητα το erga omnes αποτελεί θετικό στοιχείο της συμφωνίας, αλλά θα μπορούσε να κερδηθεί χωρίς να αποδεχθούμε το όνομα “Μακεδόνες” και τη “μακεδονική” γλώσσα», σημείωσε. Ο κ. Πατούλης ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αντιμετωπίσουν το ζήτημα «με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες» και σημείωσε πως το καλύτερο είναι η «προσφυγή στο λαό και διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Διαδηλώσεις σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν και στην περιοχή των Πρεσπών, ανήμερα την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας, που τοποθετείται πιθανόν για μεθαύριο Σάββατο, δίχως να αποκλείεται η μετάθεσή της για άλλη μέρα. Στις Πρέσπες αναμένεται να σπεύσουν διαδηλωτές από τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, καθώς και από τη Θεσσαλία.

Ως φορέας οργάνωσης των κινητοποιήσεων εμφανίζεται η «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», που έχει τη διακριτική αλλά πάντως ενεργό στήριξη των κατά τόπους μητροπολιτών, σωματείων αποστράτων, συλλόγων και μονωμένων προσωπικοτήτων, καθώς και δημοτικών αρχόντων. Το στέλεχος της επιτροπής Οθων Ιακωβίδης ανέφερε στην «Κ» ότι οι εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν αύριο στην πλατεία Συντάγματος θα κλιμακωθούν και θα έχουν διάρκεια, με προοπτική να εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές ασφαλείας αναμένεται να λάβουν έκτακτα και αυστηρά μέτρα τάξης στις Πρέσπες, που μπορεί να φτάσουν και στον πλήρη αποκλεισμό για τους διαδηλωτές της λεκάνης του υγροβιότοπου σε περίπτωση που καταφθάσουν για να παραστούν στην τελετή υπογραφής προσωπικότητες όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι κ.ά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...