Κόσμος

Στην Ελλάδα έρχεται το "Γεράκι" της Ουάσινγκτον με τον Ερντογάν να το τραβά στα άκρα: Ετοίμασε πακέτο κυρώσεων εναντίον των ΗΠΑ

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα το νέο "Γεράκι" των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καθώς η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με την Ελλάδα είναι μονόδρομος για μια σειρά από λόγους όπως Τουρκία, Ιράν, ενεργειακά... Η επίσκεψη του πρόκειται να γίνει εκτός πριν το τέλος του φθινοπώρου.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία και ο Ερντογάν λαμβάνουν αντίστοιχα μέτρα εναντίον των ΗΠΑ , μετά την  απόφασή της Ουάσιγκτον να  επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία , σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Οικονομίας.

Η κόντρα Ουάσιγκτον και Άγκυρας με φόντο το γεωπολιτικό τοπίο στην Α.Μεσόγειο μεταφέρεται και στον οικονομικό τομέα ενώ η τουρκική λίρα κατρακυλάει με απίστευτη ταχύτητα .

Η Άγκυρα με την σειρά της θα εφαρμόσει αντίμετρα στην Ουάσινγκτον μέσω δασμών ύψους 266,5 εκατ. Δολαρίων στις εισαγωγές άνθρακα, χαρτιού, καρυδιών / αμυγδάλων, καπνού, ρυζιού, ουίσκι, αυτοκινήτων, καλλυντικών, μηχανημάτων και πετροχημικών προϊόντων, δήλωσε ανώνυμη πηγή στο Anadolu .

Η αξία αυτών των εισαγωγών ανέρχεται σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε η τουρκική πηγή .

Τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ν.Τραμπ  επέβαλε δασμό 25 τοις εκατό στις εισαγόμενες ποσότητες σιδήρου και χάλυβα και 10 τοις εκατό στο αλουμίνιο.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η κίνηση της Τουρκίας ήρθε μετά από την αποτυχημένη προσπάθειά της να αποτελέσει η ίδια εξαίρεση από τα μέτρα ενώ η Ουάσιγκτον παρέμεινε «αδιάφορη λόγω της τρέχουσας στάσης της Άγκυρας».

Τα οικονομικά μέτρα της Τουρκίας συμβαδίζουν με τις απώλειες που προκαλούνται από τα εμπόδια στις εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ .

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Nihat Zeybekci περιέγραψε προηγουμένως τους αμερικανικούς δασμούς  ως "απαράδεκτους " για την Τουρκία.

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ, ο Zeybekci ζήτησε αποτυχημένα  από τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross, να αποτελέσει εξαίρεση η Τουρκία από τα μέτρα αυτά .

Στα τέλη Απριλίου, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μεχμέτ Σίμσεκ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούχιν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το ζήτημα.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 30 Απριλίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Η.Π.Α. θα καθυστερήσουν την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι είχε συνάψει συμφωνία με τη Νότια Κορέα για τις εισαγωγές χάλυβα. Άλλες συμφωνίες επιτεύχθηκαν με την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Βραζιλία, με λεπτομέρειες που θα προκύψουν μόλις οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες.

Επί του παρόντος, περίπου το 90 τοις εκατό του αλουμινίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των ΗΠΑ εισάγεται, καθώς και το ένα τρίτο του συνόλου του χάλυβα.

Μετά την ανακοίνωση της επιβολής των μέτρων, οι βιομηχανικοί όμιλοι δήλωσαν ότι η διαφορά θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές λόγω των αυξημένων τιμών για είδη που αφορούν από μπύρα έως αυτοκίνητα αλλά και σε χιλιάδες άλλα είδη που κατασκευάζονται ή συσκευάζονται με μέταλλα.

Η τουρκική λίρα είναι σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης 3% – Με τρόμο παρακολουθούν τις εξελίξεις οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας

Μια ανάλυση της DW αλλά και τα νέα στοιχεία που έρχονται από τις διεθνείς αγορές δείχνουν ότι η τουρκική οικονομία μέρα με την ημέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ένα τέλμα από το οποίο δύσκολα θα βγει.

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών μεταξύ αυτών και η Τουρκία, «γλείφουν» τις πληγές τους σήμερα, μετά από μία ακόμη σκληρή εβδομάδα, όπου οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και το ισχυρότερο δολάριο τα επηρέασαν αρνητικά, με την Αργεντινή και την Τουρκία να κινούνται σε τροχιά μεγάλων απωλειών για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η τουρκική λίρα «φλέρταρε» με ένα νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές περίμεναν να δουν αν η κεντρική τράπεζα της χώρας θα λάβει μέτρα για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου νομίσματος, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να αυξάνεται στο 15%.

Η λίρα είναι σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης 3% μετά από δύο εβδομάδες που είχε καταγράψει, επίσης, απώλειες.

https://www.youtube.com/watch?v=3_oBzx78GTc

https://www.youtube.com/watch?v=maGiG0mxKb4&t=1s

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ