Πολεμικό Ναυτικό

Kαρέ καρέ η σημερινή ελληνοτουρκική σύγκρουση: Oι πρώτες εκτιμήσεις - Βίντεο

O ναύαρχος ε.α, Σπύρος Περβαίνας μίλησε στην εκπομπή Live news σχετικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε με την ΚΦ “Αρματωλός” και το τουρκικό εμπορικό πλοίο Κarmate που διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (04.05.2018) ανοιχτά της Λέσβου. Όπως εκτιμά ο ναύαρχος είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα ωστόσο τόνισε ότι το αρχικό λάθος έγινε από το εμπορικό πλοίο της Τουρκίας.

"Δεν έπρεπε η Κανονιοφόρος να αφήσει το Karmate να έρθει τόσο κοντά"

Όπως είπε ο ίδιος ο ναύαρχος: “Καταρχήν αν το πάρουμε τυπικά και βάση του διεθνούς κώδικα αποφυγής συγκρούσεως, σαφώς φταίει ο Τούρκος. Διότι είναι καταφθάνων, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΓΕΝ και έπρεπε εκείνος να φυλάει τον “Αρματωλό”. Από την άλλη μεριά, γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί τα δύο πλοία είχαν έρθει τόσο κοντά; Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω θα το δείξει η ΕΔΕ που κάνει το ΓΕΝ, αλλά, φρονώ ότι δεν θα έπρεπε ο “Αρματωλός” να το αφήσει να έρθει τόσο κοντά.

Και πρόσθεσε: “Σημειωτέον το Karmate είναι ένα motorship. Τα motorship όπως ξέρετε υπάρχουν πάρα πολλά στις ελληνικές θάλασσες, έχουν ένα πλήρωμα, το οποίο δεν είναι βάσει τον προδιαγραφών του IMO. Ο κυβερνήτης θα έχει κάποιο πτυχίο τρίτης τάξης και όλοι οι υπόλοιποι είναι ναύτες και δεν γνωρίζουμε ποιοι ήταν πάνω στη γέφυρα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό.”

O κ. Περβαίνας επίσης τόνισε ότι : “Το Κarmate από ότι έβγαλε και το Marine Traffic που τα παρακολουθεί έπλεε με μια σταθερή ταχύτητα 9,5 κόμβων. Ο “Αρματωλός” έχει μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβους. Θα μπορούσε άνετα να απέφευγε τη σύγκρουση. Προφανώς κάτι συνέβη.”

Επιπλέον, ο ναύαρχος σημείωσε ότι το “Karmate” από την πλευρά του όταν πλησίασαν με το “Aρματωλός” έχασαν σίγουρα την ψυχραιμία τους καθώς αντελήφθησαν ότι επρόκειτο για πολεμικό πλοίο.

“Δεν θα μπορούσε το “Αρματωλός” να έχει σβηστά τα φώτα”

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε κάποιο από τα δύο πλοία να έχει σβήσει τα φώτα ο ναύαρχος είπε:” Όχι, το δικό μας δεν πρέπει να έχει σβηστά τα φώτα γιατί εφόσον κάτι περιπολία, εκεί στη γραμμή απάνω, πρέπει τα φώτα του να είναι αναμμένα. Τα φώτα τα σβήνουμε όταν κάνουμε ασκήσεις, όταν κάνουμε ασκήσεις μεταξύ μας.

Ο ίδιος σχολίασε επίσης ότι την ώρα που συνέβη το περιστατικό είναι η χειρότερη ώρα που θα μπορούσε να γίνει γιατί δεν είχε ακόμα ξημερώσει.

Το “Αρματωλός” όφειλε να δει το “Armate”

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αν το ελληνικό πολεμικό πλοίο θα μπορούσε να μην έχει δει το τουρκικό, ο ναύαρχος είπε χαρακτηριστικά: “Όφειλε να το δει”. Και σημείωσε: Σαφώς και το είδε γιατί και ραντάρ υπάρχουνε, σε αποστολή για αυτό το σκοπό βρίσκεται για να εντοπίζει πλοία που μπαίνουν παράνομα.

Επιπλέον ο ναύαρχος επεσήμανε ότι το τουρκικό εμπορικό πλοίο είχε δικαίωμα να μπει μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.” Όλα τα εμπορικά πλοία έχουν το δικαίωμα της αβλαβούς διελεύσεως” υπογράμμισε. Το εμπορικό πλοίο όπως επεξηγήθηκε και στην εκπομπή έχει παραβιάσει το διεθνή κώδικα της αφαλούς ναυσιπλοΐας αλλά δεν παραβίασε τα χωρικά ύδατα.

Σχολιάζοντας την αντικατάσταση του κυβερνήτη της Κανονιοφόρου τόνισε ότι είναι κλατι το οποίο είχε είδε ανακοινωθεί και ότι δεν πρόκειται για “κατατόμησε” όπως έσπευσαν να μεταδώσουν κάποια δημοσιεύματα.

Βίντεο: Όλα όσα συζητήθηκαν σχετικά με το περιστατικό στο Live news

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...