Κόσμος

Eρχεται ανατροπή στην Τουρκία; - «Ζορίζεται» ο «Σουλτάνος» διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις - Στα «σκουπίδια» στέλνουν την οικονομία του οι αγορές

Η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είναι όπως φαίνεται ανοικτή και τα μαντάτα για τον Ταγίπ Ερντογάν κάθε άλλο παρά ευχάριστα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sonar ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να υπολογίζει σ’ ένα ποσοστό γύρω στο 42%, που όμως δεν του επιτρέπει να κερδίσει από τον Α’ γύρο, αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 50% συν μία ψήφο.

Αν δεν κατακτήσει στις 24 Ιουνίου την απόλυτη πλειοψηφία ο Ερντογάν θα βρει στον δεύτερο γύρο απέναντί του τον δεύτερο ισχυρότερο υποψήφιο, που σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, θα είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ιντζέ οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 21,9%, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από την «Τουρκάλα Λεπέν», την εθνικίστρια υποψήφια του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ (21%).

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ το έχει ρίξει από τώρα στο χορό, ελπίζοντας ότι θα περάσει στο Β΄γύρο.

Τα πράγματα περιπλέκονται για τον «σουλτάνο», καθώς η Ακσενέρ είπε χθες ότι αν περάσει ο Ιντζέ στο Β΄γύρο, θα τον στηρίξει και δεν αποκλείεται ο αντίπαλος του Ερντογάν να κατακτήσει τελικά την πλειοψηφία...

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία αντιμετωπίζονται, βέβαια, συνήθως με επιφυλάξεις από τα δυτικά ΜΜΕ. Αλλά ακόμη και στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Απριλίου του 2017 είχε διαφανεί ότι η πλειοψηφία του Ερντογάν είναι εύθραυστη. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατεβάζουν διαφορετικούς προεδρικούς υποψηφίους στην κούρσα, αλλά φαίνεται ότι συναινούν σε ένα πράγμα: ότι αν γίνει Β΄γύρος θα στηρίξουν τον αντίπαλο του Ερντογάν.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε, πάντως, χθες ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 54-56%.

Εκτός από τους Ιντζέ και Ακσενέρ, που ελπίζουν σε μια μονομαχία με τον Τούρκο πρόεδρο, υποψήφιος κατεβαίνει και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP, ο οποίος βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο πίσω από τα κάγκελα κατηγορούμενος για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» και συγκεντρώνει στη δημοσκόπηση του Sonar ένα ποσοστό γύρω στο 11%.

Το HDP ευελπιστεί να πιάσει το όριο εισόδου στην τουρκική βουλή, όπου επίσης κλυδωνίζεται η απόλυτη πλειοψηφία του κόμματος του Ερντογάν.

Tην ίδια στιγμή, η τουρκική αεροπορία βράζει, καθώς το πογκρόμ συνεχίζεται. Στο τέλος οι Τούρκοι δεν θα έχουν πιλότους.

Ετσι λοιπόν, τουρκικό δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη 63 σπουδαστές της Αεροπορικής Ακαδημίας, της τουρκικής Σχολής Ικάρων! Ηλικίες των καταδικασθέντων; Από 18 έως 21 ετών! Όλοι και όλες κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν στο δικαστήριο ότι είναι αθώοι και δεν είχαν γνώση του πραξικοπήματος.Δήλωσαν ότι εκτέλεσαν μόνο τις εντολές που τους δόθηκαν.

Ισοπεδώνεται συνεχώς η λίρα

Η τουρκική λίρα «φλέρταρε» με ένα νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές περίμεναν να δουν αν η κεντρική τράπεζα της χώρας θα λάβει μέτρα για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου νομίσματος, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να αυξάνεται στο 15%. Η λίρα είναι σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης 3% μετά από δύο εβδομάδες που είχε καταγράψει, επίσης, απώλειες.

Επενδυτές, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν λόγω της πολιτικής ευαισθησίας των συναντήσεων, είπαν στο Reuters πως εξεπλάγησαν από τη στάση του και την προθυμία του να πάει σε μάχη με τις παγκόσμιες αγορές σε τόσο ευαίσθητους καιρούς.

Ένας επενδυτής επισήμανε τον μακροσκελή κατάλογο των εχθρών του Ερντογάν, στους οποίους περιλαμβάνεται ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Ξεκινάει μάχες με όλους … δίνει μάχη με την αντιπολίτευση, δίνει μάχη με τον Γκιουλέν, δίνει μάχη με τους εξτρεμιστές, δίνει μάχη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα– τώρα δίνει μάχη με τις αγορές και αυτό είναι επικίνδυνο», δήλωσε ένας διαχειριστής κεφαλαίων σε μεγάλη επενδυτική εταιρεία.

«Μπορείς να βρίσκεις όσους εσωτερικούς αντιπάλους θέλεις, όμως όταν προσπαθείς να επιτεθείς σε μια χρηματοπιστωτική αγορά, αυτή είναι μια μάχη που δεν μπορείς πραγματικά να κερδίσεις», λέει ο μάνατζερ αυτός, η εταιρεία του οποίου συμμετείχε σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση επενδυτών με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ.

Ένα άλλος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση με τον Ερντογάν, δήλωσε πως ο πρόεδρος ήταν «πολύ ειλικρινής» και σαφής για το πού περιμένει να πάνε τα επιτόκια, αν κερδίσει τις εκλογές στις 24 Ιουνίου.

«Ο Ερντογάν είπε πως, όταν επανεκλεγεί πρόεδρος, θα εξασφαλίσει ότι τα επιτόκια θα είναι χαμηλά, όχι υψηλά», είπε αυτός ο διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων. «Η άποψή του είναι πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε υψηλό πληθωρισμό, δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ μ’ αυτή την άποψη».

«Πιστεύει πως η αγορά είναι ένα μάτσο κερδοσκόποι και πως δεν είναι το κοινό του, το κοινό του είναι οι απλοί άνθρωποι στην Τουρκία και αυτοί χρειάζονται χαμηλότερα επιτόκια», λέει ένας τρίτος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων, η εταιρεία του οποίου συμμετείχε επίσης στη συνάντηση με τον Ερντογάν.

Δύσκολα λοιπόν τα πράγματα για τον... Σουλτάνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...