Ιστορία

Όταν ο Χίτλερ εξύμνησε την ανδρεία των Ελλήνων!

Όταν οι Ιταλοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα πίστευαν ότι θα χρειάζονταν μερικές ημέρες για να κυριεύσουν τη χώρα.

Ωστόσο, οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν με θάρρος στο Αλβανικό Μέτωπο και ανάγκασαν τα ιταλικά στρατεύματα σε υποχώρηση. Μετά την αποτυχία του Μουσολίνι, ο Χίτλερ αναγκάστηκε να επέμβει και οι Γερμανοί εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Οι Έλληνες στρατιώτες αντιμετώπισαν τη γερμανική εισβολή από τα οχυρά της γραμμής Μεταξά και πολέμησαν μέχρις ότου οι Γερμανοί εισήλθαν στη χώρα από τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα, αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση.

Χρειάστηκαν 219 ημέρες για να "πέσει" η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που είχαν καταληφθεί από το Ράιχ σε ελάχιστο χρόνο. Τον ηρωισμό των Ελλήνων εξύμνησε και ο ίδιος ο Χίτλερ σε ομιλία του στις 4 Μαΐου 1941 στο Ράιχσταγκ, μια εβδομάδα μετά τη κατάληψη της Ελλάδας.

Στην ομιλία του έκανε τον απολογισμό της βαλκανικής εκστρατείας και εξύμνησε τους Έλληνες στρατιώτες, δηλώνοντας ότι θα άφηνε ελεύθερους τους Έλληνες αιχμαλώτους λόγω της ανδρείας που επέδειξαν.

Δείτε τι είπε ο Χίτλερ για τους Έλληνες: 

«Οφείλω στην ιστορική αλήθεια να πραγματοποιήσω διάκριση μεταξύ του ελληνικού λαού και εκείνης της ολιγάριθμης καταστροφικής ηγεσίας, η οποία, εμπνευσμένη από έναν αγγλόδουλο βασιλιά, είχε κατά νου λιγότερο τα πραγματικά καθήκοντα της πολιτικής ηγεσίας στο ελληνικό κράτος απ΄ ό,τι την εξυπηρέτηση των σκοπών της βρετανικής πολεμικής πολιτικής. Στενοχωρήθηκα ιδιαίτερα γι΄ αυτό». 

«Χάριν της ιστορικής δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι από τους αντιπάλους οι οποίοι μας αντιμετώπισαν ήταν ιδιαίτερα ο Έλληνας στρατιώτης που πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο. Συνθηκολόγησε τότε μόνον όταν κάθε περαιτέρω αντίσταση ήταν αδύνατη και επομένως μάταιη.[...] Για τον ηττημένο και ατυχή ελληνικό λαό αισθανόμαστε ειλικρινή συμπάθεια. Υπήρξε θύμα του βασιλιά του και μιας μικρής παρασυρμένης ηγετικής κλίκας. Ωστόσο αγωνίστηκε με τόσο μεγάλη γενναιότητα ώστε ακόμη και οι εχθροί του δεν μπορούν να αρνηθούν την εκτίμησή τους προς αυτόν.[...] Οι Έλληνες αιχμάλωτοι αφέθηκαν ή θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι λόγω της γενικής ανδρείας στάσης των στρατιωτών αυτών».

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ