Κόσμος

Ψυχρολουσία στην Τουρκία από το αμερικανικό εμπάργκο όπλων - Οι ΗΠΑ γκρεμίζουν οριστικά τις γέφυρες με τον Ερντογάν

Ψυχρολουσία επικρατεί στην Τουρκία μετά την απόφαση της αμερικανικής Βουλής των αντιπροσώπων να «παγώσουν» την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία και μεταξύ των άλλων και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία περίμενε να αρχίσει να παραλαμβάνει η Άγκυρα στις 21 Ιουνίου. 

Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ισχύει μέχρι να συνταχθεί έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Στην απόφαση γίνεται αναφορά στις υποθέσεις των S-400 και του Αμερικανού πάστορα που κρατείται. Στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων προφανώς έχουν παίξει ρόλο τα λόμπι Ελλήνων και Ισραηλινών.

Η ουσία πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή μια συμπαραγωγός χώρα του F-35, η Τουρκία, δεν μπορεί να τα παραλάβει. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει βεβαίως ότι η χώρα του θα παραλάβει τελικά τα αεροσκάφη. Αν αλλάξει στάση σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις πιθανόν. Σε διαφορετική περίπτωση όλα είναι ανοιχτά.

Εκείνο μάλιστα που έκανε μεγάλη εντύπωση στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει τροπολογία που προβλέπει το «πάγωμα» παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία είναι και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Συνολικά 351 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και μόλις 66 κατά. Είναι ένα ποσοστό υπέρ του εμπάργκο θα μπορούσε να πει κανείς συντριπτικό κατά της χώρας του Ταγίπ Ερντογάν. 

Σήμερα, ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει δυσμενώς την απόφαση αυτή που αναμένονταν εδώ και ημέρες με το κλίμα να είναι εχθρικό απέναντι στην Τουρκία και όπως εκτιμούν αναλυτές οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας θα επιδεινωθούν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...