Κόσμος

Χάρτης με τους ισχυρότερους στόλους στην Ευρώπη - Σε ποια θέση βρίσκεται ο ελληνικός

H ισχύς των ευρωπαϊκών πολεμικών ναυτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάστηκε μέσα από γραφήματα του Naval Analyse.

Το πρώτο γράφημα παρουσιάζει τα αντιτορπιλικά και τις φρεγάτες των χωρών της ΕΕ το 2018. Στο σύνολο τους τα ναυτικά της ΕΕ περιλαμβάνουν 115 φρεγάτες και αντιτορπιλικά. Από αυτά τα 29 ειδικεύονται στην αντιαεροπορική προστασία και τα άλλα 86 είναι γενικής και ανθυποβρυχιακής χρήσης.

Σε υπηρεσία βρίσκονται 31 κλάσεις. Τις περισσότερες μεγάλες μονάδες μάχης επιφανείας διαθέτει το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας, με 19 μεγάλα σκάφη (στα οποία δεν περιλαμβάνεται το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth»). Στην κατάταξη ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία, με ένα σκάφος λιγότερο ( δεν περιλαμβάνονται τα ιταλικά ελαφρά αεροπλανοφόρα, ούτε τα γαλλικά «Charles de Gaulle» και «Mistral»).

Το πρώτο γράφημα παρουσιάζει τα αντιτορπιλικά και τις φρεγάτες των χωρών της ΕΕ το 2018. Συνολικά, τα ναυτικά της Ε.Ε. περιλαμβάνουν 115 φρεγάτες και αντιτορπιλικά, εκ των οποίων 29 ειδικεύονται στην αντιαεροπορική προστασία και τα άλλα 86 είναι γενικής και ανθυποβρυχιακής χρήσης.

Σε υπηρεσία υπάρχουν 31 κλάσεις. Οι περισσότερες μεγάλες μονάδες μάχης επιφανείας ανήκουν στο Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας, με 19 μεγάλα σκάφη (στα οποία δεν περιλαμβάνεται το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth»). Στην κατάταξη ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία, με ένα σκάφος λιγότερο (επίσης στη λίστα δεν περιλαμβάνονται τα ιταλικά ελαφρά αεροπλανοφόρα, ούτε τα γαλλικά «Charles de Gaulle» και «Mistral»).

Η Ελλάδα διαθέτει 13 μεγάλα σκάφη (φρεγάτες), ενώ η Ισπανία και η Γερμανία έχουν 11.

Ως προς τα υποβρύχια συνολικά οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν 65 σκάφη, εκ των οποίων οκτώ είναι πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, 13 πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια και 44 συμβατικά diesel-electric (SSK).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, μαζί με τη Μ. Βρετανία, με 11 υποβρύχια στον κάθε στόλο. Τα ελληνικά σκάφη είναι συμβατικά, ενώ τα βρετανικά είναι πυρηνοκίνητα.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές