Πολιτική

Φτιάχνουν κλίμα ενόψει των νέων “ιερών” αποφάσεων του ΣτΕ

Κι ενώ σε δύο ημέρες, στις 4 Μαΐου, εισάγονται προς εκδίκαση στο Συμβούλιο Επικρατείας άλλες τρεις υποθέσεις με εκκλησιαστικό αντικείμενο κάποιοι δικαστικοί παράγοντες φτιάχνουν ήδη αρνητικό κλίμα....

Μετά την περιβόητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία καθιστά άκυρη την απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με την οποία άλλαξε ο χαρακτήρας και ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, 18 ανώτατοι δικαστικοί έστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαο Σακελλαρίου, θέτοντας ζήτημα μη νόμιμης σύνθεσης της Ολομέλειας του ΣτΕ ζητώνταντας μάλιστα επανεξέταση του θέματος.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα “Documento” oι τρεις αντιπρόεδροι του ΣτΕ, Χρήστος Ράμμος , Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και οι δεκαπέντε σύμβουλοι Επικρατείας «εγκαλούν» τον κ. Σακελλαρίου για χειρισμούς «που είναι κεφαλαιώδεις για την ορθή λειτουργία του θεσμού» καθώς εγείρουν ευθέως ζήτημα νομιμοποίησης της απόφασης της ολομέλειας για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους παρά τη μείζονα σπουδαιότητα της υπόθεσης, η εκδίκαση της εισήχθη με ευθύνη του σε ελάσσονα σύνθεση της Ολομέλειας (εκ 17 μελών, εκ των οποίων 15 σύμβουλοι επί συνόλου 53) και ως προς τα κρίσιμα συνταγματικά ζητήματα ελήφθη με πλειοψηφία εννέα μελών, δηλαδή με διαφορά μιας μόλις ψήφου. Μάλιστα η εν λόγω απόφαση (ΣΕ 660/2018 Ολομ.) τονίζουν «δεν εναρμονίζεται με την απόφαση ΣΕ2280/2001 της πλήρους Ολομέλειας (Ταυτότητες) στην οποία είχαν μετάσχει 35 μέλη του Δικαστηρίου, εκ των οποίων 31 σύμβουλοι επί συνόλου 37)».

Η επίμαχη επιστολή σύμφωνα με την εφημερίδα φέρει ημερομηνία 23 Απριλίου 2018 (δύο ημέρες μετά ακολούθησε και άλλη παρόμοια απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών στα λύκεια) και με αυτήν οι δεκαοκτώ ζητούν από τον κ. Σακελλαρίου: Στην επόμενη συζήτηση για το ίδιο θέμα να συγκληθεί ευρεία Ολομέλεια του ΣτΕ ώστε, όπως επί λέξει αναφέρουν στην επιστολή τους, «οι εκδοθησόμενες αποφάσεις να έχουν την απαιτούμενη, υπό τις συγκεκριμένες ειδικές συνθήκες, αντιπροσωπευτικότητα και νομιμοποίηση».

Μεταξύ άλλων οι 18 αναφέρουν όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα: «Η εν λόγω απόφαση –επισημαίνουν– συνεχίζει να απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη και τον Τύπο και σχολιάζεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα.Στις 4 Μαΐου εισάγονται προς εκδίκαση και πάλι ενώπιον της ελάσσονος ολομελείας (εκ 17 μελών) άλλες τρεις υποθέσεις με παρεμφερές αντικείμενο. Δίδεται η ευκαιρία στο δικαστήριο να επιβεβαιώσει ή να επανεξετάσει, υπό την προσήκουσα ευρεία σύνθεση, τα ζητήματα των οποίων επελήφθη η απόφαση 660/2018. Δεδομένου ότι τα τιθέμενα και προσεχώς ζητήματα είναι “ευρύτερου ενδιαφέροντος” και “μείζονος σημασίας” για το δικαστήριο και την ελληνική κοινωνία, ως αφορόντα την ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων του Συντάγματος και διεθνών συμβάσεων που άπτονται της προστασίας σειράς ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, παρακαλούμε όπως εισαγάγετε τις εν λόγω υποθέσεις στην πλήρη Ολομέλεια του Δικαστηρίου ώστε να μετάσχει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός δικαστών και οι εκδοθησόμενες αποφάσεις να έχουν την απαιτούμενη, υπό τις συγκεκριμένες ειδικές συνθήκες, αντιπροσωπευτικότητα και νομιμοποίηση».

Την επίμαχη επιστολή υπογράφουν και οι σύμβουλοι Επικρατείας: Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Παναγιώτα Καρλή, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Θεόδωρος Αραβάνης, Δημήτριος Μακρής, Μιχάλης Πικραμένος, Βασιλική Αναγνωστοπούλου - Σαρρή, Χρήστος Ντουχάνης, Ολγα Παπαδοπούλου, Μαρία Σωτηροπούλου, Ιωάννης Σύμπλης, Αγάπη Γαλενιανού, Αγγελική Μίντζια, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, Αναστασία – Μαρία Παπαδημητρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ