Ελληνοτουρκικά

Φεύγουν από την Ελλάδα οι Τούρκοι αξιωματικοί μετά την αμετάκλητη απόφαση για άσυλο

Ανοιχτό αφήνει το μέτωπο Ελλάδας - Τουρκίας η απόφαση του ΣτΕ που χορηγεί άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο έφτασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Σε παροξυσμό τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για απόφαση σκάνδαλο και κατηγορούν την Αθήνα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, ο Suleyman Ozkaynakcim θα αφεθεί και τυπικά ελεύθερος και θα του δοθούν όλα τα προσωπικά του έγγραφα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, κάτι που φαίνεται σχεδιάζει να κάνει, όπως άφησαν να διαφανεί οι δικηγόροι του. "Δεν θέλουν να παραμείνουν εδώ, αλλά να πάνε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα".

Η απόφαση μπορεί να αφορά στον έναν αλλά επηρεάζει την κρίση του δικαστηρίου για τους υπόλοιπους επτά όπου η διαδικασία εξέτασης ασύλου βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια για τον καθένα.

Αμετάκλητη απόφαση
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Δημοσίου, υιοθέτησε τα επιχειρήματα των δικηγόρων του αιτούντα, με την απόφασή του να είναι αμετάκλητη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα αφεθούν και οι υπόλοιποι αξιωματικοί προσωρινά ελεύθεροι ανεξαρτήτως της κρίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιατί θα παρέλθει το 18μηνο κράτησης τους, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν αφεθεί ελεύθεροι ακόμη δύο εκ των αξιωματικών, ενώ συνολικά εκτός δομών φύλαξης βρίσκονται ήδη τέσσερις.

Όλοι όσοι είναι εκτός φυλακών, φυλάσσονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τις ελληνικές αρχές καθώς έχουν διατυπωθεί δημοσίως φόβοι ότι ενδεχομένως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας θα προσπαθήσουν να τους απαγάγουν, όπως έκαναν με μέλη του δικτύου Γκιουλέν προ μηνών στο Κόσοβο.

Τουρκικά Μέσα: Απόφαση σκάνδαλο
Θέμα συζήτησης στα τουρκικά Μέσα αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να χορηγήσει άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Τα πρώτα δημοσιεύματα του Τύπου στην γειτονική χώρα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους σχολιάζοντας με αιχμηρό τρόπο την σημερινή απόφαση του ΣτΕ. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της Hurriyet η οποία γράφει σε τίτλο δημοσιεύματός της  «Απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα η Sabah γράφει «Aπόφαση - αστραπή για τους πραξικοπηματίες που αυτομόλησαν στην Ελλάδα».

Με τη σειρά του το πρακτορείο Anadolou στον απόηχο των εξελίξεων γράφει σε τίτλο δημοσιεύματός του «Η Ελλάδα χορηγεί δικαίωμα ασύλου στους Τούρκους πραξικοπηματίες».

«Η Ελλάδα αποφάσισε να δώσει δικαίωμα ασύλου στους πραξικοπηματίες» σχολίασε το δίκτυο Ntv.

Τέλος το Sozcu σχολίασε την απόφαση του ΣτΕ με δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Απόφαση από την Ελλάδα για τους πραξικοπηματίες».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...