Κόσμος

Τώρα η Ελλάδα πρέπει να φουλάρει μηχανές: Μπλόκο και από την επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ στην πώληση F-35 στην Τουρκία!

Mπλόκο και από την επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ στην πώληση F-35 στην Τουρκία καθώς εγκρίθηκε η τροπολογία για την αμυντική πολιτική των 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρόβλεψη για το "πάγωμα" στην αγορά  F-35 Joint Strike Fighter από την Τουρκία.

Ομως το NDAA απέχει ακόμα αρκετά βήματα από το να γίνει νόμος και το θρίλερ αναμένεται να κορυφωθεί με απροσδιόριστες συνέπειες για την περιοχή.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο χτες, η Γερουσία πρέπει ακόμα να μεταβιβάσει την δική της άποψη στο νομοσχέδιο και οι δύο εκδόσεις πρέπει να συμφωνηθούν πριν να καταλήξει σε ένα τελικό συμβιβαστικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία τόσο στο Σώμα όσο και στη Γερουσία αργότερα φέτος.

Οπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, οι περιορισμοί που θα επιβληθούν στις στρατιωτικές προμήθειες της Τουρκίας θα είναι ευρείας κλίμακας, και θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcon, ελικοπτέρων CH-47 Chinook, H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να επαναπαυτεί.

Αντιθέτως πρέπει να φουλάρει τις μηχανές διότι μια έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνο γεγονός. Διότι η Τουρκία θα αντιδράσει στο μπλόκο των αμερικανικών εξοπλισμών και την συνέχεια κανείς δεν την γνωρίζει. Ηδη η Αγκυρα απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ.

Η τροποποίηση του Νόμου για την Εθνική Άμυνα (NDAA), αναφέρει το Reuters , από τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Ζαν Σαχήν και τον Ρεπουμπλικανικό γερουσιαστή Τομ Τίλλις “μπλοκάρει” την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 λόγω της κράτησης του Αμερικανικού πολίτη Αντριου Μπράνσον, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Σαχήν.

Σύμφωνα με το γραφείο του Σαχήν η πρόθεση να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους θεωρείται αξιόπιστη σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ.

“Υπάρχουν τεράστιες αμφιβολίες και μεγάλος δισταγμός για τη μεταφορά ευαίσθητων αεροπλάνων F35 και της αντίστοιχης τεχνολογίας σε ένα έθνος που αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας που σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει αυτά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη”, δήλωσε ο γερουσιαστής Σαχήν.

Έξαλλη η Άγκυρα με τις ΗΠΑ: Δώστε μας τα F-35 αλλιώς θα υπάρξουν αντίποινα

Παγωμάρα και οργή: κάπως έτσι περιγράφονται τα συναισθήματα της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας μετά την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ να «παγώσει» το πρόγραμμα εξοπλισμών της χώρας, ουσιαστικά προχωρώντας σε αναβολή της παράδοσης των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, τα οποία και αποτελούν διακαή πόθο του Ερντογάν.

Η Τουρκία θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για να προστατέψει τις εταιρείες της από αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα, μια ημέρα αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ιρανικές και τουρκικές εταιρείες σε μια κίνηση με στόχο ιρανικές αεροπορικές εταιρείες.

Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις για να προμηθευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες  F-35 της Lokheed Martin και ότι η Άγκυρα περιμένει απ' όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε την Πέμπτη τη δική της εκδοχή ενός νομοσχεδίου αμυντικής πολιτικής ύψους 716 δισεκ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνεται μέτρο για να εμποδισθεί η Τουρκία να αγοράσει τα F-35.

Η Άγκυρα επίσης δήλωσε πως θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει εταιρείες της από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ο Ακσόι προσέθεσε ότι αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συζήτησε στην Άγκυρα το θέμα της Μανμπίτζ. Οι δύο χώρες πρόσθεσε ο Ακσόϊ έχουν φτιάξει μια ομάδα συζητήσεων προκειμένου να αποτρέψουν μια αθέλητη σύγκρουση.

Αμερικανοί στην Τουρκία για Μάνμπιτζ, F-35, Patriot, S-400

Αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία για συνομιλίες σχετικά με τη Συρία, κυρίως για το ακανθώδες ζήτημα της πόλης Μανμπίτζ και την πρόταση για παραχώρηση Patriot αντί για S-400.

Όλα αυτά πριν από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 4 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στη διάρκεια της επίσκεψης τον Φεβρουάριο στην Άγκυρα του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, οι δύο χώρες είχαν δημιουργήσει «ομάδες εργασίας» για να διευθετήσουν τις πολλές διενέξεις που τις φέρνουν αντιμέτωπες.

Η μία απ’ αυτές, αφιερωμένη στη Συρία, συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 8 και 9 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον.

«Η δεύτερη από τις συνεδριάσεις αυτές διεξάγεται σήμερα (Παρασκευή). Υποδεχόμαστε στη χώρα μας μια αμερικανική αντιπροσωπεία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Στις 4 Ιουνίου ο υπουργός μας (ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου) θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Με τον (ομόλογό του Μάικ) Πομπέο θα συζητήσουν για την εφαρμογή του οδικού χάρτη σχετικά με τη Μανμπίτζ και για τις διμερείς σχέσεις», πρόσθεσε σήμερα ο Ακσόι.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Πέμπτη πως η Τουρκία θα εξαπολύσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία «μέχρι να την καθαρίσουμε απ’ όλους τους τρομοκράτες», μια αναφορά στη YPG και στο Ισλαμικό Κράτος.

Η τελευταία πράξη του δράματος...

 

https://www.youtube.com/watch?v=TXqzvsjkhrE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ