Περιβάλλον

Τρομερά υψηλά τα επίπεδα μόλυνσης στη Μογγολία: Με κοκτέιλ οξυγόνου αντιμετωπίζουν την μόλυνση του αέρα

Τα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ είναι υψηλότερα από εκείνα σε πόλεις όπως το Πεκίνο και το Νέο Δελχί προκαλώντας αναρίθμητα προβλήματα σε ολόκληρη την κοινωνία, σύμφωνα με τη UNICEF και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας στην έκθεσή τους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι κάτοικοι έχουν τρομοκρατηθεί και η μόνη τους η σωτηρία είναι τα κοκτέιλ οξυγόνου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην αγορά.

Η πωλήτρια του κοκτέιλ οξυγόνου, Amgalan Tuvshintogtoh αναφέρει: «Η ποσότητα ενός ποτηριού κοκτέιλ οξυγόνου ισοδυναμεί με το οξυγόνο που παίρνει ένας άνθρωπος περπατώντας σε ένα δάσος για 2-3 ώρες. Όταν πίνουμε οξυγόνο εισχωρεί στο σώμα μας πολύ πιο εύκολα από το να το εισπνέουμε».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του οργανισμού παγκόσμιας υγείας, World Health Organization, Maria Neira επισημαίνει: «Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τα κοκτέιλ οξυγόνου. Ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη μόλυνση του αέρα είναι να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις».

Οι κίνδυνοι από τη μόλυνση του αέρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη γέννηση νεκρών, πρόωρων ή ελλιποβαρών εμβρύων, αλλά και την εμφάνιση πνευμονίας, βρογχίτιδας, άσθματος, ελλιπούς εγκεφαλικής ανάπτυξης και θανάτου στα βρέφη.

«Η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει επείγοντα μέτρα για να μειώσει τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την ατμοσφαιρική μόλυνση», αναφέρει σε μελέτη της η UNICEF.

Η Batbayar Munguntuul, μητέρα τριών παιδιών και κάτοικος του Ουλάν Μπατόρ, δηλώνει: «Όλα τα σπίτια χρησιμοποιούν φίλτρα αέρα σπίτι τους πια. Όταν ανοίγεις το πρωί το παράθυρο, δεν εισπνέεις οξυγόνο, μυρίζεις απλά καυσαέριο από τα αυτοκίνητα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ