Μέση Ανατολή

Τραγικός απολογισμός στο Αφγανιστάν - ΟΗΕ: 763 άμαχοι νεκροί και περίπου 1.500 τραυματίες το πρώτο τρίμηνο του 2018

Τουλάχιστον 9 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν αργά χθες το βράδυ οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, όπως δήλωσαν Αφγανοί αξιωματούχοι, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι μάχες συνεχίζονται σε όλο το Αφγανιστάν.

Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Αφγανοί άμαχοι καθημερινά στη χώρα τους, όπου εντείνονται οι μάχες από τον περασμένο μήνα, που οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ετήσια εαρινή επιχείρησή τους κατά των δυνάμεων ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Μεταξύ των θυμάτων της χθεσινοβραδινής επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται συγγενείς του προέδρου της Γερουσίας Φάζελ Χάνι Μουσλιμγιάρ, αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ σε ανακοίνωσή του.

Οκτώ άμαχοι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί, τραυματίστηκαν επίσης από την επιχείρηση αυτή, που έγινε στην περιοχή Σαπάχαρ, η οποία βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα Τζαλαλαμπάντ της επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Αντιπροσωπεία εστάλη από την Καμπούλ για να ερευνήσει το περιστατικό», δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης Αταουλάχ Χογιάνι, σύμφωνα με τον οποίο οι 9 νεκροί και οι 8 τραυματίες ανήκαν όλοι στην οικογένεια του προέδρου της Γερουσίας.

Την ίδια ώρα ορισμένοι ντόπιοι υπολογίζουν τους νεκρούς της επιχείρησης αυτής σε 12 και τους τραυματίες σε 28.

Οι άμαχοι είναι πολύ συχνά εκείνοι που καταβάλλουν το μεγαλύτερο τίμημα των επιχειρήσεων των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και του συνασπισμού του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα όταν εξαπολύονται αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων των Ταλιμπάν ή του Ισλαμικού Κράτους.

Η τελευταία απώλεια αυτού του είδους, στις 2 Απριλίου, αφορούσε περιστατικό κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άνθρωποι, οι 30 από τους οποίους ήταν παιδιά. Αυτοί σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή που έγινε κατά ενός θρησκευτικού σχολείου στην επαρχία Κουντούζ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν από την Αποστολή του ΟΗΕ Αρωγής στο Αφγανιστάν, συνολικά 763 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.495 τραυματίστηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του φετινού έτους στο Αφγανιστάν. Περίπου ο ίδιος αριθμός νεκρών και τραυματιών είχε καταγραφεί και τους τρεις πρώτους μήνες των δύο προηγούμενων ετών.

Η βία έχει εξαπλωθεί στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες κατά τις οποίες μαίνονται σφοδρές μάχες σε επαρχίες που εκτείνονται από την Μπανταχσάν, την Μπαγλάν και την Φάριαμπ στον βορρά ως την Φάραχ στα δυτικά, όπου οι Ταλιμπάν απειλούσαν μάλιστα για σύντομο χρονικό διάστημα να καταλάβουν την πρωτεύουσα της, και την Γάζνι στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Εξάλλου, σήμερα, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι, τώρα απειλείται σοβαρά μια κεντρική περιοχή στην επαρχία Ουρουζγκάν, η οποία βρίσκεται πάνω σε κεντρική αρτηρία διέλευσης των επαρχιών Χελμάντ και Κανταχάρ, οι οποίες έχουν σημαντική παραγωγή ναρκωτικών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Κόρα που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας έχουν εγκαταλείψει το συγκρότημα γραφείων του κυβερνήτη και τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας, αλλά οι μάχες συνεχίζονται, δήλωσε ο Χαγιατουλάχ Φάζλι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου. Το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας επιβεβαίωσε ότι γίνονται μάχες, αλλά διέψευσε τις πληροφορίες ότι η περιοχή αυτή, η οποία πλήττεται από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες, έχει καταληφθεί. Οι Ταλιμπάν έχουν κυκλοφορήσει βίντεο Αφγανών στρατιωτών που έχουν αιχμαλωτίσει στην περιοχή, οι οποίοι παροτρύνουν τους άλλους να μην πολεμούν κατά των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...