Κόσμος

"Τρίζουν τα δόντια" οι ΗΠΑ στην Τουρκία: "Σταματήστε τις διώξεις κατά Χριστιανών τώρα!" - Εκθεση-κόλαφος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Πρωτοφανής κλιμάκωση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με το State Department να καρφώνει τους Τούρκους.

«Η κυβέρνηση συνέχισε την κράτηση ορισμένων ξένων πολιτών για τον λόγο που η ίδια αναφέρει πως είχαν δυνητικά επαφές με το κίνημα Γκιουλέν. Τον Αύγουστο στη Σμύρνη ένας δικαστής απήγγειλε κατηγορίες σε έναν Αμερικανινό πολίτη και προτεστάντη πάστορα, ο οποίος κρατείται από τον Οκτώβριο του 2016.Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δημοσίως συνέδεσε την υπόθεση με την έκδοση του Φετουλαχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση τόνισε πως δεν κρατά τον πάστορα εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Αρκετοί παρατηρητές στη χώρα λένε πως η υπόθεση είναι εκ φύσεως πολιτική», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Ο Βαρθολομαίος είναι Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζουν οι Αμερικανοί. 

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, Βαρθολομαίος, συνέχισε να ζητά από την κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως ενός ανεξάρτητου ιδρύματος που εκπαιδεύει Ελληνορθόξους κληρικούς στη χώρα… Ξένοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών που έχουν σχέση με χριστιανικές ομάδες, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα με τις άδειες παραμονής, ή άρνηση εισόδου στη χώρα λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», αναφέρει η έκθεση και συνεχίζει:

“Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ερμηνεύει την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναφέρεται εκτενώς στις «μη μουσουλμανικές μειονότητες» και κυριότερα στην Αρμενική Εκκλησία, τους Εβραίους και την Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς…

Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ηγεσία ή τη διοικητική διάρθρωση των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, όπως τα Πατριαρχεία και την αρχι-ραβινεία, ως νόμιμες οντότητες, καθιστώντάς τις ανίκανες να αγοράσουν ή να διατηρήσουν ιδιοκτησία ή να προχωρήσουν σε διεκδικήσεις στα δικαστήρια…οι οργανισμοί αυτοί (Πατριαρχεία και Ραβινεία), δεν μπορούν να κάνουν εκλογές και να ανανεώσουν τη θητεία των διοικήσεών τους επειδή η κυβέρνηση – παρά τις προς το αντίθετο υποσχέσεις – δεν έχει προχωρήσει στην θεσμοθέτηση νέων κανόνων, αναφέρει το hellasjournal.com.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως τον ηγέτη 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι νομική υποχρεώσή της. Η θέση της κυβέρνησης παρέμεινε στο ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ήταν «οικουμενικό» αλλά μόνο η θρησκευτική ηγεσία του Ελληνορθοδόξου μειονοτικού πληθυσμού της χώρας.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει μόνο σε Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Οικουμενική Πατριαρχική Ιερά Σύνοδο ή να εκλέγοντας στη θέση του Πατριάρχη, και συνέχισε την πρακτική της να δίνει την τουρκική υπηκοότητα σε Ελληνορθόδοξους μητροπολίτες σύμφωνα με την κυβερνητική «λύση» του σταματήματος της διεύρυνσης της «δεξαμενής» των υποψηφίων για τη θέση του επόμενου Πατριάρχη”.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Τα χτυπήματα είναι συνεχόμενα, διότι μετά τα τα F-35, έρχεται και αυτή η ανακοίνωση.

Σίγουρα έπαιξε ρόλο και ο γερουσιαστής Kris Smith γι αυτή την έκθεση. Οπως σας αποκάλυψε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο αμερικανός πολιτικός εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία του Erdogan» να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες «ιδιαίτερης ανησυχίας» αναφορικά με την κατάσταση θρησκευτικών ελευθεριών, εξ αιτίας «όσων έχει κάνει επί πολλά χρόνια σε βάρος των Ορθοδόξων και πολλών άλλων».

Δείτε το βίντεο:
https://twitter.com/abdbozkurt/status/1000627211165200384?ref_src=twsrc%5Etfw

Κάτι αλλάζει πλέον....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ