Κόσμος

Το TCG «Trakya» ολοκληρώνει την τουρκική φρενίτιδα: Και δεύτερο αεροπλανοφόρο αποκτά η Τουρκία - Στήθηκαν oι ειδικές εγκαταστάσεις...

Ποια οικονομική κατάρρευση; Με εντολή Ερντογάν ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς ειδικές εγκαταστάσεις για την κατασκευή αεροπλανοφόρων από την εταιρεία İÇDAŞ A.Ş στο Τσανάκκαλε. Πλέον με τον ρυθμό που κινείται η Τουρκία, μοναδικό ερωτηματικό αποτελεί η χώρα από την οποία θα προμηθευτεί τα 32 μαχητικά κάθετης απογείωσης/προσγείωσης τύπου STOVL που χρειάζεται.

Στο Τσανάκκαλε κατασκευάστηκε ήδη μια τεράστια δεξαμενή  μήκους 370 μέτρων και 70 μέτρων πλάτους. Εκεί θα ολοκληρωθεί και το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο TCG ANADOLOU το καλοκαίρι του 2019.

Tο κόστος της εγκατάστασης, αγγίζει τα  $ 50 εκατομμύρια και με την κατασκευή του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου  θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για εκαντοντάδες εξοδικευμένους εργάτες .

Την ίδια στιγμή το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει την υλοποίηση τουλάχιστον δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων με την άμεση ναυπήγηση του «Anadolu» και στην συνέχεια του δεύτερου ίδιας κλάσης TCG «Trakya».

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, το πρώτο αεροπλανοφόρο θα επιχειρεί στην Ανατολική και την Κεντρική Μεσόγειο και το δεύτερο στη Μαύρη θάλασσα.

Για να γίνει κατανοητό, το μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, το Τουρκικό Ναυτικό σχεδιάζει την αγορά όχι 16 F-35Β όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί αλλά 32 μαχητικά 5ης γενιάς κάθετης απογείωσης/προσγείωσης τύπου STOVL F-35B από τις ΗΠΑ.

Βάσει σχεδίου θα τοποθετούνταν ανά 16 αεροσκάφη σε κάθε πλοίο κλάσεως  «Anadolu» .

Ερωτηματικό αποτελεί η χώρα από την οποία θα προμηθευτεί τα μαχητικά, αν "παγώσει" την προμήθεια των F-35 η Ουάσινγκτον.

Το πρώτο τουρκικό σκάφος Αμφίβιας Εφόδου (LHD) Anadolou (L-408)  βασίζεται στο ισπανικό Juan Carlos, ναυαρχίδα του ισπανικού ναυτικού, το οποίο έχει εκτόπισμα 26.000 t. Το τουρκικό σκάφος αν και βασίζεται σε ισπανική τεχνογνωσία θα είναι σε ποσοστό 68% εγχώριας κατασκευής.

Βασικό ρόλο στον οπλισμό του και τα ηλεκτρονικά του συστήματα και τα ραντάρ έχουν οι κορυφαίες στο είδος τους τουρκικές εταιρείες ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi, Military Electronic Industries) και HAVELSAN.

Η πρώτη μάλιστα θα το εξοπλίσει με πέντε αυτόματους, τηλεκατευθυνόμενους πύργους πυροβόλων των 25mm. Το σκάφος προβλέπεται επίσης να φέρει δύο αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά αμερικανικής προέλευσης συστήματα Phalanx (εξάκαννο περιστροφικό πυροβόλο των 20mm) και το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα εγγύς προστασίας RAM (RIM-116 Rolling Airframe Missile) το οποίο ανέπτυξαν από κοινού ΗΠΑ και Γερμανία.

Το σκάφος θα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο διαμορφώσεις, ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο, οπότε θα φέρει 12 αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα, ή σε διαμόρφωση LHD όπου θα μεταφέρει αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα T-129 (τουρκικής κατασκευής), μεταφορικά ελικόπτερα As 532 Cougar ή Ch-47F Chinook και ελικόπτερα S-70B Seahawk σε ανθυποβρυχιακό ρόλο.

Επίσης θα φέρει και τουρκικής κατασκευής drones (μη επανδρωμένα αεροχήματα). Επίσης θα έχει κεκλιμένη ράμπα απονείωσης. Το σκάφος θα έχει μήκος 232 μ. και πλάτος 32. Το σκάφος θα κινούν δύο ντιζελομηχανές της MAN, ενώ το σκάφος θα φέρει πρωτοποριακής σχεδίασης προπέλες της Siemens (Azimuth Thruster) που καθιστούν περιττή την ύπαρξη πηδαλίων.

Στη διαμόρφωση ελαφρού αεροπλανοφόρου το σκάφος θα έχει εκτόπισμα 24.660 t, και μέγιστη ταχύτητα 21,5 Knots (κόμβοι), ενώ στη διαμόρφωση LHD θα έχει εκτόπισμα 27,079 και μέγιστη ταχύτητα 29 Knots.

Στη διαμόρφωση LHD θα μπορεί να μεταφέρει και αριθμό αποβατικών σκαφών ή και χόβερκραφτ. Οι Τούρκοι θέλουν να εξοπλίσουν το σκάφος με αμερικανικά «αόρατα» μαχητικά stealth F-35Β STOVL (βραχείας-κάθετης αποπροσγείωσης), αν τελικά τα αποκτήσουν.

Ακόμα όμως και να μην τα προμηθευτούν μπορούν κάλλιστα να προμηθευτούν άλλα αεροσκάφη STOVL.

Σε κάθε περίπτωση το τουρκικό σκάφος αποτελεί σημαντική απειλή για την Ελλάδα καθώς επιτρέπει στην Τουρκία να συγκεντρώσει σημαντική ισχύς σε τόπο και χρόνο χωρίς εμπλοκή της αεροπορίας της η οποία θα επιχειρεί να απομονώσει την επιλεγμένη περιοχή, κρατώντας εκτός των ελληνικά φτερά και το Πολεμικό Ναυτικό.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ