ΗΠΑ

Το προφίλ του Έλληνα μακελάρη του Τέξας - Φανατικός με τα όπλα - Πως τον περιγράφουν οι συμμαθητές του (εικόνες, βίντεο)


Ένας 17χρονος μαθητής έχει συλληφθεί ως ύποπτος για το νέο μακελειό σε λύκειο στο Σάντα Φε των ΗΠΑ, που στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους -εννέα μαθητές και ένα καθηγητή- ενώ υπάρχουν και δώδεκα τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News και πολλά άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος ονομάζεται Δημήτρης Παγουρτζής 17 ετών και ήταν μαθητής του συγκεκριμένου σχολείου στο Σάντα Φε.

Η φωτογραφία του 17χρονου δράστη  όπως δόθηκε από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Γκάλβεστον

Οι συμμαθητές του των περιγράφουν ως έναν άνθρωπο που είχε ενδιαφέρον για τα όπλα αλλά και για πολεμικά παιχνίδια προσομοίωσης, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι ο Ελληνας Δημήτριος Παγουρτζής, αν και πολύ σπάνια αναφερόταν στον εαυτό του, ουδέποτε είχε μιλήσει για την πρόθεσή του να σκοτώσει οποιονδήποτε.

Πάντως, ένας εκ των συμμαθητών του με το όνομα Τρίστεν Πάτερσον σημείωσε ότι υπήρχαν φορές που έμπαινε στην αίθουσα φερόμενος λίγο περίεργα ή σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Οπως έγινε γνωστό ο δράστης είχε στην κατοχή του μία καραμπίνα και ένα περίστροφο και όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Τέξας και τα δύο ανήκαν στον πατέρα του. Επίσης, είχε κατασκευάσει και διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπως βόμβες μολότοφ.

Ένας λογαριασμός στο Instagram που φαίνεται να ανήκει στον νεαρό, τον δείχνει να ακολουθεί λογαριασμούς που σχετίζεονται με τα όπλα ό πως «sickguns» ή «gunspictures», καθώς κα άλλους όπως Guns Fanatics, Guns Lovers και Guns Glory.  Μόνο τρεις φωτογραφίες είχαν αναρτηθεί σε αυτόν τον λογαριασμό και έδειχναν ένα ψεύτικο πιστόλι μπροστά από μία οθόνη video game, μία φωτογραφία ενός βατράχου και μία φωτογραφία  όπλου μαζί με ένα μαχαίρι και ένα φακό στο κρεβάτι του.

Οπως μεταδίδει το USATODAY οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί απενεργοποιήθηκαν αμέσως μετά το συμβάν.

Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ δήλωνε ότι οι πληροφορίες που βρέθηκαν στον υπολογιστή του άφηναν να εννοηθεί ότι όχι μόνο ήθελε να σκοτώσει άλλους αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. «Στο τέλος δείλιασε και παραδόθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο δράστης εισέβαλε σε αίθουσα την ώρα του μαθήματος, φώναξε «έκπληξη» και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί.

Τέλος, ήταν μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του σχολείου και χορευτικής ομάδας ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας.

Ιερέας της εκκλησίας πάντως δήλωσε πως επρόκειτο για ένα ήρεμο αγόρι και πως ποτέ κανείς δεν θα φανταζόταν ότι θα έπραττε κάτι τέτοιο.

Βρέθηκαν αυτοσχέδιες βόμβες στο χώρο του σχολείου

Εκτός από τον Παγουρτζή έχει συλληφθεί ένα ακόμη άτομο, ο ρόλος του οποίου στο μακελειό δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε, τόσο στο κτίριο του σχολείου, όσο και περιμετρικά του κάμπους, βρέθηκαν εκρηκτικά. Η περιοχή γύρω από το σχολείο εκκενώθηκε άμεσα και οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν στην εξουδετέρωση των μηχανισμών.

Μαρτυρίες σοκ για το μακελειό στο Τέξας: «Έτσι σωθήκαμε»

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα εκρηκτικά που βρέθηκαν ήταν αυτοσχέδιες βόμβες, ορισμένες μάλιστα τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας.

Τα όπλα του μακελάρη

Σύμφωνα με την αστυνομία του Τέξα, ο νεαρός χρησιμοποίησε δύο όπλα, τα οποία ανήκουν στον πατέρα του που δεν γνώριζε ότι τα πήρε ο γιος του.

Μάλιστα, έχει ξεκινήσει έρευνα σε δύο σπίτια, όπου οι αρχές φοβούνται ότι υπάρχουν εκρηκτικοί μηχανισμοί και εκεί. Αλλωστε έφτιαξε ένα «κοκτέιλ μολότοφ» ο 17χρονος στο λύκειο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε σκοπό να αυτοκτονήσει, αλλά άλλαξεμ γνώμη την τελευταία στιγμή.

Ο σερίφης της κομητείας Χάρις Εντ Γκονζάλες είπε ότι ο ύποπτος, τον οποίο δεν κατονόμασε, έχει τεθεί υπό κράτηση ενώ ένα δεύτερο πρόσωπο έχει προσαχθεί και ανακρίνεται. Και οι δύο πιστεύεται ότι ήταν μαθητές στο σχολείο αυτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ