Κυβέρνηση

Το «μαχαίρι» που έρχεται στις συντάξεις προκαλεί τρόμο στην κυβέρνηση εν' όψει εκλογών

«Αγκάθι» στο δρόμο για τις εκλογές είναι το...μαχαίρι που θα πέσει στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Στην κυβέρνηση η Βαβέλ συνεχίζεται ενώ αναζητείται τρόπος να ξεφύγει από τον σκόπελο που η ίδια δημιούργησε.

Στα ενδότερα του Μαξίμου έχουν επίγνωση ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου δημοσιονομικού μέτρου θα έχει βαρύ πολιτικό κόστος, με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρούν ήδη. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι αποκλείεται να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές υλοποιώντας (στο ακέραιο) τον συγκεκριμένο όρο της συμφωνίας, παρά θα οδηγηθούν μάλλον σε λελογισμένη αμφισβήτηση των μέτρων.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση και υπό το βλέμμα της Τρόικα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποκαλύψουν τις μύχιες σκέψεις τους γιατί θα διακινδύνευαν τη διαπραγμάτευση. Οι θεσμοί επιστρέφουν από σήμερα στην Αθήνα και τις επόμενες ώρες εκκινεί ο πιο κρίσιμος γύρος διαβουλεύσεων, με ορίζοντα την ολοκλήρωση του Προγράμματος τον Αύγουστο. Το διακύβευμα της «καθαρής εξόδου» για τους παροικούντες σε Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο είναι μείζονος σημασίας και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να προκληθούν αναταράξεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, στις διαπραγματεύσεις -μετά τη λήξη του Προγράμματος- από την κυβέρνηση θα επιδιώξουν να λανσάρουν το θηριώδες υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ, ώστε να πείσουν τους δανειστές πως δεν χρειάζεται τα μέτρα που ψηφίστηκαν να γίνουν πράξη.

Ο προβληματισμός και οι διαφορετικές γραμμές, ως προς το τι θα λένε τελικά τα κυβερνητικά στελέχη για το θέμα, έκαναν την εμφάνισή τους για άλλη μια φορά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Φίλης, που κλιμακώνει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, υποστήριξε ξανά ότι δεν μπορεί μια Αριστερή κυβέρνηση να λέει οτι θα πάει σε περικοπές, «θολώνοντας» το αφήγημα της καθαρής εξόδου.

Η ψυχρολουσία, βέβαια, ήρθε από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο που ξεκαθάρισε ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν κανονικά, αγγίζοντας και αυτές κάτω από τα 1.000 ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε τονίσει πως «τα συμπεφωνημένα είναι συμπεφωνημένα».

Σε εντελώς άλλη γραμμή, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, κλείνοντας ευθέως το μάτι στους ψηφοφόρους, συνέστησε προ ημερών υπομονή στους συνταξιούχους αφού, όπως εξήγησε το θέμα «δεν είναι τελειωμένο».

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί η άποψη του υπουργού των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που παίρνει αποστάσεις από μια εικονική πραγματικότητα και επιμένει –σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες με τους θεσμούς- ότι δεν είναι της ώρας μια συζήτηση περί άρσης της εφαρμογής του μέτρου.

Αμφίσημη και η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφού ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ούτε κλείνει τη συζήτηση οριστικά, ούτε όμως και διαψεύδει. Αντιθέτως, παρέπεμψε στον Οκτώβριο-Νοέμβριο ώστε να μπορέσουμε, όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέτευξη στον Alpha, «να γίνουμε πιο σαφείς σε σχέση με αυτά που συζητάμε».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...