Μέση Ανατολή

Το «άτρωτο» άρμα μάχης του Ισραήλ - Ο «Ανεμοθώρακας» Merkava IVM Windbreaker (Βίντεο)

Ένα από τα καλύτερα προστατευόμενα κύρια άρματα μάχης (MBT) σε όλον τον κόσμο είναι η τελευταία γενιά του ισραηλινής κατασκευής άρματος μάχης “Merkava IV” με το σύστημα ενεργής προστασίας (APS) Rafael Trophy που ονομάζεται και ως Merkava Mark IVM Windbreaker (Ανεμοθώρακας).

Μετά τη σειρά δοκιμών του συστήματος “Trophy”, η διοίκηση χερσαίων δυνάμεων των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (“IDF”) ανακήρυξε επιχειρησιακό το “Trophy” τον Αύγουστο του 2009 και το “MBT Merkava MkIV” ήταν το πρωτο που εξοπλίστηκε με το “APS Trophy” και εισήλθε στην υπηρεσία του ισραηλινού στρατού το 2010.

Την 1η Μαρτίου 2011, σταματημένο κοντά στα σύνορα με την Γαζα, ένα “Merkava MkIV” εξοπλισμένο με το σύστημα “Trophy” ματαίωσε την επίθεση πυραύλου που το στόχευε και έγινε η πρώτη επιχειρησιακή επιτυχία του συστήματος ενεργής προστασίας “Trophy”. Την 14η Ιουλίου 2014, το σύστημα “Trophy” αναχαίτισε με επιτυχία έναν αντιαρματικό πύραυλο “9M133 Kornet” που εκτοξεύθηκε απο την Γάζα με στόχο ένα άρμα μάχης των “IDF”.

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης “Προστατευτική Αιχμή” την 20η Ιουλίου 2014, τουλάχιστον τέσσερα ισραηλινά άρματα μάχης κατώτερων αξιωματικών προστατεύθηκαν απο το σύστημα Trophy στη Λωρίδα της Γάζα.

Η πρώτη γενιά των “Merkava MkIV” που είναι εξοπλισμένη με το “APS Trophy” έχει μόνο ένα ραντάρ ελέγχου πυρός “Elta EL/M-2133[1]” δέσμης “F/G” με τέσσερις δέκτες επίπεδων πάνελ (αισθητήρες) τοποθετημένους σε κάθε πλευρά του εμπρόσθιου μέρους του πύργου. Οι αισθητήρες περιλαμβάνουν ένα ραντάρ με τέσσερις δέκτες τοποθετημένους περιμετρικά του άρματος. Το “Trophy” παρέχει κάλυψη τριακοσίων εξήντα μοιρών (360º) εναντίον των αντιαρματικών ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και αρματικών βλημάτων “HEAT” (αντιαρματικά υψηλής εκρηκτικότητας). Αφότου το “Trophy” εντοπίσει μια εντολή, αυτή παρακολουθείται και κατηγοριοποιείται και υπολογίζεται το βέλτιστο σημείο αναχαίτισης, πριν την εκτόξευση των αντιμέτρων.

Σύμφωνα με ανάλυσεις σχετικά με το τελευταίας γενιάς “APS Trophy” που τοποθετήθηκε στο “Merkava MkIV”, τώρα υπάρχουν τέσσερις αισθητήρες, ένας σε κάθε πλευρά του εμπρόσθιου μέρους του πύργου, και δύο πίσω για αύξηση του εντοπισμού των απειλών από τα νώτα του άρματος.

Το “Trophy” προστατεύει το “Merkava MkIV” από ένα ευρύ φάσμα απειλών που κυμαίνονται απο ρουκέτες, “ATGM” και βλήματα “HEAT” που εκτοξεύονται από πλατφόρμες χερσαίων οχημάτων. Το “Trophy” προσφέρει κάλυψη 360º κατά διεύθυνση, όπως επίσης και διευρυμένη κάλυψη καθ’υψος, ενώ διατηρεί μια προκαθορισμένη ζώνη ασφαλείας για τους φίλιους στρατιώτες στο έδαφος. Η διαδικασία εξουδετέρωσης ενεργοποιείται μόνο αν η απειλή πρόκειται να προσβάλει το άρμα μάχης.

Το “Merkava MkIV” ειναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ “Amcoram LWS-2”, με την οθόνη προειδοποίησης απειλής να ειναι τοποθετημένη στον σταθμό του αρχηγού. Σ’ αυτό διασυνδέεται ο εκτοξευτής αντιμέτρων “Israel Military Industries POMALS” (σύστημα εκτόξευσης εκ βάθρου πολλαπλών πυρομαχικών).

Ένας εκτοξευτής ειναι τοποθετημένος σε κάθε πλευρά του άρματος, ο οποίος μπορεί να εκτοξεύσει καπνογόνες βομβίδες και αντίμετρα.

Το “Merkava MkIV” χρησιμοποιεί αρθρωτή θωράκιση και σύμφωνα με ισχυρισμούς παρέχει πιο αποτελεσματική προστασία εναντίον των σύγχρονων απειλών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της θωράκισης και την περιοχή κάλυψης. Η θωράκιση περιλαμβάνει επίσης προστασία οροφής και παρέχει τη δυνατότητα προστασίας από τις κατακόρυφες προσβολές. Δεδομένου ότι υπάρχει μονό μια θυρίδα οροφής ειναι ευκολότερο να προστατευθεί η οροφή με ένα νέο σύστημα παθητικής προστασίας.

Ο κύριος οπλισμός του “Merkava Mark IVM Windbreaker” αποτελείται από ένα λειόκαννο πυροβόλο των εκατόν είκοσι (120) χιλιοστών, που αναπτύχθηκε απο την “Israel Military Industries” (IMI). Μπορεί να βάλλει διάφορα πυρομαχικά των 120 χιλ., συμπεριλαμβανομένων όλων των βασικών NATOϊκών πυρομαχικών. Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τον αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο “LAHAT” με τον ίδιο τρόπο όπως τα συνηθισμένα πυρομαχικά.

Ο πύραυλος “LAHAT” όταν εκτοξεύεται από χερσαία πλατφόρμα έχει βεληνεκές μέχρι οχτώ χιλιάδες (8000) μέτρα και μέχρι δεκατρείς χιλιάδες (13000) μέτρα όταν αποδεσμεύεται απο μεγάλο ύψος.

Εχει αποτελεσματική διείσδυση μέχρι οχτακόσια (800) χιλιοστά θωράκισης ομοιογενούς χάλυβα (“RHA”) με τη διπλή κεφαλή του (Tandem) για την αντιμετώπιση των αρθρωτών αντιδραστικών θωρακίσεων.

Ο δευτερεύων οπλισμός αποτελείται από ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ., ένα πολυβόλο των 7,62 χιλ. τοποθετημένο στην δεξιά πλευρά της οροφής του πύργου και έναν οπισθογεμή όλμο των εξήντα (60) χιλιοστών εσωτερικά εγκατεστημένο.

Το 7,62 χιλ. πολυβόλο οροφής μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τον αρχηγό μέσα απο την πλήρη προστασία του πύργου και μπορεί να περιστραφεί κατά τριακόσιες εξήντα μοίρες (360º). Ενα βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλ. είναι τοποθετημένο κεντρικά έμπροσθεν του πύργου και ακριβώς πάνω από την κάννη του πυροβόλου

https://www.youtube.com/watch?v=t7gQEGzFcZA

https://www.youtube.com/watch?v=gZKuPBp1nj4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...