Ελληνοτουρκικά

Τουρκική άσκηση "ΕΦΕΣ 2018": Τι εκτιμούν στο Ελληνικό Πεντάγωνο

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την 7η Μαΐου, όταν και η Τουρκική Άσκηση "ΕΦΕΣ 2018" θα μπει στο κυρίως μέρος των δραστηριοτήτων της, να έχει ξεκινήσει, συνεχίζονται τα προκαταρκτικά γυμνάσια στο Κόλπο του Τσεμέ, ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση δυνάμεων και μονάδων στη Δυτική Ανατολία, στο Κεντρικό Αιγαίο, στον Κόλπο της Σμύρνης καθώς επίσης στο πεδίο Βολής του Ακρωτηρίου Ντογάνμπεϊ. 

Στο Ελληνικό Πεντάγωνο από τα τέλη Απριλίου, όταν και τυπικά άνοιξε η αυλαία της "ΕΦΕΣ 2018", έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις περιοχές όπου θα εξελιχθεί η τουρκική άσκηση. Εκείνο που καταγράφεται, χωρίς να τροφοδοτεί κανενός είδους εφησυχασμό, είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι Τουρκικές Δυνάμεις τηρούν τα στοιχειώδη προσχήματα. 

Επιπλέον αξιολογείται θετικά και η διάταξη που έχουν, προς ώρας τουλάχιστον, οι Τουρκικές Δυνάμεις η οποία δεν είναι επιθετική. Σε κάθε περίπτωση οι επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου δεν παραβλέπουν την παράμετρο της εν εξελίξει προεκλογικής κούρσας στη γείτονα και την ενδεχόμενη αρνητική επιρροή της στην ηρεμία που επικρατεί προς το παρόν στο Αιγαίο. Πρόσθεταν δε με νοήμα ότι η δημοσκοπική καταγραφή, θα αποτελεί συνάρτηση της όποιας στρατηγικής τυχόν επιλέξει ο Τούρκος Πρόεδρος.. 

Σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα συνεχίζει να βομβαρδίζει το διαδίκτυο αλλά και τα Τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με το προμοτάρισμα της Άσκησης "ΕΦΕΣ 2018" έστω και με "μπαγιάτικα" πλάνα.

Άλλωστε η εικόνα του εγκλωβισμού ελληνικών νησιών και θαλάσσιων περιοχών που επιχειρείται να προσδώσουν τα σενάρια της άσκησης δεν προδικάζουν μια προκλητική κίνηση από πλευράς των Τούρκων. Όπως ανέφεραν από τη Δευτέρα στο OnAlert οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, στο Αιγαίο είναι σε εξέλιξη συνεκπαίδευση μονάδων του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή και της τουρκικής φρεγάτας TCG Gemlik. 

https://twitter.com/NATO_MARCOM/status/991385376307732481

Σημείωναν επίσης ότι το διάστημα που η "ΕΦΕΣ" θα μπει στο κύριο στάδιο των δραστηριοτήτων της, στο Αρχιπέλαγος θα είναι το Αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν με τον αμερικανικό στολίσκο. Παράλληλα δεν παρέλειπαν να υπογραμμίσουν και τον συμβολισμό των ξένων συμμετεοχών στην άσκηση ΕΦΕΣ, όπου μεταξύ των 19 χωρών βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Ακόμη πρόσθεταν με νόημα ότι η ελληνική πλευρά έχει λάβει όλα τα μέτρα και μέσω του Συστήματος Επιτήρησης αλλά και με την ενδεδειγμένη παρουσία μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ