Τεχνολογία

Τι να κάνεις αν το laptop σου ζεσταίνεται! - Ακολούθησε αυτά τα βήματα και θα σωθείς

Tο laptop, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στη δουλειά μας και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να φροντίζουμε να λειτουργεί καλά και να μην το ταλαιπωρούμε. Γιατί αν χαλάσει ή πάθει κάτι, μπορεί η ζημιά να κοστίσει μερικές εκατοντάδες ευρώ για να διορθωθεί.

Όπως κάθε ηλεκτρονική συσκευή έτσι και το laptop, πρέπει να αναπνέει γιατί όσο λειτουργεί, ανεβάζει θερμοκρασίες. Πόσο μάλλον όταν ο κατασκευαστής προσπαθεί να χωρέσει όσα περισσότερα γίνεται, σε όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο γίνεται. Για να μπορεί να είναι το laptop του το λεπτότερο και το πιο ελαφρύ της αγοράς. Φυσικά το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κακή συντήρηση, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υπερθέρμανσης. Ειδικότερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι υπολογιστές δουλεύουν και ανεβάζουν ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Η υπερθέρμανση του υπολογιστή όχι μόνο μειώνει τις επιδόσεις του laptop αλλά μπορεί να το καταστρέψει! Αν βλέπετε λοιπόν, ότι το laptop σας κολλάει και σέρνεται, τότε όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει πρόβλημα.

Τι φταίει όμως και το laptop ανεβάζει θερμοκρασία; Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί, όμως τις περισσότερες φορές φταίει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μηχάνημα.

Μερικές από τις βασικές εστίες βρομιάς είναι, η σκόνη και ο καπνός από το τσιγάρο. Αυτά τα δύο μπορούν απλά να κολλήσουν στους αεραγωγούς του υπολογιστή με αποτέλεσμα να του κόβουν την “αναπνοή”.

Εκτός όμως από την καθαριότητα, το γεγονός ότι ένα laptop δουλεύει σε 24ωρη βάση, ασταμάτητα, μπορεί και αυτό να είναι ένας παράγοντας που ανεβαίνει η θερμοκρασία του μηχανήματος. Μην ξεχνάτε ότι τα laptops δεν έχουν κατασκευαστεί για να μην σβήνουν ποτέ. Δεν είναι σταθεροί υπολογιστές. Οπότε καλό θα είναι το μηχάνημα να σβήνει όποτε είναι εύκολο.

Επίσης, υπάρχει περιπτώσει η αύξηση της θερμοκρασίας να οφείλεται σε εφαρμογές που “τρέχουν” στο παρασκήνιο. Συνήθως είναι προγράμματα που δεν χρησιμοποιούμε κι έχουμε ξεχάσει να απεγκαταστήσουμε ή κακόβουλες εφαρμογές που μπορεί να έχουν εγκατασταθεί χωρίς να το ξέρουμε.

Τέλος η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο δουλεύουμε παίζει και αυτή, σημαντικό ρόλο. Αν το γραφείο είναι ζεστό, τότε πολύ πιθανόν και ο υπολογιστής να ζεσταίνεται.

Τι κάνουμε όμως για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση;

Αρχικά καθαρίζουμε και ελέγχουμε συχνά το μηχάνημά μας για να είμαστε σίγουροι ότι όλα είναι καλά σε αυτό το κομμάτι.

Το επόμενο βήμα, είναι να επενδύσουμε σε μία βάση για laptop, η οποία θα αναλάβει να δροσίσει το μηχάνημά μας. Αυτές οι βάσεις, διαθέτουν ανεμιστήρες, και ειδικά υλικά έτσι ώστε να βοηθάνε στην σωστή ροή του αέρα στο μηχάνημα.

Αυτό που κοιτάμε πριν αγοράσουμε μία βάση για το laptop μας είναι αρχικά το μέγεθος των ανεμιστήρων που έχει. Στην συνέχεια το πόσο θόρυβο κάνουν. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ανεμιστήρα που λειτουργεί μαζί με το laptop άρα μιλάμε και για παραγωγή θορύβου. Οπότε κοιτάμε για βάσεις που έχουν αθόρυβους ανεμιστήρες. Τέλος η ποιότητα κατασκευής. Αν τα υλικά είναι καλά τότε το laptop θα βρίσκεται σε καλά χέρια.

Αν θέλετε λοιπόν να επενδύσετε σε κάτι απλό και μικρό, το της είναι ότι πρέπει. Ο μικρός σχεδιασμός του, κάνει ιδανικό για να το παίρνετε μαζί σας. Διαθέτει έναν ανεμιστήρα με διάμετρο 140 mm.

Η κατασκευή του είναι πολύ στιβαρή και η διάτρητη βάση του, είναι κατασκευασμένη από μέταλλο, εξασφαλίζοντας άψογη ροή στον κρύο αέρα που παράγεται από τον ανεμιστήρα.

Αν τώρα ζητάτε την απόλυτη λύση για την ψύξη του laptop, τότε η νέα βάση της δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει. Έχει καινοτόμο σχεδιασμό για να μπορεί να χωρέσει 4 ανεμιστήρες διαμέτρου 100mm και 140mm, οι οποίοι λειτουργούν χωρίς να ακούγονται (super silent) και επιλεκτικά ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη.

Επίσης προσφέρει και θύρα USB για να μην καταλαμβάνει άσκοπα καμία είσοδο του laptop.

Και τα δύο μοντέλα της προσφέρουν ρυθμιζόμενη κλίση για να μπορεί ο χρήστης να έχει το laptop του στο ύψος που το θέλει.

Με ένα κι μία τυπική συντήρηση λοιπόν, το laptop σας δεν πρόκειται να ανεβάσει θερμοκρασία και θα επιβιώσει άνετα στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ