Κυβέρνηση

Αλαλούμ - Ζάεφ: «Εχουμε συμφωνήσει σε λύση» - Τσίπρας: «Ξενυχτήσαμε, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» (upd)

(Aνανέωση)

Αλλα δήλωσε πριν ο Ζάεφ, αλλά ο Α. Τσίπρας. Η βιάστηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ή μας κρύβουν κάτι. 

Για πρόοδο τις συζητήσεις αλλά όχι για συμφωνία μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το Σκοπιανό μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον Ζόραν Ζαεφ.

«Με τον κ. Ζάεφ συναντηθήκαμε και χθες και σήμερα. Είχαμε πολύ απαιτητικές διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στην συνάντηση των υφυπουργών εξωτερικών στο Σούνιο ήταν ουσιαστική. Ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες, συναντηθήκαμε και σήμερα. Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία».

Για τη Σύνοδο είπε ότι υπήρξαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν αντίκτυπο στο μέλλον στα Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή Ενωση. «Αναδείχθηκε η θετική ατζέντα για την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων και την έρευνα. Είναι πολύ σημαντικά θέματα για εμάς που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και τα μνημονιακά χρόνια αλλά και για την προσφυγική κρίση. 

Θέλουμε να έχουμε ένα ηγετικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Σύνοδος είναι μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας μας με άλλες χώρες της βαλκανικής. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που έχει προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες για την διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια. Ο ρόλος της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη και την ευημερία της πολύπαθης αυτή περιοχής. Για το κοινό καλό όλων θα πρέπει να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων». 

(Προηγούμενο κείμενο)

Ταφόπλακα μπαίνει πλέον στο Σκοπιανό. Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια, υποστήριξε ότι έχουν συμφωνήσει σε λύση και πως μένει η έγκριση στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι οι δύο Πρωθυπουργοί πρέπει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα. « Αν δεχτούν, τότε μπορούμε να έχουμε λύση» τόνισε.

Εχουμε καταλήξει σε ένα σενάριο το οποίο θεωρούμε ότι είναι το πιο πιθανό να οδηγήσει σε λύση, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα για τα επόμενα βήματα του οδικού χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια.

Ελπίζω να έχουμε λύση μέχρι τον Ιούνιο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ, ωστόσο , όπως είπε, έχει δημιουργηθεί «μια τόσο καλή άνευ όρων σχέση (με τον κ. Τσίπρα) που ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό θα συνεχίσουμε να συζητάμε και μετά τον Ιούνιο».

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, επεσήμανε πως τότε ευελπιστεί ότι η χώρα του θα λάβει και ημερομηνία για την έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ καθώς και πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Είναι η δεύτερη συνάντησή τους μετά από αυτήν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018. Τις προσδοκίες του τετ-α-τετ είχε φροντίσει να ενισχύσει ο ίδιος Ζόραν Ζάεφ, όταν είχε σχολιάσει σε δημοσιογράφους, ότι σε περίπτωση που ενημερωθούν για συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα, τότε οι διαπραγματεύσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το περιβόητο erga omnes αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια δείχνουν να το αποδέχονται, έστω και υπό όρους, οι πιθανότητες λύσης έχουν αυξηθεί πολύ. Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση στην προθεσμία που ζήτησε η κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά προσπαθεί να κατοχυρώσει κατά τρόπο αναμφισβήτητο πως η ΠΓΔΜ θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει με την συζητούμενη διεθνή συμφωνία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος είναι η συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ.

Το κρίσιμο τετ α τετ ξεκίνησε στις λίγο πριν τις 11 το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση και τον Ζάεφ να λέει πως πρόκειται για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη (16/05/2018), ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, μιλώντας από το βήμα της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Εξάλλου, τις μέχρι τώρα προσπάθειες Τσίπρα-Ζάεφ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, επικρότησαν οι σοσιαλιστές ηγέτες στην προσύνοδο του ΕΣΚ, επισημαίνοντας ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν, όπως αναφέρει με δύο αναρτήσεις του στο Twitter ο κ. Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής Συνόδου του ΕΣΚ στη Σόφια, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Οπως φαίνεται ο Α. Τσίπρας δεν διάβασε 'η δεν άκουσε το τελεσίγραφο που έστειλαν οι Πάμμακεδονικές Ενώσεις

Στην επιστολή, και λόγω της έντονης φημολογίας πως επίκειται συμφωνία των πρωθυπουργών Ελλάδος και Σκοπίων, οι διοργανωτές –με προεξάρχοντες της Πάμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό που επί της ουσίας θα σημαίνει το ξεπούλημα της «Μακεδονίας» αγνοώντας τα μηνύματα του ελληνικού λαού. Παράλληλα προειδοποιεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πως θα «αναλάβει την ευθύνη για ότι επακολουθήσει».

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής :

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πληροφορούμαστε, από τις πρόσφατες σχετικές συνεντεύξεις του Εκπροσώπου Τύπου της Κυβέρνησης σας αλλά και άλλων υπουργών σας, ότι σκέφτεστε σοβαρά (αν δεν το έχετε ήδη αποφασίσει) το ενδεχόμενο υπογραφής μίας Συνθήκης με την ΠΓΔΜ, διά της οποίας η Ελλάδα θα αποδέχεται τη χρήση του ονόματος Μακεδονία σ’ ένα σύνθετο όνομα της Χώρας αυτής.

Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία έρευνας κατά το πόσο υπάρχουν ή δεν υπάρχουν διεθνείς εγγυήσεις για την τήρηση των υποχρεώσεων που θα αναλάβει η ΠΓΔΜ, καθώς οι υποχρεώσεις αυτές δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά μία κάλυψη της ανόσιας πράξης που φαίνεται πως ετοιμάζεστε να κάνετε, συνηγορώντας σε μία πιθανή μελλοντική αναπηρία της Ελλάδας, για το ενδεχόμενο της οποίας πάτε να ξεκλειδώσετε την πόρτα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πλέον κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν πίσω από τις πλάτες του Ελληνικού λαού, η ιστορία όμως είναι μία και δεν διαγράφεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές