Εθνικά θέματα

ΣΧΑΛ: Τελετή Απονομής Πτερύγων Αλεξιπτωτιστών Ελεύθερης Πτώσης (Εικόνες)

Στην έδρα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), στον Ασπρόπυργο Αττικής πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής Πτυχίων και Πτερύγων Αλεξιπτωτιστή Ελεύθερης Πτώσης

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), στον Ασπρόπυργο Αττικής, τελετή απονομής Πτυχίων και Πτερύγων Αλεξιπτωτιστή Ελεύθερης Πτώσης, σε στελέχη που παρακολούθησαν και περάτωσαν επιτυχώς:

– Το Σχολείο Ελεύθερης Πτώσης (2η εκπαιδευτική σειρά), το οποίο πραγματοποιήθηκε από 16 Απριλίου έως 18 Μαΐου 2018. Αποφοίτησαν 11 στελέχη (9 του Στρατού Ξηράς, 1 του Πολεμικού Ναυτικού και 1 της Πολεμικής Αεροπορίας).

– Το Σχολείο Αρχηγών Ελεύθερης Πτώσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 24 Απριλίου έως 18 Μαΐου 2018. Αποφοίτησαν 5 στελέχη (3 του Στρατού Ξηράς και 2 του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου).

Στους αποφοιτήσαντες, οι οποίοι περάτωσαν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, ευχόμαστε καλά άλματα και ασφαλείς προσγειώσεις.

Την απονομή των πτυχίων και πτερύγων πραγματοποίησε ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός.

Ιστορία της Σχολής Αλεξιπτωτιστών

Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου 1955 στον Ασπρόπυργο Αττικής, χάρη στην πρωτοβουλία και τις προσπάθειες του Στρατηγού Ανδρέα Καλλίνσκη, πρώτου Δκτού των Δυνάμεων Καταδρομών (1947- 1956). Ο Στρατηγός ήθελε να κάνει τους καταδρομείς του αλεξιπτωτιστές.

Τελικά το 1955, το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του Στρατηγού Καλλίνσκη, την ίδρυση της Σχολής με την πλήρη υποστήριξη των Αμερικανών,
οι οποίοι ανέλαβαν τον εφοδιασμό της Σχολής με τα απαραίτητα ειδικά υλικά (αλεξίπτωτα, κλπ).

Στην πρώτη εκπαιδευτική σειρά που λειτούργησε από την 1 Ιουλίου 1955,  συμμετείχαν  Έλληνες  και  Αμερικανοί  εκπαιδευτές. Την  ευθύνη εκπαιδεύσεως  είχαν  οι  Αμερικανοί  στρατιωτικοί.

Κατά  την  διάρκεια εκπαιδεύσεως  της  σειράς  αυτής  τραυματίστηκε  θανάσιμα,  σε  άλμα  από Αεροσκάφος σε  πτήση  στο  αεροδρόμιο  του  ΤΑΤΟΪΟΥ,  ο  επικεφαλής των Αμερικανών εκπαιδευτών, Αντισυνταγματάρχης Τζον Φίλιπς.

Μετά το τέλος της πρώτης εκπαιδευτικής σειράς, άρχισε η εκπαίδευση της δεύτερης σειράς με Έλληνες εκπαιδευτές, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη εκπαιδεύσεως. Η Σχολή αναδιοργανώθηκε από 11 Ιουνίου μέχρι 15 Αυγούστου 1963 και μετονομάσθηκε σε Απόσπασμα Αλεξιπτωτιστών.

Το 1965 μετονομάσθηκε και πάλι σε Σχολή Αλεξιπτωτιστών, με Διοικητή τον τότε Αντισυνταγματάρχη και μετέπειτα Στρατηγό, Βορριά Γεώργιο.

armynow.net

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ