Κοινωνία

Συγκλονιστική έρευνα από την Eurostat: Δεύτερη πιο «γερασμένη χώρα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα

Η δεύτερη πιο γερασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, καθώς ένας στους τρείς Έλληνες, το 2017 ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων παρουσιάζει το Λουξεμβούργο.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία παρουσίασε χθες, τον “δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων” στις χώρες της Ε.Ε. για το 2017 δηλαδή το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών επί του συνολικού πληθυσμού και φέρνει τη χώρα μας στην δεύτερη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο, στην Ευρώπη, τα άτομα άνω των 65 ετών αντιστοιχούν στο 19,4% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 15-64 ετών, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 33,6%, με την Ιταλία να βρίσκεται σε χειρότερη θέση με 34,8%. Στην Φινλανδία το 33,2% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 εξαρτάται από τον υπόλοιπο, ενεργό πληθυσμό, στην Πορτογαλία το ποσοστό είναι 32,5% ενώ σημαντικό πρόβλημα εμφανίζει και η Γερμανία με 32,4%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στο Λουξεμβούργο (20,5%), την Ιρλανδία (20,7%) , τη Σλοβακία (21,5%) και στην Κύπρο (22,8%).

Συνολικά, ο πληθυσμός της Ε.Ε. ηλικίας άνω των 65 ετών εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ανθρώπους, με τον δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων να αυξάνεται δραματικά, τα τελευταία πολλά χρόνια. Είναι ενδεικτικό, ότι πριν από 20 χρόνια, υπήρχαν περίπου 5 άτομα σε παραγωγική ηλικία (μεταξύ 15 και 64 ετών) για κάθε έναν ηλικιωμένο πάνω από τα 65, δέκα χρόνια μετά, ο δείκτης ήταν 4 προς 1 και σήμερα, πλησιάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 3 προς 1.

Στην Ελλάδα το έχει αγγίξει, με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναδεικνύει το δημογραφικό ως ένα από τα μεγαλύτερη προβλήματα του μέλλοντος, καθώς εκτιμά πως το 2070 ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων θα εκτοξευθεί στο 63%. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 10 άτομα που θα βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία μεταξύ 15 και 64 ετών το 2070, θα υπάρχουν σχεδόν 7 ηλικιωμένοι, άνω των 65 που θα «εξαρτώνται» από αυτούς.

Κι αυτό, με δεδομένες τόσο τις περικοπές των νέων συντάξεων όσο και των παλαιών, που θα εφαρμοστούν από το 2019.

Ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει, με κίνδυνο να εκτινάξει εκ νέου τη συνταξιοδοτική δαπάνη εκτός στόχου, παρά τις δραματικές περικοπές των συντάξεων, παλαιών και νέων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...