Κόσμος

Τουρκία: «Δεχόμαστε εξωτερική επίθεση» - «ΗΠΑ και Ισραήλ πίσω από την οικονομική καταστροφή»


Εντρομη πλέον η τουρκική Κυβέρνηση. Η κάθετη πτώση της λίρας έχει προκαλέσει το απόλυτο χάος πλέον στην Τουρκία.

«Για την πανωλεθρία της τουρκικής οικονομίας δεν φταίει η πολιτική που ακολουθεί ο ηγέτης του, ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η Δύση», δήλωσε ο Γιγίτ Μπουλούτ, ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Φυσικά φταίει και ο Ρ. Τ. Ερντογάν, όμως οι ξένες δυνάμεις και τα μεγάλα funds, βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν την Τουρκία και να της δώσουν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές. Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως θέλουν να τελειώνουν με τον Σουλτάνο, δεν χωράει αμφιβολία επί τούτου.

Και συνέχισε:

Την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει, την ώρα που η τουρκική λίρα καταποντίζεται και η οικονομία καταρρέει υποστήριξε ότι υπάρχει ένα κέντρο επιχειρήσεων το οποίο είναι το ίδιο που σχεδίασε, όπως υποστήριξε και την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. «Τώρα», λέει, «είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση οικονομικής καταστροφής της Τουρκίας».

Είπε ακόμα ότι επιχειρηματίες που έβγαλαν πολλά χρήματα στην Τουρκία τα τελευταία 60 χρόνια τώρα φεύγουν από την χώρα με τα δισεκατομμύριά μας! «Μας ξεπουλάνε, αλλά δεν μας νοιάζει. δεν έχουμε ανάγκη κανέναν! Το αγγλοσαξονικογερμανικό σύστημα καταρρέει».

Ο Μπουλούτ προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα. Είπε ότι οι αγορές στην Τουρκία δέχονται επίθεση από το Λονδίνο, τη Νεα Υόρκη και το Τελ Αβίβ. «Όπως και το 2016 με την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά επαλαλαμβάνω ότι δεν τους φοβόμαστε! 

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, που γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, η Αγκυρα «διέβη τον Ρουβίκωνα», καθώς κατηγορεί ξεκάθαρα δύο υπερδυνάμεις. Ναι μεν δηλώσεις για το εκλογικό ακροατήριο, όμως δεν θα μείνουν αναπάντητες από Ουάσινγκτον και Τελ-Αβίβ.

Δείτε βίντεο:
https://twitter.com/abdbozkurt/status/999542849703211009?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/999541408284512256?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/999537360407851008?ref_src=twsrc%5Etfw

H μαζική φυγή αμερικανικών και εβραικών κεφαλαίων, εκείνα δηλαδή που τον στήριξαν όταν η Τουρκία ήταν στο ΔΝΤ, είναι αυτά που τον ξαναρίχνουν στο καναβάτσο. 20% φτωχότεροι σε πέντε μόλις μήνες οι Τούρκοι, μετά τις απανωτές πτώσεις που καταγράφει η τουρκική λίρα να φέρνουν ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησε σε ομιλία χθες και παρακάλεσε τους τούρκους πολίτες να μείνουν στην τουρκική λίρα καθώς όπως είπε πρόκειται για πατριωτικό καθήκον.

«Μην προχωράτε σε ανταλλαγή της λίρας με ξένο νόμισμα».

Ταυτόχρονα ο Ρ.Τ.Ερντογάν ορκίστηκε να μην «επιτρέψει στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση να αποτελείωσει την Τουρκία…

Ολα αυτά προοιωνίζουν δραματικές εξελίξεις.

Μήπως ο Ρ.Τ.Ερντογάν «στρώνει» τον δρόμο για ακύρωση τον εκλογών με πρόσχημα την «εξωτερική επίθεση» που δέχεται η χώρα;

Σε ελεύθερη πτώση!

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση κάθε μέρα μέσα στον Μάιο, εκτός από μόλις τρεις. Αυτό σημαίνει πως οδεύει… ολοταχώς για τον χειρότερο μήνα της τελευταίας δεκαετίας. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα του εξής συνδυασμού: Του δολαρίου που δυναμώνει, του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της διστακτικότητας του κεντρικού τραπεζικού συστήματος να… τρίξει τα δόντια στους επενδυτές.

Οι τελευταίες… αναταράξεις, προκλήθηκαν όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -που ανέκαθεν αντιτίθετο στις αυξήσεις επιτοκίων- δήλωσε πως προτίθεται να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την νομισματική πολιτική εάν επανεκλεγεί στις 24 Ιουνίου. τουρκική λίρα

Με τους πολιτικούς στο περιθώριο, οι επενδυτές θα περιμένουν την αντίδραση του Ερντογάν αύριο, Πέμπτη 24.05.2018, στην Άγκυρα, όπου θα ξεκινήσει επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία.

Η τουρκική λίρα έχασε το 17% της αξίας της σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Η αναλύτρια της Commerzbank AG, με έδρα το Λονδίνο, Tatha Ghose, δηλώνει πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει το πρόσφατο επιτόκιο δανεισμού σε τουλάχιστον 20%. Παράλληλα, ο Devan Kaloo, επικεφαλής της Aberdeen Standard Investment, τονίζει πως είναι θέμα χρόνου μέχρι ο Ερντογάν να υποχωρήσει και να επιτρέψει την άνοδο του κόστους δανεισμού.

Για να δούμε τελικά, τι ακριβώς επιφυλάσσει το μέλλον για την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ