Κόσμος

«Πόλεμος» Ρωσίας-ΗΠΑ για τους υδρογονάνθρακες της Ρουθηνίας

Διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα περί αναζωπύρωσης του πολέμου στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή  Ούγγροι εθνικιστές πολιτικοί δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν βήματα για την δημιουργία της λεγόμενης «Transcarpathian autonomy» ή Ρουθηνίας, θεωρίας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Ουγγαρία και η Ρουμανία αποτελούν κόμβους ενεργειακού εφοδιασμού, μέσω Ουκρανίας, προς τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.

Αυτό εξηγεί επίσης και το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις χώρες αυτές, καθώς και της ενίσχυσης των διαμαρτυριών του ΝΑΤΟ για την Α. Ουκρανία στην Μόσχα.

«Για τις δηλώσεις της ουγγρικής πλευράς έβαλε το χέρι της η Ρωσία», εκτιμά το Κίεβο σχολιάζοντας τις νέες κατηγορίες που εκτοξεύονται από την Βουδαπέστη εναντίον της Ουκρανίας. Αφορμή υπήρξε η απόφαση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας να μεταφέρει 1.000 στρατιώτες στο Μπερέγκοβο της Υπερκαρπαθίας. Πρόκειται για πόλη, στα σύνορα Ουκρανίας-Ουγγαρίας, όπου ζει συμπαγής ουγγρική κοινότητα.

Η επίσημη δικαιολογία των Ουκρανών είναι ότι η απόφαση πάρθηκε ως αντιμετώπιση της απειλής για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ως αντίποινα, οι Ούγγροι απειλούν να μην επιτρέψουν στον Πέτρ  Ποροσένκο να παραβρεθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ επισκέφθηκε το Μπερέγκοβο, κατόπιν πρωτοβουλίας της Βουδαπέστης, που θεωρεί ότι το Κίεβο παραβιάζει τα δικαιώματα της τοπικής ουγγρικής μειονότητας. Βασικό θέμα στις συνομιλίες των επιθεωρητών του ΟΑΣΕ με τους τοπικούς ηγέτες αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας να ανοίξει και πάλι την εκεί στρατιωτική βάση, εγκαθιστώντας 800 έως 1.000 στρατιώτες.

Λόγω του γεγονότος ότι η περιοχή της Ρουθηνίας (Transcarpathia) έχει τεράστια στρατηγική σημασία για τη Ρωσία και την ΕΕ διότι από αυτήν την περιοχή διέρχονται οι περισσότεροι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και οι γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος , επί των οποίων πραγματοποιούνται οι ενεργειακές εξαγωγές της προς τη Δυτική Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ βάση σχεδίου που «ετοιμάζουν» σχεδιάζουν να διαχωρίσουν την Ρουθηνία (Transcarpathia) από την Ουκρανία και να αναλάβουν τον έλεγχο των ρωσικών αγωγών στην περιοχή αυτή αμερικανικά λόμπι μέσω του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βίκτορ Balogh γραμματέας του πρώην πρόεδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος έχει τη δική του παράταξη του στο κοινοβούλιο.

Οι κύριοι σταθμοί των αγωγών βρίσκονται στην επικράτεια νότια των Καρπαθίων, και τα σχέδια της Ουγγαρίας με εγκαταστάσεις αποθήκευσης και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μπορεί να συνδεθούν με τα σχέδια της αυτονομίας της Ρουθηνίας (Transcarpathia) ή «Καρπάθιας Ρουθηνίας».

Ρουμανία και Ουγγαρία «υποφέρουν» περισσότερο από άποψη της ενεργειακής ασφάλειας που οφείλεται στην ακύρωση του ενεργειακό αγωγού "Ναμπούκο" και αναζητούν εναλλακτικές οδούς ενεργειακού εφοδιασμού.

Στη Ρουμανία και Ουγγαρία η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ιδιωτική και μέσω του αγωγού AGRI (Αζερμπαϊτζάν – Γεωργία – Ρουμανία θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην κεντρική Ευρώπη) θα μπορούσε να επιτραπεί στις χώρες αυτές να περιορίσουν την εξάρτησή τους από εισαγωγές ρωσικού αερίου το οποίο καλύπτει το 97 % των αναγκών της Ρουμανίας και το 80 % της Ουγγαρίας. Ωστόσο, η λειτουργία του αγωγού στο άμεσο μέλλον αποτελεί δυσεπίλυτο θέμα λόγω των πολύπλοκων προβλημάτων.

Η Rompetrol Group NV-Marine Exploration αναπτύσσει αγωγό 9 χιλιάδων τετραγωνικών km στην Μαύρη Θάλασσα στα σύνορα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Γιούσενκο στην πραγματικότητα «παραδόθηκε σχεδόν οικειοθελώς» (Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε σχετικά με την υπόθεση, του νησιού "ΦΙΔΙ") το ουκρανικό μικρό νησί "Snake" στη Ρουμανία, που στο υπέδαφος του βρίσκονται τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, ανέφερε παλαιότερα  ρωσικό δημοσίευμα.

Όλα αυτά ενώ πρόσφατα ο υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο κάλεσε το Κίεβο να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για την εγκατάσταση στρατού στο Μπερέγκοβο, στα 5 χλμ από τα ουγγρικά σύνορα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, στην πόλη ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Ούγγρων στην Ουκρανία. Τον υπουργό τον εξόργισε ότι το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση ως ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Η Ρουθηνία (εκ της λατινικής), στη ρωσική "Ζακαρπάτσκαγια όμπλαστ" και στη τσεχική "Πόντκαρπατσκα Ρους" ήταν άλλοτε επαρχία-τμήμα της Τσεχοσλοβακίας που είχε εκχωρηθεί στη Σοβιετική Ένωση από το 1945 οπότε και ενσωματώθηκε στη Δημοκρατία της Ουκρανίας με το όνομα Ζακαρπάτσκαγια Όμπλαστ. Πρόκειται για γεωργική περιοχή της οποίας πρωτεύουσα είναι η Ούζγκοροντ.

Η περιοχή αυτή είναι επίσης γνωστή και ως Καρπαθιακή Ουκρανία, ή Καρπαθιακή Ρουθηνία. Η Ρουθηνία ήταν γνωστή από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Ρουθηνοί αποτελούν σλαβική φυλή, κατ΄ άλλους κελτική φυλή, που μαζί με τους συγγενικούς προς αυτούς Ουκρανούς αποτελούν τον τύπο των Μαλορρώσων στη ΒΔ Βουκοβίνα. Παρά ταύτα διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο ανθρωπομετρικά όσο και εθνολογικά.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές