Σκοπιανό

«Πυρετός» στις ΗΠΑ για το Σκοπιανό! Ο Κοτζιάς συναντά ξανά τον Ντιμιτρόφ

Μέρος... δεύτερο! Ο Νίκος Κοτζιάς κάθεται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Συνεχίζεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για την ονομασία της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη. Πριν από λίγο έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τη διπλωματική αποστολή.

Ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτιρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας).

Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ ο… πρώτος γύρος

Νωρίτερα, η πολύωρη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβιτή του ΟΗΕ στο Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς έληξε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση για το όνομα κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή, αλλά είναι σαφής και η πρόθεση των δυο πλευρών να μείνει ζωντανή. Το γεγονός ότι Κοτσιάς και Ντιμιτροφ δεν έκαναν την παραμικρή δήλωση δείχνει ότι το Σκοπιανό έχει μπει σε μια κρίσιμη φάση.

Οι συνομιλίες όπως προαναφέραμε συνεχίζονται, ωστόσο φαίνεται ότι η προσέγγιση είναι δύσκολη. Πλέον και αφού “κάηκε” το Ίλιντεν φαίνεται ότι υπάρχει πισωγύρισμα. Απ’ την πλευρά Νίμιτς υπάρχει προτίμηση στο Nova, ενώ η ελληνική πλευρά μάλλον προκρίνει το Gorna πλάι στο όνομα Μακεδονία.

Αυτή τη στιγμή δεν συζητείται καν το ενδεχόμενο νέα συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ, καθώς το πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις δεν δίνει κανένα νόημα σε μια τέτοια συνάντηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ