Υγεία

Πρωτοφανές για τα ιατρικά δεδομένα - Ομογενής γιατρός έκανε επέμβαση για όγκο στον εγκέφαλο ασθενή ενώ αυτός είχε τις αισθήσεις του - Βίντεο

Αίσθηση προκάλεσε στις ΗΠΑ η είδηση ότι ένας ασθενής, με όγκο στο κεφάλι, ήταν ξύπνιος και είχε τις αισθήσεις του ενώ η ιατρική ομάδα έκανε επέμβαση στον εγκέφαλό του. Το γεγονός, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ομογένεια, καθώς ο νευροχειρουργός είναι ομογενής, όπως φέρεται να είναι και ο ασθενής.

Πρόκειται για τον Δρα Κωνσταντίνο Χατζηπαναγή (Constantinos G Hadjipanayis, MD, PhD) καθηγητή, προϊστάμενο του Τμήματος Νευροχειρουργικής του Νοσοκομείου «Mount Sinai Beth Israel» στο Μανχάταν και διευθυντή του Προγράμματος Νευροχειρουργικής Ογκολογίας του «Mount Sinai Health System».

Και τον κ. Κόλιν Αλευρά (Colin Alevras).

Ο Δρ. Χατζηπαναγής είχε μιλήσει στον «Ε.Κ.», για το «Περιοδικό» (έκδοση 6-7 Φεβρουαρίου 2016). Γεννήθηκε στον Καναδά και μεγάλωσε στις ΗΠΑ, ενώ μιλά άπταιστα την ελληνική γλώσσα.

Ερωτηθείς εάν είχε σκεφθεί ποτέ να επιστρέψει στην Κύπρο, στη γενέτειρα του πατέρα του, για να εργαστεί, είπε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα είναι υπέροχες χώρες για διακοπές. Οταν ήμουν μικρός πήγαινα συχνά και μου αρέσει. Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι ομογενείς γιατροί και επιστήμονες, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία της γενέτειρας εφόσον μας ζητηθεί».

Η επέμβαση

Οπως μετέδωσε το nbcnewyork.com, του οποίου ο δημοσιογράφος, Michael George, βρέθηκε μέσα στο χειρουργείο, μετά από άδεια που έλαβε:

Ττο να αναγνωρίζεις εικόνες ή ακόμη και να κάνεις αστεία δεν είναι αξιοσημείωτο. Εκτός αν το κάνεις ενώ γιατροί κάνουν επέμβαση στον εγκέφαλό σου. Μία διαδικασία εντυπωσιακή από την αρχή έως το τέλος: Ο ασθενής, οι χειρουργοί, τα εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας που τους καθοδηγούσαν

«Τα πας περίφημα, εντάξει;», ακούγεται στο βίντεο να λέει ο Δρ. Χατζηπαναγής στον ασθενή κ. Αλευρά, ο οποίος βλέπει εικόνες σε ένα φορητό υπολογιστή και λέει δυνατά τι είναι αυτό που είδε. Καθώς οι γιατροί εργάζονται για να του σώσουν τη ζωή, ο κ. Αλευράς είναι ξύπνιος και μιλά.

O Κόλιν Αλευράς, που εργάζεται στο Red Hook Winery του Μπρούκλιν, δεν περίμενε ότι θα βρεθεί σε αυτή τη θέση. «Ηταν ένα βράδυ, την 1η Απριλίου που δεν μπορούσα να μιλήσω. Η σύζυγός μου με ρώτησε ‘τι συμβαίνει;’. Δεν μπορούσα να σχηματίσω λέξεις», είπε.

Διαγνώστηκε πως υπήρχε όγκος στον εγκέφαλο, μεγαλύτερος από δύο ίντσες. Στο νοσοκομείο «Mount Sinai», ο Δρ Κωνσταντίνος Χατζηπαναγής του είπε πως θα έπρεπε να τον αφαιρέσει άμεσα. «Κανείς δεν θέλει να του πουν, ‘την επόμενη εβδομάδα θα βγάλουμε ένα μέρος του εγκεφάλου σου έξω’», σχολίασε στην κάμερα του nbcnewyork ο κ. Αλευράς. «Είναι κάτι τρομακτικό».

https://www.youtube.com/watch?v=EBAu3GuFmJQ

Ο όγκος βρισκόταν κοντά στο κέντρο ομιλίας του κ. Αλευρά στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και η χειρουργική ομάδα έπρεπε να τον διατηρήσει ξύπνιο, ενώ επίσης θα έπρεπε να μιλά, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, για να δουν αν η ομιλία του θα επηρεαζόταν.

Καθώς γινόταν η επέμβαση, στον εγκέφαλό του, του ζητούσαν να αναγνωρίσει την οθόνη ενός φορητού υπολογιστή απλά αντικείμενα, όπως ένα λεμόνι, μία μπάλα του ράγκμπι ή έναν κύκνο. Ο ίδιος πάντως δεν έχασε και την αίσθηση του χιούμορ του αστειευόμενος με ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα.

Μετά από μία ώρα στο χειρουργείο όμως άρχισε να μην μπορεί να μιλήσει καλά. Ο Δρ Χατζηπαναγής ανέφερε πως όσο πιο κοντά πλησίαζαν στο κέντρο ομιλίας, κατά την επέμβαση, τόσο ήταν πιο δύσκολο για τον ασθενή.

Αλλά σε βοήθεια, οι χειρουργοί, είχαν ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, το πρώτο του είδους του στη Νέα Υόρκη. Ενα ρομποτικό, ψηφιακό μικροσκόπιο, με την ονομασία Modus V, σαν ένα GPS για τον εγκέφαλο, όπως επεσήμανε ο δημοσιογράφος, Michael George.

Το Modus V βοηθά τους χειρουργούς να εντοπίσουν και να πλησιάσουν τον όγκο και να αποφύγουν το κρίσιμο σημείο, το κέντρο ομιλίας του εγκεφάλου.

«Εκανε τεράστια διαφορά. Μπορούμε να οπτικοποιήσουμε τον όγκο καλύτερα με την βοήθεια του ρομποτικού ψηφιακού μικροσκοπίου και ευελπιστούμε ότι μπορούμε να κάνουμε πιο ασφαλείς επεμβάσεις», δήλωσε ο Δρ Χατζηπαναγής.

Αφού «χαρτογράφησαν» τον εγκέφαλο του κ. Αλευρά, τελικά τον έθεσαν σε αναισθησία, ώστε να ξεκινήσουν το επόμενο στάδιο, της αφαίρεσης του όγκου.

Ο κ. Αλευράς έχει πλέον επιστρέψει στην οικία του και αναρρώνει. Οι γιατροί μπόρεσαν να αφαιρέσουν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία. Οπως είπε, έμαθε κάτι πολύτιμο από την εμπειρία του.

«Οταν πρέπει να πας στο νοσοκομείο… πρέπει να πας στο νοσοκομείο. Θα μπορούσα εύκολα να αρχίσω να μαλώνω με τη σύζυγό μου ‘δεν θέλω να πάω στο νοσοκομείο, είμαι καλά’… Αυτό θα με είχε σκοτώσει».

Ο Δρ Κωνσταντίνος Χατζηπαναγής αρχικά σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέαρ και μετά έγινε δεκτός στην Ιατρική Σχολή «Jefferson Medical College στη Φιλαδέλφεια, από όπου απέσπασε το πτυχίο του ιατρού.

Αμέσως μετά έκανε την ειδικότητα στο «University of Pittsburg Medical Center» στη Νευροχειρουργική και αργότερα από την ίδια Ιατρική σχολή απέσπασε το Διδακτορικό Δίπλωμα στη Μοριακή Γενετική και στη Βιοχημεία.

Από το 2006 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε επίκουρος καθηγητής στο «Emory University Hospital Midtown» στην Ατλάντα της Τζόρτζια και συνάμα προϊστάμενος της Νευροχειρουργικής στο ίδιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Εχει στο ενεργητικό του πολλές μελέτες και συγγράμματα και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία τόσο σε τοπικό όσο και παναμερικανικό επίπεδο.

Οικογένεια

Ο Δρ Κωνσταντίνος Χατζηπαναγής γεννήθηκε στο Γουίνιπεγκ, στη Μινετόμπα του Καναδά και μεγάλωσε στις ΗΠΑ.

Ο πατέρας του Δρ Γιώργος Χατζηπαναγής καταγόταν από τη Μεσόγη ένα χωριό έξω από την Πάφο και είχε πάει για μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά, ενώ η μητέρα του Παρασκευή, το γένος Ρουγκάλα, κατάγεται από την Πάτρα.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Χατζηπαναγής είναι παντρεμένος με την Λορέιν, με την οποία έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά, τον Πανίκο, την Αθηνά και τον Ηλία.

ekirikas.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ