Κόσμος

Πομπέο: Πρόκληση για τα συμφέροντά μας η Ρωσία - Απείλησε με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις με Β. Κορέα

Ο Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις με τη Β. Κορέα, αν δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι επερχόμενος συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ χαρακτήρισε τη Ρωσία πρόκληση για τα αμερικανικά συμφέροντα.

«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία συνιστά πρόκληση για τα στρατηγικά μας συμφέροντα, καθώς και για την ασφάλεια των συμμάχων μας. Αυτό το επιβεβαιώνει η επίθεση με χημικά στην Μεγάλη Βρετανία για την οποία (η Ρωσία) εμείς και ορισμένοι εταίροι και σύμμαχοι μας την τιμωρήσαμε», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Μια κακή συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή», είπε για το θέμα της Β. Κορέας. «Ο αμερικανικός λαός βασίζεται πάνω μας για να το κάνουμε σωστά. Αν δεν τεθεί στο τραπέζι μια σωστή συμφωνία, θα αποχωρήσουμε με κάθε σεβασμό», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο Πομπέο διαβεβαίωσε ότι δεν έχει ματαιωθεί η συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ-ουν, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε επίσης ότι οι πιέσεις των ΗΠΑ και των εταίρων τους στη Βόρεια Κορέα αποφέρουν καρπούς. «Η στάση μας δεν θα αλλάξει μέχρι να δούμε να γίνονται αξιόπιστα βήματα προς μια ολοκληρωμένη, επαληθεύσιμη και μη αντιστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν παραχωρήσεις στην Πιονγκγιάνγκ κατά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο Κιμ δήλωσε με σαφήνεια στους Αμερικανούς ότι αναμένει, σε αντιστάθμισμα για την αποπυρηνικοποίηση, να παρασχεθούν οικονομική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ και εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας του.

Ο Πομπέο έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Κιμ τις τελευταίες εβδομάδες, αρχικά ως διευθυντής της CIA και στη συνέχεια ως υπουργός Εξωτερικών. «Μιλήσαμε για τους κοινούς μας στόχους, για το τι αναμένει ο κόσμος και η Αμερική και για το τι θέλει να πετύχει η Βόρεια Κορέα», εξήγησε. «Υπάρχουν θέματα για τα οποία απομένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά ώστε να βρούμε κοινό πεδίο συνεννόησης, όμως εξήγησε ανοιχτά ότι κατανοεί ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία του λαού του εξαρτώνται από μια αλλαγή στρατηγικής. Ελπίζουμε ότι θα είναι προετοιμασμένος», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...