ΗΠΑ

Ποια είναι η Τζίνα Χάσπελ που εξασφάλισε την έγκριση του διορισμού της στην ηγεσία της CIA

Η Τζίνα Χάσπελ την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έχει ονομάσει επόμενη διευθύντρια της CIA, φάνηκε ουσιαστικά να εξασφαλίζει την έγκριση του διορισμού της από το Κογκρέσο την Τρίτη, όταν εξέφρασε την υποστήριξή του στο πρόσωπό της ένας Δημοκρατικός-κλειδί στη Γερουσία, δηλώνοντας πως πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις της υποψήφιας για την ηγεσία της πανίσχυρης Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, παρά τον αμφιλεγόμενο ρόλο της στα προγράμματα μυστικών φυλακίσεων και βασανισμών υπόπτων για τρομοκρατία.

Η επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών θα ψηφίσει σήμερα όσον αφορά τον διορισμό της, ενόψει της ψηφοφορίας της ολομέλειας, στην οποία η Χάσπελ μοιάζει πλέον να έχει εξασφαλισμένη πλειοψηφία, με βάση τις δηλωμένες προθέσεις ψήφου.

Τουλάχιστον 4 Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη Χάσπελ, η οποία θα αντικαταστήσει τον Μάικ Πομπέο, πλέον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αντισταθμίζοντας έτσι την εναντίωση δύο Ρεπουμπλικάνων--του Τζον Μακέιν και του Ραντ Πολ--στην υποψηφιότητά της.

Ο Μαρκ Γουόρνερ, αντιπρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε ότι τον ικανοποίησαν οι εγγυήσεις που του προσέφερε η Χάσπελ, η οποία έδωσε διευκρινίσεις την περασμένη εβδομάδα για τον ρόλο της, τουλάχιστον για ένα μέρος του 2002, στη διεύθυνση μιας μυστικής φυλακής της CIA στην Ταϊλάνδη όπου κρατούμενοι που φέρονταν να ανήκουν στην Αλ Κάιντα βασανίζονταν συχνά και συστηματικά.

«Πιστεύω πως είναι κάποια η οποία μπορεί και θα εναντιωθεί στον πρόεδρο εάν της δοθεί η διαταγή να πράξει κάτι παράνομο ή ανήθικο--όπως η επιστροφή στα βασανιστήρια», εξήγησε ο Γουόρνερ σε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποίησε πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Χάσπελ.

Η Τζίνα Χάσπελ, που μετράει 30 χρόνια στις τάξεις της υπηρεσίας, έστειλε την Τρίτη μια επιστολή στον Μαρκ Γουόρνερ με την οποία τον διαβεβαίωσε ότι θεωρεί πως η CIA «δεν έπρεπε» να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές ανάκρισης η αποκάλυψη των οποίων είχε προκαλέσει κατακραυγή.

«Ως διευθύντρια, θα εναντιωνόμουν σε κάθε δραστηριότητα που αντίκειται στις ηθικές μου αξίες», συμπλήρωσε.

Άλλοι τρεις Δημοκρατικοί στη Γερουσία, ο Τζο Μάντσιν, ο Τζο Ντόνελι και η Χάιντι Χάιτκαμπ--και οι τρεις τους διεξάγουν εκστρατεία για την επανεκλογή τους τον Νοέμβριο σε Πολιτείες που τάχθηκαν υπέρ του Τραμπ το 2016--έχουν επίσης εκφράσει την υποστήριξή τους στην Τζίνα Χάσπελ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...