Ένοπλες Συρράξεις

Παγκόσμιο σοκ από την αιματοχυσία στη Γάζα: Στηρίζει το Τελ Αβίβ η Ουάσιγκτον - Τζιχάντ κατά του Ισραήλ ορκίζονται Τουρκία και Αλ Κάιντα

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η αιματοχυσία στην Γάζα κατά την διάρκεια διαδηλώσεων Παλαιστινίων στο φράχτη που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό 58 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά, και 2.700 οι τραυματίες από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού. Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά. 

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επιχειρούν να καλύψουν το Ισραήλ, ενώ η Τουρκία τάσσεται μπροστάρης του ξεσηκωμού κατά του Τελ Αβίβ βάζοντας στο στόχαστρο και τους Αμερικανούς. Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να το παίξει ως το προστάτης των μουσουλμάνων σε όλη την περιοχή και αφού ανακοίνωσε πώς αποσύρει τους πρεσβευτές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ τώρα θέλει να πάρουν το αίμα τους πίσω οι Παλαιστίνοι.

Αυτό μέχρι στιγμής το έχει δηλώσει ευθέως η Αλ Κάιντα. Συγκεκριμένα ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahiri, ο οποίος διαδέχθηκε στην ηγεσία της οργάνωσης τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, εμφανίζεται να βγάζει διάγγελμα σε ένα βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών. Εκτός από το κάλεσμα σε «ιερό πόλεμο» εναντίον των ΗΠΑ, ο αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης δεν διστάζει να επιτεθεί με σφοδρότητα στην ηγεσία των Παλαιστινίων, τους επικεφαλής των οποίων χαρακτήρισε «πωλητές της Παλαιστίνης».

«Ήταν ξεκάθαρο ότι ετοιμάζεται μία νέα σταυροφορία εναντίον των μουσουλμάνων. Δεν γίνεται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε μαζί τους. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να πολεμήσουμε», φέρεται να έχει δηλώσει ο Ayman al-Zawahiri.

Η στάση του Μακρόν

Από την άλλη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών» στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β , αναφέρει δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησε το Ελιζέ.

Ο Μακρόν επανέλαβε επίσης στους συνομιλητές του την «αποδοκιμασία της Γαλλίας» όσον αφορά «την αμερικανική απόφαση να ανοίξει πρεσβεία (σ.σ. των ΗΠΑ) στην Ιερουσαλήμ», και τη θέση ότι το τελικό καθεστώς της πόλης «δεν μπορεί να προσδιοριστεί παρά μόνο ανάμεσα στα μέρη, σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης» υπό την αιγίδα «της διεθνούς κοινότητας».

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το Ελιζέ, «υπογράμμισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ειρήνη και στην ασφάλεια», ενώ ταυτόχρονα υπενθύμισε «την προσήλωσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην πάγια γαλλική θέση υπέρ μιας λύσης δύο Κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν πλάι-πλάι με ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα».

Εμπόδισαν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πάντως εμπόδισαν τη Δευτέρα την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια της Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων.

Το τρομακτικό μακελειό, το οποίο ήταν το πλέον πολυαίμακτο στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση από το καλοκαίρι του 2014 και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε άμεσα διεθνείς αντιδράσεις. Οι Ευρωπαίοι απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε δυσανάλογη βία τις επιθέσεις των Ισραηλινών.

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω βίντεο, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων, λέγοντας πως η Ιερουσαλήμ είναι πλέον η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί την Τρίτη στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας.

3

«Οι επίκαιρες εξελίξεις είναι ένας επιπλέον λόγος να πιστεύω ότι χρειάζεται μία πολιτική λύση και ότι δεν υπάρχει κάποιο «σχέδιο Β» στη λύση των δύο κρατών, με την οποία θα μπορούν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», διαμήνυσε από τη Βιέννη ο Γκουτέρες, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και την υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Ταυτόχρονα ο ίδιος εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γάζα, επισημαίνοντας «έναν γενικά πολλαπλασιασμό των διεθνών προβλημάτων», ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό εργαλείο» για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την συμφωνία που είχε υπογραφεί στην αυστριακή πρωτεύουσα τον Ιούνιο του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και την οποία κατήγγειλε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι υπεύθυνη για τη βία που ξέσπασε στη Γάζα είναι η Χαμάς. «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Την ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η Χαμάς» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Η Χαμάς προκαλεί εσκεμμένα και κυνικά αυτήν την απάντηση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου προσθέτοντας ότι η Χαμάς είναι «μια οργάνωση που ενεπλάκη σε κυνικές δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αυτούς τους θανάτους».

«Εδώ και εβδομάδες η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθούσε να το διαχειριστεί αυτό χωρίς βία» επισήμανε επίσης, καταγγέλλοντας την «προπαγάνδα» της Χαμάς.

Εξάλλου, η Τουρκία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και χαρακτήρισε τις ενέργειές του ενάντια στους Παλαιστινίους «γενοκτονία».

579

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...