Κύπρος

Πήγαινε για τόνους και έβγαλε το πιο επικίνδυνο ψάρι (βίντεο)

Καρχαρίας αλιεύθηκε το πρωί της Τρίτης (15/5) κοντά στις ακτές της Λάρνακας από Κύπριο ψαρά, ο οποίος στη συνέχεια τον απελευθέρωσε. Να σημειωθεί ότι φαίνεται να είναι είδος που επιτίθεται σε ανθρώπους.

Σε επικοινωνία που είχε με το Sigmalive ο εν λόγω ψαράς, ανέφερε ότι το πρωί της Τρίτης αλίευσε κατά λάθος μικρό καρχαρία στην περιοχή των Περβολιών στη Λάρνακα στα 50 μέτρα βάθος, ένα χιλιόμετρο από την ακτή, με την τεχνική «συρτή του αφρού», δηλαδή το ψάρεμα που έχει στόχο την αλιεία των ψαριών που βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού.

Πιο συγκεκριμένα, ο ψαράς στόχευε για τόνους και άλλα αφρόψαρα, αλλά ο καρχαρίας πιάστηκε τυχαία. Μόλις τον μετέφερε στο σκάφος του κατάλαβε ότι ήταν καρχαρίας.

Μάλιστα, όπως μας ανέφερε, ο μικρός καρχαρίας ήταν επικίνδυνος, προσπαθούσε να του επιτεθεί και δεν μπορούσε να του βγάλει το αγκίστρι από το στόμα του. Τελικά, κατάφερε να βγάλει το αγκίστρι και τον απελευθέρωσε, ρίχνοντάς τον στον νερό. Εξήγησε ότι το αίμα που φαίνεται προέρχεται από το στόμα του, όταν αγκιστρώθηκε στο δόλωμα. Ωστόσο, εκτιμά ότι ο τραυματισμός δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Σύμφωνα με τον ψαρά, το είδος του φαίνεται να είναι Ρυγχοκαρχαρίας (Isurus oxyrinchus), είδος προστατευόμενο σύμφωνα με διεθνείς Συμβάσεις (Σύμβαση Βαρκελώνης, Σύμβαση Βέρνης, καθώς και Σύσταση GFCM 36/2012/3 της GFCM - Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο).

Πρόκειται για έναν από τους πιο δυναμικούς, επικίνδυνους και γρήγορους καρχαρίες. Ιδιαίτερο γνώρισμά του είναι η μεγάλη του ταχύτητα, φτάνοντας την ταχύτητα των 35 μιλίων ανά ώρα. Περιπλανιέται στην ανοιχτή θάλασσα αρκετά κοντά στην επιφάνεια του νερού και σπάνιες φορές καταδύεται κάτω από τα 150 μέτρα, φτάνοντας μέχρι τα 400 μέτρα. Τρώει κυρίως ψάρια και κεφαλόποδα, αλλά στη διατροφή του συμπεριλαμβάνονται και τόνοι, ξιφίες, φώκιες και άλλες μικρές φάλαινες.

Χαρακτηριστικό του αποτελεί η τρομακτική οδοντοστοιχία του, που αποτελείται από 3 σειρές δοντιών σε κάθε σαγόνι, τα οποία μονίμως ανανεώνονται. Πρόκειται για είδος που επιτίθεται στον άνθρωπο. Φτάνει τα 4 μέτρα μήκος και τα 500 κιλά βάρος. Ζει μέχρι τα 25 χρόνια και κολυμπά σε βάθη από 0-400 μέτρα.

Ο συγκεκριμένος καρχαρίας ήταν μικρός σε ηλικία, αλλά ο ψαράς εκτιμά ότι στην περιοχή πρέπει να έχει και πιο μεγάλους.

Ο Κύπριος ψαράς δέχθηκε συγχαρητήρια για την απελευθέρωση του από ξένες οργανώσεις που ασχολούνται με καρχαρίες.

https://youtu.be/tRoNDY-n-cs

https://youtu.be/EsuqG9Bj23Q

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...