Κόσμος

Ο πρώην πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ παραπέμπεται σε δίκη για «ξέπλυμα» χρήματος

Δικαστήριο του Σαν Σαλβαδόρ αποφάσισε την Τετάρτη να παραπεμφθούν σε δίκη ο Ελίας Αντόνιο Σάκα, πρώην πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ (2004-2009) και έξι πρώην στελέχη της κυβέρνησής του, που είχαν συλληφθεί στα τέλη του 2016 καθώς τους βαρύνουν υποψίες για κατάχρηση τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δολαρίων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι κατηγορίες που απήγγειλε ο δικαστής στον Σάκα και τα έξι άλλοτε στελέχη της κυβέρνησής του επισύρουν ποινές κάθειρξης ως και 25 ετών, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Μάριο Ουέσο.

Ο 53χρονος Σάκα και τα πρώην κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για «σύσταση και συμμορία» και «ξέπλυμα χρήματος», εξήγησε ο ίδιος.

Ο πρώην πρόεδρος και τα πρώην ανώτατα στελέχη του κρατικού μηχανισμού φέρονται να διασπάθισαν κεφάλαια από τα δημόσια ταμεία και να τα μετέφεραν σε διάφορους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, προς όφελος συγκεκριμένων προσώπων, εταιρειών που συνδέονταν με τον Σάκα, αλλά και προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την διαφημιστική προβολή του κόμματός του τότε, της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας (ARENA).

Ο Σάκα αποπέμφθηκε με ατιμωτικό τρόπο από την παράταξη αυτή το 2009, αφού κατηγορήθηκε από τον κομματικό μηχανισμό για «προδοσία», διότι υποτίθεται διευκόλυνε την ιστορική νίκη της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές. Ο Μαουρίτσιο Φούνες, ο πρώτος υποψήφιος της αριστεράς που κέρδισε την προεδρία έπειτα από είκοσι χρόνια, διαδέχθηκε τον Σάκα στο αξίωμα του αρχηγού του κράτους (2009-2014).

Ο Σάκα δηλώνει αθώος. Ο δικηγόρος του, ο Μάριο Ματσάδο, δήλωσε ότι μελετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο πρώην πρόεδρος είχε συλληφθεί μέσα σε πολυτελές εστιατόριο, στη γαμήλια δεξίωση ενός από τους γιους του.

Ο δικαστής αποφάσισε ο Σάκα και οι συκατηγορούμενοί του να παραμείνουν προφυλακισμένοι. Μεταξύ των άλλων κατηγορουμένων συγκαταλέγονται ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου, ο Χούλιο Ρανκ, 65 ετών, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης ύδρευσης, ο Σέσαρ Φούνες, 46 ετών.

Η παραπομπή του πρώην προέδρου Σάκα σε δίκη είναι εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπου η βία των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί γάγγραινα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ