Ρωσία

Ο Πούτιν δείχνει τα «δόντια» του: Stealth και πύραυλοι στην παρέλαση για τη νίκη επί των Ναζί [Εικόνες & Βίντεο]

Επίδειξη ισχύος με ορισμένα από τα πιο προηγμένα οπλικά της συστήματα έκανε η Ρωσία στην παρέλαση για τη νίκη επί των ναζιστικών στρατευμάτων πριν από 73 χρόνια.

«Η ειρήνη είναι πολύ εύθραυστη», επεσήμανε με νόημα ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην αρχή της παρέλασης, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Ημέρα της Νίκης είναι μια από τις μεγαλύτερες εθνικές γιορτές στη Ρωσία και οι επικριτές του Κρεμλίνου το κατηγορούν ότι τη χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια για να προωθήσει μια επιθετική μορφή εθνικισμού.

Πάνω από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα πέταξαν και ορισμένα από τα νέα μαχητικά στελθ πέμπτης γενεάς Su-57, που ανέπτυξε πρόσφατα η Ρωσία στη Συρία, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο κοινό κι οι νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal (στα ρωσικά σημαίνει “στιλέτο”), τους οποίους ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει ανίκητους τον περασμένο Μάρτιο.

Σμήνος μαχητικών MiG-31 πέταξε πάνω από το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας φέροντας το νέο βλήμα.

Στα highlight της παρέλασης κι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Yars, που μπορούν να φέρουν 10 πυρηνικές κεφαλές κι έχουν βεληνεκές έως και 12.000 χλμ... τα ελαφρά τηλεχειριζόμενα άρματα μάχης Uran -9,  αλλά και συστοιχίες αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

https://www.youtube.com/watch?v=7VTOFquaJN4

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος συνολικά 75 αεροσκάφη, 159 άλλα οπλικά συστήματα και περισσότεροι από 13.000 ένστολοι, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοΐγκου.

Μεταξύ των ελάχιστων ξένων προσκεκλημένων ήταν ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς κι ο Ισραηλινός ομόλογός του  Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που βρίσκεται στη Μόσχα για να συζητήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις εξελίξεις στη Συρία.

Η Ρωσία έχει υποσχεθεί στον Μπασάρ αλ Άσαντ να προμηθεύσει τις δυνάμεις του με συστήματα αεράμυνας, πιθανότατα πυραύλους S-300.

Το Ισραήλ, που έχει κάνει πολλές επιθέσεις εναντίον συριακών στόχων από την έναρξη του εμφυλίου το 2011, προειδοποίησε ότι θα βάλει στο σταυρόνημά του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα, εφόσον αναπτυχθούν εναντίον ισραηλινών μαχητικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές