Σκοπιανό

Ο Α.Τσίπρας "τινάζει την μπάνκα στον αέρα" στο Σκοπιανό; Η ημερομηνία ορόσημο και τα ονόματα που απέρριψε ο Κοτζιάς

Αυτοεγκλωβίστηκε η ελληνική πλευρά στο Σκοπιανό και πλέον αρχίζει το "blame game" εκτός αν ο Α.Τσίπρας αποφασίσει να διευρύνει τα όρια υποχωρητικότητας ακόμη και σε θεμελιώδη ζητήματα της μέχρι τώρα εξωτερικής πολιτικής στο Σκοπιανό. Φυσικά, με πρόσχημα την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ με πρόσφατες, τις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον και την παρέμβαση του Αντιπροέδρου Μ.Πενς

Με μια τραγική έμπνευση (;), η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι εγκλωβίστηκε στο όνομα «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ιλιντεν» καθώς είναι το μόνο όνομα για το οποίο τα Σκόπια δέχονται τη φράση  erga omnes (έναντι όλων).

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζ.Ζάεφ, δήλωσε ότι μόνο αυτή η ονομασία μπορεί να συνδεθεί και με τη συνταγματική αλλαγή και το «erga omnes», ενώ η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να μείνει αυτό το «κεκτημένο», ακόμη και με την επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς.

Ενα όνομα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε, όπως ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, «κάηκε».

Πλέον, ο μοναδικός τρόπος που διαφαίνεται για την επίτευξη συμφωνίας με αυτά τα δεδομένα είναι το «ροκάνισμα» του erga omnes και το «νέρωμα του κρασιού» της συνταγματικής αλλαγής, με την οποία η νέα ονομασία θα κατοχυρωθεί ως συνταγματική ονομασία της χώρας.

Και αυτό γιατί τα Σκόπια έχουν την "δικαιολογία" στα μάτια των ΗΠΑ πως βρέθηκε ονομασία αλλά η Αθήνα υπαναχώρησε από την θέση της.

Υπενθυμίζουμε πως ο χρόνος τελειώνει για τα Σκόπια, μιας και στις 11 – 12 Ιουλίου είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Αν υπαναχωρήσει και από αυτή τη θέση το ΥΠΕΞ, τότε θ τινάξει τα πάντα στον αέρα και να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Μακεδονίας μας.

Hδη, με αφορμή τις κινήσεις της κυβέρνησης και την διαφαινόμενη πρόθεση εκχώρησης του ονόματος και των ιστορικών δικαιωμάτων της Μακεδονίας, η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας προετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις.

Τα μέλη της Επιτροπής, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οπως δηλώνουν τους έχουν ζητήσει «να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας».

Εντός των επόμενων ημερών η Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, θα ανακοινώσει τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30.

Ετσι, η στιγμή του «make or brake» φθάνει, καθώς τη Δευτέρα οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Ν. Δημητρόφ θα καταβάλλουν την ύστατη προσπάθεια στις Βρυξέλλες για υπέρβαση των εκκρεμοτήτων για την επίτευξη συμφωνίας.

Όλο το "καυτό" παρασκήνιο για το Σκοπιανό: Τα ονόματα που απέρριψε ο Κοτζιάς - Τι δεν δέχθηκε ο Ντιμιτρόφ 

Σε παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα εξελίχθηκαν οι διαβουλεύσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να σημειώνουν μεν πρόοδο στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης, αλλά τα “αγκάθια” να παραμένουν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη Θανάσης Τσίτσας, ο Μάθιου Νίμιτς αυτή τη φορά δεν έκανε καμία συγκεκριμένη πρόταση για να προστατέψει τη διαδικασία.

Μπορεί να μη βγήκε λευκός καπνός αλλά η δήλωση του Μάθιου Νίμιτς κρατά ζωντανή την διαπραγματευτική διαδικασία.

Και αφού δεν είχαμε λευκό καπνό, είχαμε σιγήν ιχθύος. Ούτε ο Μάθιου Νίμιτς, ούτε οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ ήθελαν να δεχτούν ερωτήσεις και να απαντήσουν στους δημοσιογράφους.

Το παρασκήνιο στις διαπραγματεύσεις ήταν πλούσιο με την Αθήνα να επιμένει στις κόκκινες γραμμές της και να απαιτεί η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις καθώς και να γίνουν όλες οι απαραίτητες Συνταγματικές αλλαγές.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έπεσαν πάνω στο τραπέζι ονόματα που είναι από το πακέτο Νιμιτς.

Σύμφωνα με διαρροές, οι Σκοπιανοί φέρεται ότι απέρριψαν το "Βαρντάσκα Μακεντόνια" ( Μακεδονία του Βαρδάρη δηλαδή) και το "Γκόρνα Μακεντόνια" (την Άνω Μακεδονία δηλαδή) .

Η ελληνική πλευρά από την άλλη, φέρεται να απέρριψε το όνομα "Μακεδονία-Σκόπια" και το "Νόβα Μακεντόνια" (Νέα Μακεδονία). Σενάρια για το "Σεβέρνα Μακεντόνια" (Βόρεια Μακεδονία δηλαδή) δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες Σκοπιανού δημοσιογράφου αυτό είναι ένα όνομα που θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από την ΠΓΔΜ αν είναι μεταφρασμένο στα αγγλικά.

Ετσι, επανήλθαν στο τραπέζι οι προτάσεις για το όνομα που είχε παρουσιάσει ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να απέρριψε την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά διά του κ. Κοτζιά αντέτεινε ότι η ονομασία «Nova Makedonija” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Ετσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).

Η ελληνική πλευρά εν κατακλείδι επιμένει σε erga omnes και συνταγματικές αλλαγές και «πετά το μπαλάκι» στα Σκόπια προκειμένου να επιλέξουν σε ποια από τα ονόματα Νίμιτς μπορούν να αποδεχθούν το erga omnes. Η Αθήνα φέρεται να προκρίνει το «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija) και το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Ακόμη πάντως δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα των νέων επαφών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, ενώ ο ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών. Αρκέστηκε να πει ότι «Τσίπρας και Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν ο,τιδήποτε».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων». Ενώ άλλες πηγές σχολιάζουν πως τα επικρατέστερα ονόματα είναι το Severna (Βόρεια) και Nova (Νέα) Μακεδονία ενώ το Vardarska (Μακεδονία του Βαρδάρη) χάνει έδαφος.

Νίμιτς για Σκοπιανό: Δεν έχουμε επίλυση των θεμάτων, αλλά οι δύο πλευρές δεσμεύονται να προσπαθήσουν

Ειδικότερα, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τόνισε στις δηλώσεις του, ότι οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Νωρίτερα, είχε καταγραφεί νέα ανατροπή στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων με νέο δεδομένο στο τραπέζι των συνομιλιών να έχει πέσει ξανά το όνομα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), από την πλευρά του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η πρόταση έπεσε στο τραπέζι λίγο πριν από τη λήξη του χθεσινού, πρώτου γύρου των συνομιλιών, και είχε μείνει ως «εκκρεμότητα» για σήμερα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει απορρίψει την ονομασία Nova Macedonija (Νέα Μακεδονία), ενώ ο ομόλογός του των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Gorna Macedonija (Άνω Μακεδονία).

Πρώτος έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο ομόλογός του των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...