Μέση Ανατολή

Νέα ένταση - Ισραήλ: Δακρυγόνα και προειδοποιητικά πυρά κατά παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας

Δακρυγόνα και πραγματικά πυρά εξαπέλυσαν και σήμερα στρατιώτες του Ισραήλ κατά παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τα πυρά. 

Ωστόσο, από τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, 43 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές σφαίρες. 

Οι συγκρούσεις γίνονται στους πέντε καταυλισμούς που έχουν δημιουργήσει οι Παλαιστίνιοι κατά μήκος των 40 χιλιομέτρων του συνοριακου φράκτη δίπλα στον οποίο οι κάτοικοι της Γάζας άρχισαν στις 30 Μαρτίου αυτό που αποκαλούν «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Μετέφεραν ελαστικά 500 μέτρα από το φράκτη 

Πάντως, από νωρίς το πρωί και σε απόσταση 500 μέτρων από το φράκτη, νεαροί μετέφεραν ελαστικά και ετοιμαζόταν να βάλουν φωτιά. Στη συνέχεια, θα κυλούσαν τα ελαστικά προς το φράκτη για να δημιουργήσουν προπέτασμα καπνού, με στόχο να αντιμετωπίσουν τους ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές από την άλλη πλευρά του συνόρου.

Διεκδικούν επιστροφή στα πατρικά τους 

Από τους δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα, τα 2/3 είναι πρόσφυγες. Η διαμαρτυρία έχει «ξυπνήσει» τη διεκδίκηση του δικαιώματος της επιστροφής τους στα πατρικά τους, που βρίσκονται στο στο Ισραήλ.

Η διαμαρτυρία πρόκειται να κορυφωθεί στις 15 Μαΐου, την ημέρα της «Νάκμπα» (Καταστροφής) κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τον εκτοπισμό τους το 1948. 

Η ημερομηνία συμπίπτει με τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, που όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου. 

Επικρίσεις για τα πραγματικά πυρά 

Οι Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επικρίνει το Ισραήλ επειδή χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προστατεύει τα σύνορά του και πως αναλαμβάνει τέτοια δράση μόνο όταν διαδηλωτές έρχονται υπερβολικά κοντά στον φράκτη, μερικοί απ' αυτούς κρατώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...