Κοινωνία

Με το έτσι θέλω, τα ΕΛΤΑ... αρπάζουν τα χρήματα πολιτών που πληρώνουν τη ΔΕΗ!

Χιλιάδες καταναλωτές της ΔΕΗ εμφανίζονται να έχουν χρέη στην επιχείρηση, να χάνουν την έκπτωση έγκαιρης εξόφλησης ή ακόμα και να κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή»

Αν και οι καταναλωτές λαμβάνουν την απόδειξη πληρωμής των οφειλών τους και, μάλιστα όσοι είναι και εμπρόθεσμοι, αναμένουν και την έκπτωση του 15%, ωστόσο, στον επόμενο λογαριασμό εμφανίζονται τα προηγούμενα ποσά ως καθυστερημένες οφειλές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι εν λόγω καταναλωτές εμφανίζονται μάλιστα να έχουν επιβαρυνθεί με τόκους και συνειδητοποιούν ότι όχι μόνο έχουν χάσει την έκπτωση, αλλά και ότι κινδυνεύουν με διακοπή ηλεκτροδότησης.

Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι τα ΕΛΤΑ, προκειμένου να καλύψουν το δικό τους πρόβλημα ρευστότητας, δεν αποδίδουν τα χρήματα που εισπράττουν για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τον τελευταίο μήνα, καθημερινά στα ανά την επικράτεια καταστήματα της Επιχείρησης καταφθάνουν χιλιάδες καταναλωτές ζητώντας εξηγήσεις και τακτοποίηση των λογαριασμών τους.

«Μείζον πρόβλημα», λέει η ΔΕΗ

H πλευρά της ΔΕΗ αναγνωρίζει ως μείζον το πρόβλημα που δημιουργείται για τους καταναλωτές-πελάτες της.

«Είναι ένα πραγματικά δύσκολο ως προς τη διαχείρισή του θέματος, το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα», επισημαίνει στην εφημερίδα στέλεχος της Επιχείρησης.

Προς το παρόν η οδηγία που έχει δοθεί στα καταστήματα της ΔΕΗ είναι να εκδίδουν ένα γραμμάτιο είσπραξης με το οποίο ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει μόνο το ποσό του τρέχοντος λογαριασμού. Παρόλα αυτά, δεν απαντάει ούτε στο πρόβλημα της απώλειας της έκπτωσης, ούτε επίσης και στις επιβαρύνσεις με τόκους καθυστερήσεων.

Σημειωτέον, ότι αντίστοιχη κατάσταση παρακράτησης χρημάτων από λογαριασμούς ρεύματος από τα ΕΛΤΑ είχε αντιμετωπίσει η ΔΕΗ και τον Μάρτιο του 2017, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται τότε στα 19,5 εκατ. ευρώ.

Το ποσό είχε αποπληρωθεί, κατόπιν εξώδικου που απέστειλε η διοίκηση της ΔΕΗ στη διοίκηση των ΕΛΤΑ, μέσω του οποίου απαίτησε την τακτοποίηση της οφειλής υπό την απειλή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει αναθέσει στα ΕΛΤΑ την εξυπηρέτηση των πελατών της για την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος έναντι ετήσιας αμοιβής ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ΔΕΗ συμψηφίζει το ποσό αυτό με τα ποσά που παρακρατούν τα ΕΛΤΑ για τους καταναλωτές, όμως το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Τα ΕΛΤΑ σχεδόν πριν από ένα χρόνο απέδιδαν την παρακράτηση των χρημάτων των καταναλωτών της ΔΕΗ σε πρόβλημα του ηλεκτρονικού συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών και στην έλλειψη ρευστότητας.

Αυτό που φαίνεται τελικά είναι ότι έχουν βρει έναν ιδιαίτερα αδόκιμο τρόπο να κλείνουν τις «τρύπες» στα οικονομικά τους, ενώ απαντούν εμμέσως ότι το πρόβλημα ρευστότητας προκύπτει από οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τα ΕΛΤΑ.

Ερωτηθείσα η διοίκηση των ΕΛΤΑ από την «Κ» γιατί εξακολουθεί να παρακρατεί τα χρήματα των καταναλωτών της ΔΕΗ, αρνήθηκε να απαντήσει, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί «η πρόεδρος των ΕΛΤΑ να ανταποκρίνεται σε κάθε απορία που προκύπτει».

Πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, επισημαίνουν ότι τα ΕΛΤΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ως δικαιολογία τα χρήματα που περιμένουν από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και που αφορούν την αποζημίωση για την παροχή καθολικής υπηρεσίας.

Μόλις εκταμιευθεί το ποσό, το οποίο κύκλοι των ΕΛΤΑ υποστηρίζουν ότι θα γίνει άμεσα, θα εξοφληθούν και τα χρέη της εταιρείας προς τη ΔΕΗ. Το πρόβλημα ωστόσο φαίνεται ότι διογκώνεται καθώς χρονίζει, ενώ γεννάται η απορία γιατί δεν διακόπτει η ΔΕΗ τη σχετική συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, αφού δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...