ΗΠΑ

"Κουρτίνα φωτιάς" στη Χαβάη: Eκλύονται λάβα και ατμοί - Εντολή εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων πολιτών - Δείτε Βίντεο


Δραματικές ώρες περνούν χιλιάδες κάτοικοι στη Χαβάη καθώς σεισμική ακολουθία των προηγούμενων ημερών «ξύπνησε» το ηφαίστειο Κιλαουέα που το τελευταίο 48ωρο εκλύει λάβα και αέρια.

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου είναι εντυπωσιακές αλλά οι ντόπιοι μιλούν για «έναν πύρινο εφιάλτη» που χρόνια είχαν να ζήσουν.

Τρεις μεγάλες σεισμικές σεισμικές δονήσεις, από 5,7 έως και 6,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης, γνωστοποίησε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS), νότια -και σε σχετικά μικρή απόσταση- από το ηφαίστειο Κιλαουέα, από το οποίο εκλύεται λάβα σε κατοικημένες περιοχές, αναγκάζοντας εκατοντάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Το USGS διευκρίνισε ότι ο πρώτος από τους σεισμούς σημειώθηκε σε πολύ μικρό βάθος, μόλις 7 χιλιομέτρων, και το επίκεντρό του βρισκόταν 17,7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Δάσος Φερν.

Το USGS διευκρίνισε νωρίτερα ότι η έκλυση λάβας από το ηφαίστειο, ένα από τα πέντε στο νησί, ακολούθησε μια σειρά σεισμικών δονήσεων την περασμένη εβδομάδα.

Ο τελευταίος απο τους σεισμούς σημειώθηκε πριν απο λίγα λεπτά και είχε, σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, το ίδιο επίκεντρο και μέγεθος 6,9 ρίχτερ.
https://twitter.com/LiveStormChaser/status/992552992053358592?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/ABC/status/931019934368493570?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/ABCWorldNews/status/992525527536762886?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/LynnKawano/status/992540282900987904?ref_src=twsrc%5Etfw

Συναγερμός για ηφαιστειακή έκρηξη στη Χαβάη - Εντολή εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων πολιτών

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Χαβάη καλούνται να απομακρυνθούν αμέσως από τις εστίες τους, λόγω της λάβας που ρέει από ηφαίστειο και κατευθύνεται προς κατοικημένες περιοχές.

Διατάχθηκε η υποχρεωτική απομάκρυνση όλων των πολιτών στην διοικητική υποδιαίρεση των κτημάτων Λεϊλάνι, αφού υπήρξαν αναφορές για έκλυση λάβας και αερίων από ένα ρήγμα σε δρόμο της οδού Μοχάλα, στην περιοχή αυτή.

Πριν αρχίσει να ρέει η λάβα, σημειώνονταν επί ημέρες σεισμικές δονήσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις στο ιδιαίτερα επικίνδυνο ηφαίστειο Κιλαουέα. Το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 5 βαθμών την Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, οι δονήσεις τις τυλευταίες ημέρες είναι εκατοντάδες.

Κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο αμερικάνικο δίκτυο, σημείωσε πως πλέον νιώθει ότι το έδαφος δεν σταματά να κουνιέται.

«Είμαι στο σπίτι και ξαφνικά αρχίζει να κουνιέται. Είναι σαν να πηδάει πάνω κάτω στο σαλόνι μου ένας άνθρωπος 150 κιλών».

Ο δήμαρχος της Χαβάης Χάρι Κιμ δήλωσε ότι η πολιτική προστασία παρακολουθεί ασταμάτητα τον κώνο για ενδείξεις πιθανής ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης. Στην κοινότητα Πούνα, στο ανατολικό τμήμα του Μεγάλου Νησιού, την οποία αφορά η εντολή απομάκρυνσης, υπολογίζεται πως ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι.

Η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου έκλεισε το Εθνικό Ηφαιστειακό Πάρκο της Χαβάης για προληπτικούς λόγους ενώ απαγορεύονται και οι πτήσεις πάνω από την περιοχή.
https://twitter.com/AMHQ/status/992355930925928448?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?v=K8cVSItbpRMhttps://www.youtube.com/watch?v=1eKIhfJ-pfA&feature=youtu.be

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...