Κόσμος

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Κινέζο ΥΠΕΞ: Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι σταθερή μας θέση

Σταθερός στη συμφωνία της διακορεατικής συνόδου κορυφής ο «ελέω θεού» ηγέτης της Βορείου Κορέας, έδωσε έμφαση στις «ειρηνικές αλλαγές» στη συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι. 

Την έντονη επιθυμία του για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου υποστήριξε σε συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ καθώς ο Κινέζος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί από την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Χθες ο Γι συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Γιονγκ Χο και ο δύο άντρες συζήτησαν τους τρόπους βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Ο Γουάνγκ Γι είναι ο πρώτος Κινέζος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη Βόρειο Κορέα μετά από 11 χρόνια και ύστερα από την επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο τον Μάρτιο. 

«Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι η σταθερή θέση της πλευράς της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στον Κινέζο ΥΠΕΞ και έδωσε έμφαση στις «ειρηνικές αλλαγές» και στην περαιτέρω προώθηση της ειρήνης στην περιοχή. 

Η κινεζική κυβέρνηση μετά την συνάντηση των δύο αντρών ανάρτησε μια σύντομη ανακοίνωση στο Weibo (το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα), σχετικά με την συνομιλία τους χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Αν και η Κίνα είναι ο κυριότερος οικονομικός εταίρος της Βορείου Κορέας, οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επί χρόνια «παγώσει», εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος και των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων του καθεστώτος. 

Όμως, η πρόσφατη ιστορική συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, Μουν Τζάε Ιν και η συμφωνία για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου χαιρετίστηκε από το Πεκίνο και χαρακτηρίστηκε ως «το τέλος του πολέμου». «Το Πεκίνο στηρίζει πλήρως την δέσμευση της Βορείου Κορέας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε πως η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε την Τετάρτη η Hua Chunying, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ίδια, πρόσθεσε πως «το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο για την τελική διευθέτηση του προβλήματος της χερσονήσου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές