Κόσμος

Και οι τιμές του πετρελαίου στο επίκεντρο των εξελίξεων - Η Σ. Αραβία, το Ιράν και οι κυρώσεις από ΗΠΑ



Η Σαουδική Αραβία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε πετρέλαιο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η σαουδαραβική παρέμβαση γίνεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από την διεθνή συμφωνία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, γεγονός που πιθανόν θα περιορίσει την ικανότητα του Ιράν να εξαγάγει το πετρέλαιό του, που είναι και η κύρια πηγή εσόδων του.

Πριν την άρση των διεθνών κυρώσεων οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ανέρχονταν σε ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Η Σαουδική Αραβία παράγει 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και μπορεί να φτάσει τα 12.Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, ανάμεσά τους η Ρωσία, υπέγραψαν συμφωνία που ισχύει μέχρι το τέλος του έτους για περιορισμό της παραγωγής στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ώστε να στηριχθούν οι τιμές.

Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε σημαντική άνοδο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ. Η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 2,4%, άνω των 76,5 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό είχε φτάσει στα 70 δολάρια σήμερα το πρωί.

slpress.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...