Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία εμπλέκει ανοιχτά την Ελλάδα στον οικονομικό «πόλεμο» που θεωρεί ότι δέχεται - Έτοιμη να απαντήσει δια των όπλων στο Αιγαίο

Η Τουρκία επιχειρεί να εμπλέξει την Ελλάδα και στην σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση που διέρχεται. Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πώς για όλα φταίνε οι πραξικοπηματίες και όσοι τους καλύπτουν είναι ενδεικτική και δείχνει σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διάθεση για κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βεβαίως στο Αιγαίο. 

Για την ακρίβεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είναι υπό οικονομική επίθεση. Μάλιστα ανέφερε ότι η χώρα  του γνωρίζει ποια κέντρα, ποιες χώρες και ποιες υπηρεσίες είναι πίσω από αυτή την επίθεση η οποία, όπως υποστηρίζει σχεδιάστηκε βήμα προς βήμα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ουσιαστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λέει πως ξένα κέντρα και δυνάμεις επιχειρούν τώρα με οικονομικά μέσα να επιβάλλουν ότι απέτυχαν να επιβάλλουν με το πραξικόπημα… και σημειώνει πώς ευθύνονται οι χώρες που υποθάλπουν τους πραξικοπηματίες. Σημειώνεται πώς πρόσφατα η Άγκυρα έχει κατηγορήσει την Ελλάδα για υπόθαλψη των πραξικοπηματιών και τρομοκρατών, όπως θεωρεί, τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς με αφορμή την απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν εξ αυτών.

Προφανώς η δημιουργία εχθρών δίνει πόντους στο καθεστώς Ερντογάν και ταυτόχρονα άλλοθι για τα λάθη στην οικονομία… Αυτό όμως προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση η οποία βλέπει πώς η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας προκειμένου ο Ταγίπ Ερντογάν να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στις εκλογές της 21ης Ιουνίου. Πώς; Όλοι το αντιλαμβάνονται. Με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. 

Σημειώνεται πώς η οικονομία της Τουρκίας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η λίρα υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία ενός δολαρίου άγγιξε τις 4,93 λίρες για να υποχωρήσει στις 4,6 λίρες. Κύρια αιτία ήταν προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι υπέρμαχος των χαμηλών επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Δύο διαχειριστές κεφαλαίων που επικαλείται το Bloomberg ανέφεραν, ύστερα από συνάντηση στο Λονδίνο με τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαϊα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμτσέκ, ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να λάβει και άλλα μέτρα για να καθησυχάσει τις αγορές.

Συγκεκριμένα, οι πηγές αυτές ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια δανεισμού σε τουρκικές λίρες εάν ο πληθωρισμός παρουσιάσει και άλλη αύξηση αυτόν τον μήνα. Ο πληθωρισμός τρέχει στην Τουρκία με σχεδόν 11%, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κεντρικής τράπεζας της χώρας διαμορφώνεται μετά την αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας σε 16,5%. Η αύξηση ήταν της τάξης του 3% αφού πριν τα επιτόκια διαμορφώνονταν στο 13,5%.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες δηλώσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων, το εάν θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου τα οποία θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας ανέφεραν ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...