Αρχείο

Η μεγάλη απάτη των Γερμανών με τα diesel αυτοκίνητα: Παραποίησαν τους ρύπους, ξεπούλησαν και τώρα τα απαγορεύουν - Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η μεγάλη απάτη των Γερμανών με τα αυτοκίνητα diesel. Αφού έπεισαν τους Ευρωπαίους πώς θα πρέπει να περάσουν στην τεχνολογία diesel, αφού πούλησαν εκατομμύρια αυτοκίνητα και θησαύρισαν οι εταιρείες τους και μάλιστα με δόλιο τρόπο, αφού αλλοίωσαν τα ποσοστά εκπομπής αερίων με τεχνητό τρόπο (Diesel Gate) έρχονται τώρα να τα απαγορεύσουν απαξιώνοντας το όχημα που διαθέτει ο κάθε πολίτης και ρίχνοντας κάθετα την τιμή του.

Ενδεικτική είναι η απόφαση που τελεσίδικα έλαβε το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία η κάθε πόλη της χώρας θα μπορεί να απαγορεύει την κίνηση diesel οχημάτων Euro5 και παλαιότερων. Αυτά θα τα μεταφέρουν στις χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τις οποίες ελέω οικονομικής κρίσης έχουν κάνει «αποθήκες» μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Μεταξύ άλλων, οι αρχές της Γερμανίας έκριναν πως τα κατά τόπους δικαστικά συμβούλια είναι ελεύθερα να αποφασίζουν για αποκλεισμούς πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στα κέντρα των πόλεων. Μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, όπως το Μόναχο και η Στουτγάρδη, έχουν βγάλει ήδη απαγορεύσει την κυκλοφορία παλαιών diesel αυτοκινήτων και έπεται συνέχεια.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη απόφαση απαξιώνει 12 εκατομμύρια αυτοκίνητα (Euro 5 και παλαιότερα) τα οποία θα επιβαρύνουν-λόγω απαξίωσης- πολλούς ιδιώτες και εμπόρους. Την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου να πείσουν για την τεχνολογική αρτιότητα των diesel αυτοκινήτων, κάτι που σημαίνει και δωρεάν αναβαθμίσεις του υπάρχοντος στόλου. Έτσι, το κόστος των μηχανικών βελτιώσεων μπορεί να φτάσει τα 17 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση δείχνει να συμπιέζεται ακόμη περισσότερο και λόγω του κύκλου μέτρησης WLTP που θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο. O νέος τρόπος υπολογισμού της κατανάλωσης και των ρύπων αλλάζει τα δεδομένα, καθώς συνεπάγεται μεγάλο κόστος εξέλιξης για πολλές εταιρείες. H νέα αυτή πραγματικότητα φέρνει αλλαγές στις γραμμές παραγωγής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια μοντέλα θα σταματήσουν να διατίθενται.

Πηγές από την Γερμανία αναφέρουν πως τα παλιά diesel ήδη διοχετεύονται σε χώρες των Bαλκανίων σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το φόβο της πλήρους απαξίωσης τους. Ανεξάρτητα με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, η απόκτηση d παραμένει ασφαλής επιλογή στην περίπτωση καινούργιου οχήματος και μόνο, όπου πληρούνται τα πρότυπα εκπομπών Euro6. 

Οι αλλαγές αυτές είναι δεδομένο που θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, στην οποία πλέον κυκλοφορούν πάρα πολλά αυτοκίνητα τεχνολογίας diesel και μάλιστα παλιά. Το ερώτημα είναι σε τί βαθμό και πόσο θα κοστίσει αυτό στις τσέπες των ιδιοκτητών τους. 

Την ίδια στιγμή, η «κούρσα» στις διεθνείς τιμές πετρελαίου που επιταχύνθηκε με την απόφαση Τραμπ για απόσυρση από τη συμφωνία με το Ιράν και συνεχίζεται με την αναταραχή στη Βενεζουέλα έφθασε για τα καλά στην αντλία και βάζει φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών.

Οι εταιρείες καυσίμων κάνουν ήδη λόγο για επικείμενη μείωση της κατανάλωσης ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ εντείνονται οι φόβοι για πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομία εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για συνέχιση της ανοδικής πορείας των τιμών.

Ως άμεση απόρροια του εκρηκτικού διεθνούς περιβάλλοντος η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης φτάνει πλέον στα 1,63 ευρώ το λίτρο. Σε κάποια μάλιστα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων η ακριβότερη βενζίνη αυτή των 100 οκτανίων πωλείται πάνω από 2 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά εκφράζονται ήδη φόβοι ότι το υψηλό κόστος καυσίμων θα αρχίσει να έχει επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν αλλά και συνολικά στον ελληνικό παραγωγικό τομέα ο οποίος είναι δυσανάλογα εξαρτημένος από το πετρέλαιο.

Σε δεύτερη φάση και εφόσον οδηγηθούμε σε επιβράδυνση της οικονομίας η Ελλάδα θα πληγεί δευτερογενώς από την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης που συνεπάγεται μείωση των εξαγωγών μας καθώς και την ανακοπής της αύξησης του τουριστικού ρεύματος.

Αδυναμία να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου κίνησης δηλώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου μεταφορών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να προχωρήσουν σε αυξήσεις σε περίπτωση που συνεχιστεί το τρελό «ράλι» ανόδου στην τιμή των καυσίμων. Τόσο οι αυτοκινητιστές φορτηγών όσο και οι ιδιοκτήτες αστικών και υπεραστικών λεωφορείων κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα βαρύ φορτίο το οποίο αδυνατούν να σηκώσουν.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών σημειώνουν ότι εάν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου συνεχιστεί το πρόσθετο κόστος θα μετακυλιστεί στις μεταφορές κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει με την σειρά του σε ντόμινο ανατιμήσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...